
Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων στο στόχο της διασφάλισης της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας που θέλει το κεφάλαιο, σφράγισε τη δεύτερη ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη να τονώσουν το νέο διπολισμό και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.
Η κοινή τους «ανησυχία» για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής φάνηκε ανάγλυφα στην υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 32, προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής. Η σχετική πρόταση υπερψηφίστηκε από 224 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 47 και ένας δήλωσε «παρών».
Στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που είχαν υπερψηφιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής, πριν από έναν μήνα. Το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας δεν είχε εκπλήξεις, καθώς ψηφίστηκαν οι 32 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι 4 της ΝΔ και οι 7 συμπληρωματικές προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών.
Οι προτάσεις που ψηφίστηκαν σήμερα από 151 βουλευτές θα πρέπει να συγκεντρώσουν 180 στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή. Αντίστοιχα, οι προτάσεις που ψηφίστηκαν σήμερα από τουλάχιστον 180 βουλευτές θα πρέπει να συγκεντρώσουν 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή.
https://youtu.be/YNl7GuoFaCg
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:
Κοινή προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να εξασφαλίσουν σταθερότητα για το κεφάλαιο
Για αγωνιώδη κοινή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να εξασφαλίσουν σταθερότητα στο κεφάλαιο μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της διαδικασίας για τη δεύτερη ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να προτείνει την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, τον απεγκλωβισμό των κυβερνήσεων από τον διορισμό δικαστών, την κατάργηση των άρθρων που επιτρέπουν τη διέλευση και την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Ελλάδα και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως και την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών στη χώρα. Επίσης την κατάργηση των προνομίων στο ξένο και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να μη δείξουν εμπιστοσύνη στα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους και στη φασιστική έκφρασή τους. Να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική πολιτική που δίνει άλλοθι στην εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υπογράμμισε πως μόνο η μεγάλη αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στην ακροδεξιά, γκρεμίζοντας τη Χρυσή Αυγή από την 3η θέση που είναι βασικό κριτήριο στην κάλπη.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία ψηφίστηκαν και οι 49 προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία (32 του ΣΥΡΙΖΑ, 10 της ΝΔ και 7 συμπληρωματικές προτάσεις που κατέθεσαν μεμονωμένα βουλευτές των κομμάτων αυτών).
Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις που χτες συγκέντρωσαν 151 ψήφους, στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά από τις εθνικές εκλογές, θα πρέπει να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές για να ενταχθούν στο Σύνταγμα. Οσες χτες συγκέντρωσαν 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν μόνο 151 για να ενταχθούν στο νέο αστικό Σύνταγμα.
Να σημειωθεί ακόμη ότι από τη χτεσινή ψηφοφορία απουσίαζαν 18 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που και αυτήν τη φορά εκπροσωπήθηκε από έναν βουλευτή, τον Γιώργο Καρρά, καθώς η θέση του ήταν πως δεν πρέπει να λάβει καμία αναθεωρητέα διάταξη 180 ψήφους. Απόντες ήταν ακόμη οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και πλέον ανεξάρτητοι Πάνος Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς, οι επίσης ανεξάρτητοι Δημήτρης Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Καββαδάς.
Οι διατάξεις που υπερψηφίστηκαν
- Με πάνω από 180 βουλευτές ψηφίστηκαν τα εξής:
— Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, το οποίο αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και οι δύο παράγραφοί του υπερψηφίστηκαν από 224βουλευτές.
Επίσης, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, που πήρε 237 ψήφους, το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών που πήρε 255 ψήφους και το άρθρο 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές που πήρε 232 ψήφους.
— Οι προτάσεις της ΝΔ με κύρια το άρθρο 68 παρ. 2 για τη δυνατότητα της Βουλής να συνιστά δύο, ανά βουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Οι υπόλοιπες αφορούν την κατάργηση μεταβατικών διατάξεων παραγράφων των άρθρων 112, 113, 114, 115και 119.
— Από τις συμπληρωματικές προτάσεις, 237ψήφους συγκέντρωσε το άρθρο 96 παρ. 5 που αφορά το δικαστικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Με 151 και πάνω υπερψηφίστηκαν:
— Οι δύο παράγραφοι (1 και 2) του άρθρου 3για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας (πήραν 156 ψήφους). Η παρ. 3του άρθρου 3 για την κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα Νέα Ελληνικά μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πήρε 171 ψήφους.
— Τα άρθρα 13, 33 και 59, για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, πήραν αντίστοιχα 154, 169 και 169 ψήφους.
— Το άρθρο 21 για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δίκτυα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος πήρε 160 ψήφους.
— Οι παράγραφοι 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 22για τις συλλογικές ελευθερίες έλαβαν αντίστοιχα 173, 160, 164 και 158 ψήφους.
— Το άρθρο 28 για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα πήρε 154 ψήφους.
— Το άρθρο 37 για να είναι υποχρεωτικά βουλευτής ο εκάστοτε πρωθυπουργός πήρε 153ψήφους.
— Τα άρθρα 38 και 84 για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας πήραν από 154 ψήφους.
— Το άρθρο 44 για τα δημοψηφίσματα πήρε 153 ψήφους.
— Στο άρθρο 54 η παρ. 1 «για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος» πήρε 156ψήφους, η παρ. 4 για την καθιέρωση βουλευτών του απόδημου Ελληνισμού πήρε 160ψήφους και η ερμηνευτική δήλωση για το μπόνους του 10% που θα προβλέπει το …αναλογικό κατά τ’ άλλα εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών πήρε 155 ψήφους.
— Το άρθρο 56 για την εκλογή βουλευτών έως τρεις θητείες πήρε 157 ψήφους.
— Το άρθρο 73 για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία πήρε 171 ψήφους.
— Το άρθρο 102 για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Τοπική Διοίκηση πήρε 169 ψήφους.
Οι διατάξεις που ψήφισε το ΚΚΕ
Από το σύνολο των διατάξεων των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που τέθηκαν αυτήν τη φορά σε ψηφοφορία, το ΚΚΕ υπερψήφισε 14 διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και 1 της ΝΔ, τις οποίες είχε υπερψηφίσει και στην πρώτη ψηφοφορία, πάντα με κριτήριο την υπεράσπιση λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στις υπόλοιπες το ΚΚΕ ψήφισε κατά ή «παρών».
Ειδικότερα, από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ υπερψήφισε:
— Αρθρο 3 παρ. 3: Κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα Νέα Ελληνικά μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
— Αρθρο 22 παρ. 1: Αναγνώριση ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία, ανεξάρτητα από ηλικία.
— Αρθρο 22 παρ. 4: Αναγνώριση ότι η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας.
— Αρθρο 33 παρ. 2: Κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
— Αρθρο 59 παρ. 1: Κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία των βουλευτών.
— Αρθρο 59 παρ. 2: Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των αλλόθρησκων βουλευτών, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου.
— Αρθρο 73: Καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
— Αρθρο 86 παρ. 3: Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας (σύντομης παραγραφής) και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας σε βάρος υπουργού, από τη Βουλή.
— Αρθρο 86 (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης): Αναφορά ότι το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86, ειδική ποινική μεταχείριση υπουργών, όσο διατηρείται, μετά την αναθεώρηση της παρ. 3 του άρθρου που είδαμε αμέσως πιο πάνω, αφορά αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια (π.χ. απιστία) και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων (π.χ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροληψία κ.λπ.), τα οποία θα διώκονται και θα εκδικάζονται από τα κοινά ποινικά δικαστήρια.
— Αρθρο 102 παρ. 2: Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές, θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώριση δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.
— Αρθρο 5 παρ. 2 (συμπληρωματική):Κατοχύρωση απόλυτης προστασίας ζωής, τιμής και ελευθερίας, χωρίς διάκριση φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
— Αρθρο 25 παρ. 3 (συμπληρωματική):Εισαγωγή της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της ισχύουσας διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
— Αρθρο 101 παρ. 4 (συμπληρωματική):Εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
— Αρθρο 101 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (συμπληρωματική): Προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους.
Από την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ το ΚΚΕ υπερψήφισε το άρθρο 68 παρ. 2, για τη δυνατότητα της Βουλής να συνιστά δύο, ανά βουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών.