ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Σχέδια και ανταγωνισμοί που μυρίζουν μπαρούτι – Με αμερικανοΝΑΤΟική ατζέντα η κυβέρνηση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΗ αμερικανοΝΑΤΟική ατζέντα «κορωνίδα» της εξωτερικής πολιτικής

Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν τους στόχους της νέας χρονιάς

Με φουλ ταχύτητα μπαίνει η κυβέρνηση στο 2019 σε ό,τι αφορά στόχους της αστικής τάξης στην εξωτερική πολιτική, προωθώντας την υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Βαλκανική και Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία.

Βαλκάνια

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση αναμένει την επικύρωση τις αμέσως επόμενες μέρες των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, δηλώνει ικανοποιημένη από τις αλλαγές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση Ζάεφ και σχεδιάζει μέσα στο Γενάρη να εισάγει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Προωθώντας τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό με κάθε τρόπο, ετοιμάζεται μέχρι το Μάη να φέρει προς ψήφιση την επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως επιζητούν και οι ΗΠΑ.

Για τη δε επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως και για την καταψήφιση ενδεχόμενης πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι θα πρόκειται για δύο διαφορετικές πλειοψηφίες: Ο κορμός θα είναι ο ίδιος, αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τις Πρέσπες θα είναι άλλοι απ’ αυτούς που θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, στις 10 – 11 Γενάρη.

Από τον πρόσφατο «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ – Ελλάδας στην Ουάσιγκτον

Ενέργεια

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν αναμφίβολα τα ζητήματα της Ενέργειας, βασικό θέμα συζήτησης στον εναρκτήριο «Στρατηγικό Διάλογο»μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πριν από δυο βδομάδες στην Ουάσιγκτον, που συνεχίζεται σε επιτροπές μεταξύ υπουργείων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Αμερικανοί προτάσσουν στην παρούσα φάση την κατασκευή του σταθμού επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα αξιοποιηθεί ως πύλη εισόδου του αμερικανικού αέριου στην Ευρώπη, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, η οποία πάντως έχει τη δυνατότητα να πουλάει το καύσιμο σε τιμές μέχρι και 30% χαμηλότερες από αυτές των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δηλώνει ήδη «πελάτης», εισάγοντας αύριο Σάββατο 29 Δεκέμβρη, για πρώτη φορά, αμερικανικό αέριο με φορτίο που θα αποθηκευτεί στη Ρεβυθούσα. Παρά το μεγαλύτερο κόστος, πηγές της κυβέρνησης αντιτείνουν ότι η αγορά αυτή λειτουργεί ως γεωστρατηγικό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία διεκδικεί να παίξει ρόλο κόμβου και για το αμερικανικό αέριο, διοχετεύοντάς το στην Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης και του διασυνδετήριου κάθετου αγωγού IGB ή του TAP.

Τουρκία

Αναφορικά με τη νέα ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη ανησυχία τους ότι «σε περίπτωση που ξαναγίνει συμβάν τύπου Ιμια, δεν μπορεί να επέμβουν ξανά οι ΗΠΑ, θα είμαστε μόνοι μας, εξ ου και θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας». Σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί το ταξίδι του Τσίπρα στην Αγκυρα ακόμα και μέσα στο Γενάρη.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή και όχι «εγγύηση σταθερότητας και ειρήνης», όπως τους παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διαφημίζοντας και τη δική της επικίνδυνη εμπλοκή, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η Ελλάδα μπορεί στην παρούσα φάση να είναι «γεωστρατηγικά αναβαθμισμένη λόγω των επιλογών των ΗΠΑ», αλλά αυτό που πρωτεύει είναι «να μη διαρρήξει η Τουρκία τις σχέσεις της με τη Δύση», στόχος για τον οποίο «δουλεύει» και η κυβέρνηση, αποσπώντας τα εύσημα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ δεν αποκλείουν δάκτυλο της Τουρκίας στο γεγονός ότι τελευταία πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα για τη διευθέτηση διμερών ζητημάτων, ενώ στο Κυπριακό δεν αποκλείουν μια επανεκκίνηση των διεργασιών, με άμεση εμπλοκή του ευρωατλαντικού παράγοντα, με δομές στρατιωτικές και αστυνόμευσης πάνω στο νησί.

Επαναφέρουν δηλαδή σενάρια που είχαν δουλευτεί και στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, ενάμιση χρόνο πριν, ότι με πρόσχημα την κατάργηση των εγγυήσεων θα πάει στο νησί ένας «μηχανισμός επίβλεψης του ΟΗΕ της ΕΕ, ή “οτιδήποτε άλλο” που θα επιβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων σε ένα βάθος χρόνου, έως και 10 χρόνια».

Ρωσία – Κίνα

Από το «κάδρο» της επόμενης χρονιάς δεν θα μπορούσαν να λείπουν Ρωσία και Κίνα, με τις κυβερνητικές πηγές να διαπιστώνουν βελτίωση των σχέσεων με την πρώτη, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.

Η Ρωσία εκτιμά πως στη Συρία, παρά τα όσα λέει ο Τραμπ, «οι Αμερικανοί δεν φεύγουν», ενώ φαίνεται ότι δεν προκρίνεται τελικά κάποιου είδους ομοσπονδοποίηση της χώρας, όπως θα ήθελαν οι Κούρδοι, που στο τέλος θα περιοριστούν σε μια εκτεταμένη αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά μελετά την αποστολή επιτετραμμένου στη συριακή πρωτεύουσα.

Τέλος, κατά τον «Στρατηγικό Διάλογο» στην Ουάσιγκτον τέθηκε θέμα για τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν καλοβλέπουν την επένδυσή της στον Πειραιά και τις βλέψεις της για τη ναυπηγοεπισκευή, όπου θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητα και αμερικανικά μονοπώλια.

Ο Τραμπ με στρατιωτικό τζάκετ, μετά της συζύγου, από το Ιράκ, επιβεβαίωσε ότι η «αποχώρηση» από τη Συρία είναι στην ουσία αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή
ΣΥΡΙΑ – ΙΡΑΚ: Στρατιωτικές και διπλωματικές «αναδιατάξεις» με φόντο την «επόμενη μέρα»

Την αναδιάταξη αμερικανικών δυνάμεων και την αναπροσαρμογή τακτικής στο πλαίσιο συνέχισης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή, με στόχο τη μεγαλύτερη προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας την Τετάρτη αιφνιδιαστική επίσκεψη, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, στην αμερικανική αεροπορική βάση Ασαντ στο δυτικό Ιράκ. «Αν δούμε το “Ισλαμικό Κράτος” να κάνει κάτι που δεν μας αρέσει, θα μπορούσαμε να τους πλήξουμε τόσο γρήγορα και τόσο δυνατά που δεν θα καταλάβαιναν τι τους συνέβη», είπε ο Τραμπ, ντυμένος με χακί στρατιωτικό μπουφάν, χωρίς να αποκλείσει «να επιστρέψουμε για να βοηθήσουμε» τη Συρία «σε δεδομένη στιγμή», αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ο Τραμπ, κατά την επιστροφή του από το Ιράκ, την Πέμπτη το πρωί, έκανε στάση στην αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Η «αναδιάταξη» των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή διαδραματίζεται σε μία ρευστή περίοδο αναπροσαρμογής συμμαχιών και σχεδίων διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αναγγέλθηκε αρχικά ως «αποχώρηση» των άνω των 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών από το συριακό έδαφος. Ωστόσο, αυτό το «σχέδιο» δείχνει να συνοδεύεται από συνδυασμό σημαντικών γεγονότων, από τα οποία μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η προσπάθεια του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, έξι ισραηλινά μαχητικά «F-16» εξαπέλυσαν το βράδυ των Χριστουγέννων ακόμη μία επίθεση σε αποθήκες του συριακού στρατού, στα περίχωρα της Δαμασκού, για να εμποδίσουν τάχα τον ανεφοδιασμό με ιρανικά όπλα ενόπλων της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Το Ισραήλ επέλεξε και πάλι (όπως είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες με αποτέλεσμα την πολύνεκρη συντριβή ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους κοντά στη Λαττάκεια) να επιτεθεί θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια δύο πολιτικών αεροπλάνων που πετούσαν στο λιβανέζικο εναέριο χώρο λίγο πριν από την προσγείωσή τους στα αεροδρόμια της Βηρυτού και της Δαμασκού. Η επίθεση των Ισραηλινών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μίλησε για «προβοκατόρικη επίθεση» που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια δύο πολιτικών αεροσκαφών και προκάλεσε τον τραυματισμό τριών Σύρων στρατιωτών. Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παραβίαση του εναέριου χώρου του Λιβάνου από το Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία ετοιμάζει επίθεση στις κουρδικές περιοχές

Αξιοποιώντας τις εξελίξεις η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει και εκείνη τα σχέδια κλιμάκωσης της χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια Συρία στον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, ανήγγειλε ότι θα μεταβούν στη Μόσχα στις 29 Δεκέμβρη οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας,ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για σημαντικές διαβουλεύσεις με Ρώσους ομολόγους τους σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στη Συρία. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, είχε επαναλάβει πως η χώρα του είναι «αποφασισμένη να ξεκινήσει επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βόρεια Συρία το συντομότερο δυνατόν»…

Επίσης, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «καθένας χρειάζεται να εξετάσει τη συνεργασία με τον Ασαντ αν μελλοντικά κερδίσει σε εκλογές που θα έχουν διεξαχθεί με δημοκρατικό και αξιόπιστο τρόπο». Δεν είναι η πρώτη φορά που την τελευταία διετία η Αγκυρα αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» συντονισμού με την κυβέρνηση Ασαντ (που άλλωστε μαζί με τους συμμάχους της Ρώσους στο πεδίο των μαχών έχει κυριαρχήσει έναντι και του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων). Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο και μονοσήμαντο, αντίθετα το σύνθετο παζάρι και η ρευστότητα κυριαρχούν παντού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε επίσημα τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2019 και ήδη η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος ξανά στο «ακανθώδες» για τις ΗΠΑ θέμα της αγοράς ρωσικών πυραύλων «S-400» είπε ότι αυτό «έχει κλειδώσει και δεν υπάρχει θέμα οπισθοχώρησης». Επιπλέον, σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα, Αλεξέι Γερκόφ, ο Τσαβούσογλου τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μελετήσουν την τεχνολογία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του «Εθνικιστικού Κινήματος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε πως διαφωνεί με την «έναρξη διαλόγου με το καθεστώς Ασαντ» λέγοντας ότι θα αποτελούσε «ντροπή και ήττα για την Τουρκία» και πρόσθεσε με νόημα πως «η Δημοκρατία της Τουρκίας, που διαμόρφωνε την εξωτερική της πολιτική με βάση τις συμβουλές της Δύσης στο παρελθόν, τώρα αναπτύσσει μια διπλωματία που διαμορφώνει την Ανατολή και τη Δύση. Αυτό είναι θετικό και πρέπει να συνεχιστεί…».

Λειτουργεί ξανά η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μια επίσης ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε χτες. Μετά από επτά χρόνια επαναλειτούργησε η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ,χώρα που είχε πρωτοστατήσει στον εξοπλισμό και υποστήριξη ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης κατά του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ) στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής επισήμανε χαρακτηριστικά πως «είναι απαραίτητος ο αραβικός ρόλος για να αντιμετωπιστούν οι επεμβάσεις της Τουρκίας και του Ιράν».

ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κλιμακώνεται η ένταση σε Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις «ουδέτερες ζώνες» στο Ντονέτσκ.

Κλιμακώνεται καθημερινά η σύγκρουση – έκφραση του ευρύτερου ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας – στην Ανατολική Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα, με τις ουκρανικές δυνάμεις να δηλώνουν ότι έχουν πάρει στον έλεγχό τους τα 2/3 της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης ασφαλείας» ή «ουδέτερης ζώνης» στην περιοχή του Ντονμπάς, ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου και τους θύλακες που ελέγχουν πολιτοφυλακές των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (αστικών καθεστώτων που προσβλέπουν σε στενότερη σύνδεση με τη Ρωσία).

Την κατάληψη των εδαφών αυτών ανακοίνωσε την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομή ο Γιούρι Μπιριούκοφ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και βοηθός του υπουργού Αμυνας. Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μια παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, του Φλεβάρη του 2015, που επί της ουσίας έχει μείνει στα χαρτιά με αλληλοκατηγορίες για παραβίασή της. Η ουκρανική πλευρά κατήγγειλε ότι η κατάπαυση πυρός «παραβιάστηκε 20 φορές και σε μία από αυτές χρησιμοποίησαν όπλα απαγορευμένα από τις συμφωνίες του Μινσκ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ οι πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ ανέφεραν 17 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από ουκρανικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα, από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, όπου συμμετέχει και εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοινώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών για κατάπαυση πυρός για τις γιορτές, που θα ξεκινήσει στις 29 Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ, Ντανίλ Μπεσόνοφ, χωρίς να επιβεβαιώσει τα περί κατάληψης των 2/3 της «ουδέτερης ζώνης», έκανε λόγο για κίνηση από την ουκρανική πλευρά με στόχο να υπάρξει νέα αφορμή για την παράταση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβληθεί μετά το περιστατικό στις 25 Νοέμβρη στο Κερτς, με τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, και ο οποίος έληξε στις 26 Δεκέμβρη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας (NSDC) συζήτησε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που εμπλέκονται στις «παράνομες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά και σε όσους συμμετείχαν στην «επιθετικότητα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, στα στενά του Κερτς». Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει ποτέ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στην Αζοφική Θάλασσα, τόσο για εμπορικά όσο και για πολεμικά πλοία, προσθέτοντας ότι «πίσω από την Ουκρανία βρίσκονται το διεθνές δίκαιο και η υποστήριξη του πολιτισμένου κόσμου». Παρότι ανακοίνωσε τη λήξη της ισχύος του στρατιωτικού νόμου, ξεκαθάρισε ότι «η ρωσική απειλή δεν έχει εκλείψει».

Χτες έγινε γνωστή και η ανάπτυξη «αμυντικής μονάδας του ουκρανικού στρατού» στις ακτές της Αζοφικής, με στόχο «την πρόληψη μιας εχθρικής επίθεσης» από εκεί και την «αύξηση ετοιμότητας των στρατευμάτων» που σταθμεύουν στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης.

  • Την επιτυχή δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου «Avangard», που μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πυραυλικά συστήματα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτιστούν από τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα. Προγράμματα για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων έχουν ακόμη οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Από τη συνάντηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φ. Μογκερίνι, με τους Προέδρους Σερβίας και Κοσσόβου τον Ιούλη
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Ζυμώσεις και παρασκήνιο για τα νέα παζάρια Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού παραμένουν τα Δυτικά Βαλκάνια με το παζάρι Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου να ξεχωρίζει. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης, που έχουν αναλάβει αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, αξιωματούχοι και από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, προκειμένου, όπως τόνισε μιλώντας στο περιοδικό «Nedeljnik», να δοθούν «ευρύτερες διεθνείς εγγυήσεις» σε ό,τι συμφωνηθεί. Εξέφρασε ενδιαφέρον για την επίτευξη μιας συμφωνίας «για λύση ακόμη και αύριο», εκτιμώντας ωστόσο ότι «κανείς σοβαρός πολιτικός» ούτε στη Σερβία, ούτε στο εξωτερικό δεν μπορεί να πει σίγουρα ότι θα λύσουμε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου τη νέα χρονιά.

Η σερβική εφημερίδα «Danas» επίσης ανέφερε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, αναλαμβάνοντας «ρόλο – κλειδί» με βασικό πλεονέκτημά του ότι είναι «παρών» στις εξελίξεις στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν

Την περίοδο που εντείνονται στο παρασκήνιο τα παζάρια ΗΠΑ – ΕΕ για τον ρόλο τους στο επικείμενο παζάρι Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου, επίκειται η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 17 Γενάρη, στο Βελιγράδι. Σχετικά με την ατζέντα των συζητήσεων το σερβικό δίκτυο B92 μετέδωσε πως σχεδιάζονται 20 στρατηγικές σερβο-ρωσικές συμφωνίες σε υποδομές, Αμυνα, Ενέργεια, Μεταφορές, Γεωργία, Εκπαίδευση, Τουρισμό.

Το αυξημένο ρωσικό ενδιαφέρον για τη Σερβία (με φόντο τον ανταγωνισμό με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ) αντανακλάται και στην απόφαση του Ρώσου Προέδρου να τιμήσει τον Σέρβο ομόλογό του με το παράσημο του Τάγματος Αλεξάντρ Νιέφσκι που είχε δοθεί για τελευταία φορά πριν 100 χρόνια στον Σέρβο διπλωμάτη και πολιτικό Νίκολα Πάσιτς (1845 – 1926).

Η ομιλία Ιβάνοφ στα Σκόπια

Επιπρόσθετο κομμάτι στο παζλ των εξελίξεων που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα Δ. Βαλκάνια αναμένεται να προσδώσει αργότερα σήμερα η τελευταία ετήσια ομιλία του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, καθώς η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Μάη. Ο Ιβάνοφ, που δεν μπορεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα, αναμένεται μεταξύ άλλων να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις παρεμβάσεις διάφορων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

  • Δημοσιεύματα από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 28 Δεκέμβρη 2018