14η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ : Ανακοίνωση 21 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης

Ανταλλαγή πείρας και αποφασιστικότητα για την προώθηση της κοινής πάλης της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη.

Με μεγάλη επιτυχία, πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και τη μαζικότερη συμμετοχή που έχει καταγραφεί – συνολικά 24 Κομμουνιστικές Νεολαίες – πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 23 και 24 Σεπτέμβρη, η 14η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, που φιλοξένησε η ΚΝΕ, με σύνθημα: «Δυναμώνουμε τις Κομμουνιστικές Νεολαίες! Ενισχύουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για τα δικαιώματα της νεολαίας στην εκπαίδευση, τη δουλειά, τη ζωή!».

Νέοι κομμουνιστές από κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, από την Ανατολική έως τη Δυτική Ευρώπη και από τα Βαλκάνια έως τη Σκανδιναβία, για δύο μέρες συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και αγωνιστικές εμπειρίες. Στο πλαίσιο της Συνάντησης αποφασίστηκαν κοινές δράσεις για τον επόμενο χρόνο.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, αφού στάθηκε στη μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ, στο οποίο συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα συμπεράσματα από την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στεκόμαστε με αίσθημα αυξημένης ευθύνης και απαιτητικότητας συλλογικά και ατομικά για την ισχυροποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, της πρωτοπόρας Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο» και αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημαντικά καθήκοντα της ΚΝΕ και τους στόχους που θέτει η Οργάνωση. Σημείωσε ιδιαίτερα τη σημασία που έχουν οι Συναντήσεις των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών για την ανταλλαγή πείρας και την προώθηση της κοινής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, τις αστικές κυβερνήσεις, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Οι αντιπρόσωποι όλων των Κομμουνιστικών Νεολαιών, που έλαβαν μέρος στη 14η Συνάντηση, συζήτησαν κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνάντησης τη δυνατότητα να διαμορφώσουν Κοινή Ανακοίνωση – κάλεσμα αγώνα προς τους νέους και τις νέες της Ευρώπης και τελικά 21 από τις συμμετέχουσες Οργανώσεις εξέδωσαν Ανακοίνωση.

Τα βασικότερα σημεία στην Ανακοίνωση των 21 Κομμουνιστικών Νεολαιών, με το σύνθημα «Νέοι της Ευρώπης ξεσηκωθείτε – Ελάτε μαζί μας στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση – δουλειά – ζωή!», είναι τα εξής:

Καπιταλισμός, ΝΑΤΟ – ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον μας!

«Σήμερα, η νεολαία από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουμε τις σκληρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, που συντελούν σε ένα παρόν και σε ένα μέλλον με ιδιαίτερα επιδεινωμένες συνθήκες ζωής και δικαιώματα, με χειρότερους όρους από τους γονείς μας. Ενώ βλέπουμε γύρω μας μία τεράστια παραγωγή εμπορευμάτων και πλούτου, τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και την ανάπτυξη της επιστήμης και της Ερευνας, την ίδια στιγμή παρατηρούμε ότι όλα αυτά δεν προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών μας, αλλά για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Αυξάνεται αποφασιστικά το χάσμα μεταξύ των λίγων πλούσιων και των πολλών φτωχών.

— Ζούμε την καπιταλιστική εκμετάλλευση, την part time εργασία, την “ευελφάλεια”, τους χαμηλούς μισθούς, την απλήρωτη εργασία πολλές φορές στο όνομα της πρακτικής άσκησης, τη μεγάλη ανεργία και τη μετανάστευση από τις χώρες μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

— Μορφωνόμαστε, σπουδάζουμε, δουλεύουμε και ζούμε, μέσα σε ένα πλαίσιο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, την Υγεία και την Ασφάλιση. Ταυτόχρονα, η πρόσβαση στην Παιδεία και την κοινωνική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται προνόμιο για τους λίγους.

— Μεγαλώνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε για την κάλυψη βασικών μας αναγκών, όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, η στέγαση, το καθαρό και ποιοτικό περιβάλλον, το δικαίωμα στις διακοπές.

— Δυναμώνει η προπαγάνδα του καπιταλιστικού συστήματος μέσα από τα εκπαιδευτικά συστήματα, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από καμπάνιες που χρηματοδοτούνται από καπιταλιστικά οικονομικά συμφέροντα ώστε να διαπαιδαγωγούμαστε με τις σάπιες αξίες και τα ιδανικά του, να θεωρούμε ότι η εκμετάλλευση είναι κάτι φυσιολογικό, να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα όνειρά μας, από την πάλη για την αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων, να μαθαίνουμε την “ιστορία” που η αστική τάξη και το κράτος της θέλει να μας διδάσκει, αποκρύπτοντας ή διαστρεβλώνοντας την Ιστορία που έγραψαν οι εργάτες, οι λαοί και η νεολαία με το αίμα τους.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα στη ζωή μας της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη, σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και σήμερα σε συνθήκες ασταθούς, αργής και αναιμικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής που έχει τη σφραγίδα του καπιταλισμού, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, των αστικών πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων νεολαίας τους, τόσο των κλασικών φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών που πρωταγωνιστούν στις αστικές κυβερνήσεις, όσο και των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων (ορισμένες από αυτές ανοιχτά ακροδεξιές) και των δήθεν “αριστερών” του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ακόμη επιχειρούν να πείσουν τη νεολαία και τους λαούς με την απάτη του “εξανθρωπισμού του καπιταλισμού”».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στους κινδύνους που συνεπάγονται οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σημειώνεται:

«Διεξάγεται σφοδρός ανταγωνισμός με οικονομικά αλλά και στρατιωτικά μέσα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας και των εμπορευμάτων. Τα περισσότερα από τα παλιά ισχυρά καπιταλιστικά κράτη – μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ που εξακολουθούν να είναι η ηγέτιδα καπιταλιστική δύναμη – συνεχίζουν να χάνουν έδαφος στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, κυρίως από την Κίνα. Διασταυρώνονται τα ανταγωνιστικά σχέδια των καπιταλιστικών κρατών και μονοπωλίων, οι προσπάθειες κάθε αστικής τάξης για τη “γεωστρατηγική αναβάθμισή της”. Ακριβώς αυτοί οι ανταγωνισμοί αποτελούν τη βάση για την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, για τις τοπικές και περιφερειακές πολεμικές εστίες και συγκρούσεις, όπως βλέπουμε και στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, και δημιουργούν νέους κινδύνους για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα, στρατιωτικά μέσα».

Δυναμώνουμε τις Κομμουνιστικές Νεολαίες

Καταλήγοντας τονίζουν:

«Νέοι και νέες της Ευρώπης,

Σας ενθαρρύνουμε να κινητοποιηθείτε στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες θα είναι εκεί όπου παλεύει η νεολαία για ζωή με δικαιώματα. Δεσμευόμαστε να προβάλλουμε τις θέσεις μας για τις ανάγκες της πάλης, ώστε να οξύνουμε τα μέσα και τους στόχους της. Σας ενθαρρύνουμε να πυκνώσετε τις γραμμές μας για την πάλη για τα δικαιώματα της νεολαίας, για τον σοσιαλισμό.

Το σύνθημα “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε” καθοδηγεί τη δράση κάθε μίας Οργάνωσης και μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες:

— Με εκδηλώσεις Κομμουνιστικών Νεολαιών σε όλη την Ευρώπη θα υπερασπιστούμε ακόμη πιο αποφασιστικά την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, των αρχών της σοσιαλιστικής επανάστασης και των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

— Με ιδεολογική – πολιτική δουλειά και συνέχιση της συζήτησης, θα υπερασπιστούμε ακόμη πιο αποφασιστικά την προσφορά, την ιστορία και τις αξίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ενάντια στον αντικομμουνισμό και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού από τις επιθέσεις και διαστρεβλώσεις αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων, θα υπερασπιστούμε την προσφορά του στην πάλη των λαών. Στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη μελέτη και διάδοση στη νεολαία των σπουδαίων έργων του.

— Με κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη ενισχύουμε τη συντονισμένη πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών και της νεολαίας κατά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, την όξυνση της αντιπαράθεσης με τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, την ένταση του αγώνα κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά των στρατιωτικών βάσεων, με την καλλιέργεια του εθνικισμού και των φασιστικών ιδεών και οργανώσεων. Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη των λαών.

— Με όλους τους τρόπους θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε σταθερά την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των λαών. Θα υπερασπιστούμε ακόμα πιο αποφασιστικά όλους τους λαούς που παλεύουν και βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, όπως είναι οι λαοί της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Συρίας, της Ουκρανίας, της Κύπρου, του Ιράκ, της Λιβύης, της Δυτικής Σαχάρας, της Υεμένης και φυσικά της Παλαιστίνης, ιδιαίτερα μετά από την προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

— Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την πάλη ενάντια στην ανεργία, την ανασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, για πραγματική αύξηση μισθών, για μείωση του ωραρίου εργασίας και για την εξασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων. Να δίνουμε την πάλη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλα τα επίπεδα. Να παλεύουμε για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για τη νεολαία, όπου θα είναι εξασφαλισμένα τα δικαιώματα όπως η στέγαση, η υγεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

— Μπροστά στις ευρωεκλογές τον Μάη του 2019, μία σημαντική πολιτική μάχη για τις Οργανώσεις μας που δρουν σε χώρες – μέλη της ΕΕ, καλούμε τους νέους και τις νέες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να στηρίξουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που παλεύουν ενάντια στην ΕΕ, να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, να δυναμώσουν την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους».

Οι Ευρωπαϊκές Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουν την Ανακοίνωση

 1. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας
 2. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας
 3. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
 4. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας
 5. Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας
 6. Κίνημα Νεολαίας Κόνολι, Ιρλανδία
 7. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας
 8. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία
 9. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας – Ιταλία
 10. Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας
 11. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας
 12. Κίνημα Νέων Κομμουνιστών – Ολλανδία
 13. Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας
 14. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας
 15. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) – Ρωσία
 16. Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας
 17. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας – Σερβία
 18. Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας
 19. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας
 20. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας – Τσεχία
 21. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας

Στις εργασίες της 14ης Συνάντησης Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών έλαβαν επίσης μέρος το Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας από την Κύπρο, η Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία και ως παρατηρητής η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών.