ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ : Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε ξανά η ΔΕΣΚ

Με την ανάδειξη της «Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΔΕΣΚ), τον συνδυασμό των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ξανά σε πρώτη δύναμη στη διοίκηση από τους εργαζόμενους της πόλης, ολοκληρώθηκε το 25ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά .

Παρά το όργιο νοθείας και εκφυλισμού από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με πρωτεργάτες συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, και την ωμή παρέμβαση μηχανισμών της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας, των εφοπλιστών, παρά τις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα όλων των παραπάνω δικαστικές αποφάσεις, οι εργαζόμενοι του Πειραιά έδωσαν καθαρή πρωτιά στις ταξικές δυνάμεις.

Αναλυτικότερα, στις αρχαιρεσίες για τη νέα δι-οίκηση του Εργατικού Κέντρου ψήφισαν 176 αντι- πρόσωποι (από 188 στις προηγούμενες εκλογές).

Η ΔΕΣΚ πήρε 84 ψήφους (από 86) και εξέλεξε 9 έδρες (όσες είχε) στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Διατήρησε δηλαδή τις δυνάμεις της στη διοίκηση, σημειώνοντας και μια αύξηση στο ποσοστό των ψηφισάντων αντιπροσώπων (47,7% από 45,7%).

Η ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 26 ψήφους (από 27) και διατήρησε τις 3 έδρες της.

Η ΕΑΚ ( ΣΥΡΙΖΑ – Θ. Βασιλόπουλος), η οποία τα έδωσε όλα για να «νομιμοποιήσει» 16 αντιπροσώπους (14 από το σωματείο – φάντασμα «ΠΑΣΥΕ» και 2 αντιπροσώπους του ΠΑΣΕΝΤ από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη!), τελικά πήρε 35 ψήφους και 4 έδρες (από 30 ψήφους και 3 έδρες).

Η «Ταξική Εργατική Συσπείρωση» (εργοδοτι-κός συνδικαλισμός – ΜΕΤΑ – Α. Νταλακογεώργος) πήρε 25 ψήφους (από 30) και 3 έδρες, παρά τη βρώμικη δουλειά, τη διαγραφή ναυτών  και τον αποκλεισμό του Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών – των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τις αρχαιρεσίες της Ένωσης Ναυτών και το όργιο νοθείας που οργάνωσε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΠΕΝΕΝ.

Η ΔΑΚΕ σε δύο ψηφοδέλτια πήρε σύνολο 6 ψήφους χωρίς έδρα (από 1 έδρα που είχε). Ενώ 8 ναυτεργατικά σωματεία  – μηχανισμός των εφοπλιστών στην ΠΝΟ – δεν συμμετέχουν στα  Συνέδρια του ΕΚ Πειραιά γιατί αρνούνται να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα που περιλαμβάνουν σωρεία στοιχείων που τεκμηριώνουν  όργιο νοθείας στις αρχαιρεσίες τους.

Για άλλη μια φορά ο Α. Νταλακογεώργος με νέο παραλήρημα  σκούζει γιατί εφοπλιστές και ΣΥΡΙΖΑ τον έριξαν στην μοιρασιά των αντιπροσώπων για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του ΕΚΠ,  ότι  «κυβερνητικά στελέχη είχαν άμεση και ξεδιάντροπη παρέμβαση σε αντιπροσώπους προκειμένου να στηριχθεί πάση θυσία η ομάδα Βασιλόπουλου» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει «…στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα διαπιστώνεται μια διαχρονική συρρίκνωση των οργανωμένων μελών», (…) «…διαπιστώ-νεται μια μεγάλη δυσαναλογία στα εγγεγραμμένα μέλη και αυτά που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία των Σωματείων..»  Ενώ την ίδια περίοδο παρά τον μαζικό διωγμό των ναυτών από τα καράβια και αφού αυθαίρετα απέκλεισε τον Αγωνιστικό Συνδυασμό Ναυτών από τις αρχαιρεσίες της ΠΕΝΕΝ, ανακοίνωσε μαζικοποίηση του σωματείου των ναυτών..!, προαναγγέλλοντας την αύξηση των ψηφισάντων μέσα από βαθιά νοθεία στις εκλογές της ΠΕΝΕΝ.

Με τη γενικευμένη νοθεία στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΠΕΝΕΝ –  εξέλεξε 16 αντιπροσώπους το 2019 από 13 αντιπροσώ- πους στις εκλογές το 2015 για  να καλύψει τις απώλειες που είχε από τους ίδιους τους ναύτες αλλά και από το εργοδοτικό σωματείο του «Παπαστράτου» τους συμμάχους τους που διαγράφηκε από τα μητρώα του ΕΚ Πειραιά και εντάχθηκε στο ΕΚ Ελευσίνας

Όμως ο Α. Νταλακογιώργος φερέφωνο των εφοπλιστών συνεχίζει το παραλήρημά του για τη συμμετοχή του στη συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – εφοπλιστών, COSCO, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ώστε το ΠΑΜΕ να μη κερδίσει την αυτοδυναμία στο ΕΚΠ που αποτέλεσε τον κεντρικό του στόχο στο 35ο Συνέδριο.

Κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις που «νομιμοποίησαν» νόθους «αντιπροσώπους»

Να σημειωθεί ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά έδωσε το «πράσινο φως» στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να «φυτέψει» νόθους αντιπροσώπους στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έσπευσε να ικανοποιήσει τα τσιράκια της εργοδοσίας για τη «νομιμοποίηση» 14 αντιπροσώπων από ένα σωματείο – «φάντασμα» στο Εμπόριο με τον τίτλο «ΠΑΣΥΕ», που δεν υπάρχει πουθενά και πραγματοποίησε «εκλογές» στα κρυφά και με την παρέμβαση της εργοδοσίας σε πόλεις όλης της χώρας, καθώς και 2 αντιπροσώπων του εργοδοτικού σωματείου «Πανελλήνιος Σύνδεσμος για τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό» (ΠΑΣΕΝΤ), ενός από τη Θεσσαλονίκη και ενός από την Κρήτη…!

Από την πρώτη μέρα έναρξης του Συνεδρίου στο ΕΚΠ, τα τσιράκια της εργοδοσίας, με πρώτους και καλύτερους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με την ευθεία παρέμβαση μηχανισμών της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και με διαδοχικά ασφαλιστικά μέτρα να «νομιμοποιήσουν» τους εν λόγω «αντιπροσώπους», προσκρούοντας στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων του Πειραιά, που μαζί με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους έδιναν μάχη ενάντια στη νοθεία και τις εκφυλιστικές διαδικασίες.

Στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνται μία απόφαση του ΔΣ του ΕΚ Πειραιά με ημερομηνία 15 Φλεβάρη, που δεν έγινε ποτέ. Τέτοια απόφαση δηλαδή δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, το Δικαστήριο, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε προσωρινή διαταγή, δίνοντας ουσιαστικά το ελεύθερο στους νόθους αντιπροσώπους να ψηφίσουν.

Η ΔΕΣΚ κατέθεσε αίτηση την ίδια μέρα για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής, αποδεικνύοντας ότι τα ασφαλιστικά μέτρα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζονται πουθενά. Ωστόσο, η αίτηση της ΔΕΣΚ, τελευταία μέρα των εκλογών στο ΕΚΠ, εκδικάστηκε και απορρίφθηκε.

Η  κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκά πολιτική  της κυβέρνησης, το κεφάλαιο και τα τσιράκια τους τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό στη ΓΣΕΕ, την ΠΝΟ, ΠΑΣΕΝΤ,ΟΙΥΕ ΠΕΠΕΝ, ΠΕΝΕΝ κ.α. συνεχίζεται με νέες εργατικές δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του κλάδου των ναυτεργατών γενικότερα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.