ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:  Άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς – Συγκέντρωση βοήθειας από την ΕΕΔΥΕ – Κάλεσμα αγώνα από το ΠΑΜΕ

Από το κακό στο χειρότερο οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς

Κατά εκατοντάδες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα ελληνικά νησιά μετανάστες και πρόσφυγες, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα νησιά βρίσκονται πλέον 14.489 άτομα: Στη Λέσβο είναι 6.738, στη Σάμο 4.174, στη Χίο 1.436, στη Λέρο 1.063, στην Κω 1.029 και σε μικρότερα νησιά 49.

Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και της ΕΕ, καθώς έχουν παραδώσει την ευθύνη της καταγραφής και διαμονής σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν με ευρωπαϊκά κονδύλια για να εντείνουν τον εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων σε απάνθρωπες συνθήκες. Επιπλέον και ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι βιώνουν μια απαράδεκτη κατάσταση, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, ενώ η απαγόρευση στο να μετεγκατασταθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα εντείνει το πρόβλημα.

Μάλιστα, το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης των χιλιάδων ξεριζωμένων που βρίσκονται στη χώρα μας, στοιβαγμένοι οι περισσότεροι στα νησιά του Αιγαίου, εγκλωβισμένοι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των ΕΕ – Τουρκίας, την οποία υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι πρόσφυγες γίνονται μπαλάκι από τη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην άλλη, με αποτέλεσμα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να καθίστανται έρμαια και να βρίσκονται «στον αέρα». Η εμπλοκή ιδιωτών στην όλη διαδικασία και ο χαρακτήρας των ευρωενωσιακών κονδυλίων, τα οποία δίνονται για να στηρίζουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καταγγέλθηκαν από το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σημαντικά ζητήματα, όπως ο άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και ο συνολικός απεγκλωβισμός, όσων το επιθυμούν, από την Ελλάδα, οι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές, για σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, όχι μόνο παραμένουν το ζητούμενο αλλά διαιωνίζονται και με ευθύνη της κυβέρνησης. Επιπλέον, Γολγοθά για μεγάλη μερίδα μεταναστών αποτελεί το θέμα των πολύχρονων καθυστερήσεων για την παροχή μακροχρόνιων αδειών διαμονής στους οικονομικούς μετανάστες, τα παράβολα και τα πρόστιμα.

Συγκέντρωση βοήθειας από την ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης υλικής βοήθειας – αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – μετανάστες, αλλά και στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται στις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης στην Αττική και πανελλαδικά. Στις περιοχές που δεν υπάρχουν Επιτροπές Ειρήνης απευθύνεστε στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΥΕ στα τηλέφωνα 210.3844.853, 210.3844.854 για συνεννόηση – ρύθμιση των πρακτικών θεμάτων παραλαβής των προσφερόμενων υλικών.

Υπενθυμίζεται πως τα υλικά που συγκεντρώνουμε αφορούν ειδικά τις χειμερινές συνθήκες, δηλαδή: Κουβέρτες, παιδικά – γυναικεία – ανδρικά ρούχα (μπουφάν, πουλόβερ, φούτερ). Παράκληση για παράδοση των υλικών συσκευασμένων – σε νάιλον σάκους – με την αναγραφή της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, π.χ. ανδρικά μπουφάν, γυναικεία πουλόβερ, παιδικά μπουφάν κ.λπ.

Οι Επιτροπές Ειρήνης στην Αττική συγκεντρώνουν τη συνολική ποσότητα των προσφερόμενων υλικών και τη μεταφέρουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) μέχρι και το Σάββατο 29 Δεκέμβρη (ώρες 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Από τον χώρο αυτό το σύνολο της υλικής βοήθειας θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες προς τους τελικούς αποδέκτες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ αναφέρει: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες – μετανάστες και δοκιμαζόμενους από την ανεργία και τη φτώχεια. Δυναμώνουμε την πάλη για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγώνα στους εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα

Να μην ανεχθούν άλλο τις εξαιρετικά άθλιες συνθήκες εργασίας και να διεκδικήσουν το δίκιο τους μέσα από το δρόμο του αγώνα, της ταξικής ενότητας Ελλήνων και μεταναστών εργατών, καλεί τους εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών – Προσφύγων του ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία τονίζει τα εξής:

«Είναι η ώρα να πούμε ότι δεν πάει άλλο με τα ψέματα και την υποκρισία, με την κοροϊδία της κυβέρνησης, των πρεσβειών, των μεγαλοφραουλάδων. Οτι δεν συμβιβαζόμαστε με τη σύγχρονη σκλαβιά για τα κέρδη των λίγων που αποτελεί την πραγματική αιτία για όλα τα βάσανά μας.

Να μην είμαστε πλέον γονατιστοί απέναντί τους. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Με τη δύναμη της οργάνωσής μας, τον αγώνα μας από κοινού με τους Ελληνες εργάτες να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Δεν ανεχόμαστε να ζούμε στα παραπήγματα, να κοιμόμαστε στα χωράφια χωρίς ρεύμα, πόσιμο νερό, τουαλέτα και μπάνιο, να λιώνουμε κάτω από τα νάιλον το καλοκαίρι και να ξεπαγιάζουμε το χειμώνα. Δεν αρμόζει σε εμάς που παράγουμε τον πλούτο μια τέτοια ζωή. Διεκδικούμε από τους τσιφλικάδες και το κράτος να εξασφαλίζουν χώρους διαμονής που να καλύπτουν τις ανάγκες της ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης.

Δεν ανεχόμαστε να μας στοιβάζουν ανά δεκάδες σε μια καρότσα για να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, με μεροκάματα πείνας, χωρίς Συλλογική Σύμβαση, ανασφάλιστοι, κάτω από επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία μας. Διεκδικούμε αυξήσεις στα μεροκάματα, κανείς ανασφάλιστος, κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς, τακτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλα τα παραπάνω.

Δεν ανεχόμαστε να είμαστε εφ’ όρου ζωής κυνηγημένοι και κατατρεγμένοι, να μην ξέρουμε τι θα ξημερώσει την άλλη μέρα, να είμαστε έρμαια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία. Να φοβόμαστε να πάμε ακόμα και στο γιατρό. Οι εργοδότες να αποτελούν τους ρυθμιστές της νομιμότητας, να μην κάνουν προσλήψεις για να μην έχουμε ακόμα ούτε την προσωρινή άδεια διαμονής, να μη φαινόμαστε πουθενά για να τρομοκρατούν περισσότερο, να αλωνίζουν οι διαμεσολαβητές τους, να βαθαίνουν την εκμετάλλευση. Διεκδικούμε να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.

Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε μια ζωή για να γεμίζουν τα σεντούκια των αφεντικών και μετά να μας στέλνουν στα αζήτητα, από την εκμετάλλευση στα γηρατειά χωρίς σύνταξη. Διεκδικούμε την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τη χώρα καταγωγής για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό τους ότι δεν υπάρχει τρόπος να χορηγηθεί, σε όσους έχασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν από τη φωτιά, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την οποία δεσμεύτηκε η υπουργός Εργασίας κατά την προηγούμενη κινητοποίησή μας. Απαιτούμε να δώσουν άμεσα λύση, με την ταυτοποίηση χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από τις πρεσβείες των ονομάτων που από την πρώτη στιγμή δηλώθηκαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων από τις χώρες που προερχόμαστε, που μας πέταξαν στην κυριολεξία σε μια ζωή βάρβαρη, χωρίς μέλλον, στην εκμετάλλευση.

Ο μόνος δρόμος για να αποσπάσουμε λύσεις προς όφελός μας, για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας είναι ο δρόμος του ταξικού αγώνα. Ο δρόμος της ταξικής ενότητας Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ενάντια στην ίδια αιτία που γεννά τα προβλήματά μας, ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εργασιακή ζούγκλα, στη βαρβαρότητα».

Οργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων, Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ) και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, μαζί με μετανάστες εργάτες γης, προετοιμάζουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, προβάλλοντας αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των μεταναστών εργατών.

Σε επιστολή τους προς το υπουργείο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν την απαξιωτική στάση της πολιτικής ηγεσίας του, που εδώ και μήνες δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για συνάντηση, και ενημερώνουν ότι θα προχωρήσουν στην κινητοποίηση για να πάρουν απαντήσεις.