ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί, οξυμένοι ανταγωνισμοί, διεργασίες και “γέφυρες”

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «Γέφυρα» προώθησης των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών η κυβέρνηση

Τη «χρησιμότητα» της κυβέρνησής του, ως προς τη μετατροπή της χώρας σε «γέφυρα» για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών σχεδιασμών στην περιοχή, υπερασπίζεται ο Αλ. Τσίπρας σε άρθρο αποτίμησης της επίσκεψης στη Ρωσία στη «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Η επίσκεψή μου στη Μόσχα επαναβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που εδραιώνει η Ελλάδα στην περιοχή, καθώς εξέρχεται από την κρίση, ως ευρωπαϊκή δύναμη και γέφυρα συνεργασίας με έναν ισχυρό, ιστορικό εταίρο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις», αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός πίσω απ’ το αφήγημα της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» επιχειρεί να καμουφλάρει το ρόλο «σημαιοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, χάριν των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης, στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς που εξυφαίνονται για την ευρύτερη περιοχή και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Ετσι γράφει για «μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, χωρίς να παραβλέπει τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς Οργανισμούς όπου συμμετέχει (ΕΕ, ΝΑΤΟ), να διατηρεί επωφελείς σχέσεις συνεργασίας με άλλες κρίσιμες χώρες στην περιοχή, με περιφερειακές, αλλά και παγκόσμιες δυνάμεις». Ενα ρόλο που, όπως αναφέρει, σήμερα μπορεί να παίξει από πολύ καλύτερη θέση η κυβέρνησή του, καθώς η καπιταλιστική οικονομία «έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», η χώρα «καθίσταται διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, όχι μόνο στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αλλά σε στρατηγικές υποδομές μεταφορών και Ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς», ενώ «έχει ανακτήσει και ενισχύσει τη διπλωματική της ισχύ και τον γεωπολιτικό της ρόλο».

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας πως το κυρίαρχο κριτήριο ήταν τα «εθνικά συμφέροντα», τα συμφέροντα δηλαδή του εγχώριου κεφαλαίου και όχι η άποψη «τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι σύμμαχες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία». Ολα αυτά για μια συμφωνία που στο δεύτερο κιόλας άρθρο της περιγράφει «με το νι και με το σίγμα» την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ!

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των ελληνορωσικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός γράφει πως αυτό αφορά τις ρωσικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας «υπό νέα δεδομένα», το ρόλο της Ρωσίας στην «επίλυση του Κυπριακού», όπου προωθούνται διχοτομικές λύσεις στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή, τον «διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις» και την προώθηση των ευρωρωσικών σχέσεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διεργασίες ενόψει επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ

Νέα ώθηση στις διεργασίες για το Κυπριακό θα δώσουν οι επαφές που θα έχει η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα βρεθεί στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο 15-16 Δεκέμβρη. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου,«περιμένουμε και προσβλέπουμε στην παρουσία εδώ της κ. Λουτ, γιατί θέλουμε να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις». Επίσης, έτσι εκτίμησε ότι θα φανούν και οι πραγματικές θέσεις και προθέσεις της Τουρκίας, «για τις οποίες τον τελευταίο καιρό πολλή συζήτηση γίνεται, χωρίς όμως να μπορεί να συμβάλει επί της ουσίας». Οπως συμπλήρωσε, «η ουσία θα είναι στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες εμείς θέλουμε να ξεκινήσουν ξανά».

Ο νέος γύρος συνομιλιών δρομολογείται με φόντο τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για την περιοχή, που έχει στο επίκεντρο τον έλεγχο των πλούσιων ενεργειακών πηγών της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων και «ξεδιπλώνεται» μέσα και από την «αναβάθμιση» σχημάτων «ευρωατλαντικής σταθερότητας» στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση, όπως π.χ. είναι ο «άξονας» Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, όπου από τις 20 Δεκέμβρη αναμένεται να συμμετάσχουν επισήμως και οι ΗΠΑ.

Η «σταθερότητα» που επικαλούνται οι εμπνευστές τέτοιων σχεδίων για να τα προωθήσουν, όχι απλά δεν εξασφαλίζει τα λαϊκά συμφέροντα, αντίθετα τα υπονομεύει περαιτέρω, εγκλωβίζοντάς τα στις «συμπληγάδες» σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ηταν ενδεικτικές οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, που είπε ότι η Ουάσιγκτον ενεργεί για «να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο», για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή» και ότι «η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο», αλλά και ότι «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και η εμπλοκή της στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχουν αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για το ίδιο το νησί».

Σχετικά με τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ενημερώνοντας για την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη Λουτ, καθώς θεωρούν πως αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα». Επίσης τόνισε ότι «η διαδικασία παραμένει κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ στα Ηνωμένα Εθνη περιμένουν να δουν πρωτοβουλίες από τις δυο πλευρές και να εμφανιστούν έτοιμες να συνεργαστούν και να προβούν σε κινήσεις για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με το θέμα ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, σημείωσε σε ελληνοαμερικανική εφημερίδα: «Θέλουμε να προετοιμαστεί καλά η νέα διαπραγμάτευση, ώστε να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Θα κάνουμε καθετί δυνατό προς την κατεύθυνση αυτή, δεν νομίζω όμως ότι επαρκεί ο χρόνος για τη διαμόρφωση όρων αναφοράς μέχρι τέλους Δεκέμβρη. Καλό θα ήταν να γίνει προσπάθεια μεταξύ των μερών για άτυπες επαφές καλύτερης προετοιμασίας της όλης προσπάθειας». Επίσης υπενθυμίζει ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, όπου το θέμα θα συζητηθεί.

Από την άλλη, η Τουρκία εντείνει τους δικούς της σχεδιασμούς και σε ενεργειακό επίπεδο. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε πάλι στο δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που η Αγκυρα ετοιμάζεται να φέρει στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη Γενάρη. Σημείωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των γεωτρήσεων σε Μεσόγειο αλλά και Μαύρη Θάλασσα.

Επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως έγινε γνωστό, μια μέρα πριν από την άφιξη της Λουτ, στις 14 Δεκέμβρη, θα βρεθεί στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η επίσκεψη Γκρούσκο (είναι αρμόδιος για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες, την ευρωπαϊκή συνεργασία, τις επαφές με την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης) ήταν προγραμματισμένη πολύ πριν από τις πρόσφατες δηλώσεις της Μόσχας περί «στρατιωτικοποίησης» της Κύπρου με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Ο Γκρούσκο θα συναντήσει τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, συμμετέχοντας σε πολιτικές διαβουλεύσεις με θέμα τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, το Κυπριακό, περιφερειακά και διεθνή θέματα, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί και ενδεχόμενη συνάντηση του Χριστοδουλίδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Προχωράει ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός

Επιταχύνεται η προώθηση του σχεδιασμού των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Τα σχέδια αυτά τροφοδοτούν τις ρωσικές αντιδράσεις. Χτες, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, αναδημοσιεύοντας στο «Twitter» σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την κατάσταση στα Βαλκάνια εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας: «Η κατάσταση στα Βαλκάνια προκαλεί ανησυχία. Βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εντείνουν τις απόπειρες να “χωνέψουν” την περιοχή. Επίμονα βάζουν τις χώρες της μπροστά σ’ ένα λανθασμένο δίλημμα: να είναι είτε με τη Μόσχα, είτε με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αυξάνουν την ένταση, χαράσσουν νέες διαχωριστικές γραμμές»…

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια προχωράει η διαδικασία για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών που υπαγορεύονται από την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών. Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος θα αρχίσουν να εξετάζονται από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη έως τις 9 Γενάρη και η τελική ψηφοφορία με τα 2/3 της 120μελούς Βουλής προβλέπεται στις 15 Γενάρη.

Υπέρ της δημιουργίας στρατού οι ΗΠΑ…

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Φίλιπ Κόσνετ, επικροτεί τα σχέδια για τη μετατροπή των λεγόμενων «Δυνάμεων Προστασίας Κοσσόβου» (KSF) σε τακτικό στρατό, υποστηρίζοντας ότι η εκεί κυβέρνηση «έχει κάθε λόγο και δικαίωμα» για τη δική της «αυτοάμυνα». Μιλώντας στον κοσσοβάρικο ραδιοσταθμό RTK αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη «προτείνει» την «πιθανή» συμμετοχή του υπό συγκρότηση «στρατού» σε ξένες «ειρηνευτικές αποστολές». Υποστήριξε ότι η επικείμενη ψηφοφορία της 14ης Δεκέμβρη στο κοσσοβάρικο Κοινοβούλιο δεν είναι το πιο σημαντικό στάδιο της υπόθεσης αυτής, καλώντας τους Σέρβους να υποστηρίξουν και να συμμετάσχουν στη δημιουργία στρατού.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που εξέφρασε δυσαρέσκεια, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «είναι πίσω από όλα» στα Βαλκάνια. Είπε, ακόμη, ότι «δεν είναι ρεαλιστικό για τη Σερβία να αλλάξει τη γνώμη της Αμερικής που βλέπει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου τελειωμένη υπόθεση». Επιπροσθέτως, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπράμπιτς, μιλώντας σε συνέδριο για την κινέζικη πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος», αφού εγκωμίασε τη συνεργασία με την Κίνα και την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων, προειδοποίησε ότι οι σερβικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο είναι στα πρόθυρα «ανθρωπιστικής καταστροφής», λόγω της επιβολής δασμών 100% σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, επανέλαβε τις απειλές του για «περισσότερα μέτρα» κατά της Σερβίας, ενώ ο Κοσσοβάρος Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπεχτζέτ Πατσόλι, αποδοκίμασε τη στάση της ΕΕ ενάντια στα σχέδια για τη δημιουργία στρατού, αλλά και για την άρνησή της να τερματίσει τη βίζα για τους Κοσσοβάρους που θέλουν να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ.

Χτες, πάντως, το σερβικό δίκτυο B92 μετέδωσε πως έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο 24 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα «Humvees» για τις ανάγκες του υπό συγκρότηση «στρατού». Τα 24 τετρακίνητα στρατιωτικά οχήματα θεωρείται πως είναι τα πρώτα από τα 51 που συμφώνησε να αγοράσει τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση του Κοσσόβου από τις ΗΠΑ.

Οι σχεδιασμοί της «Μεγάλης Αλβανίας»

Την ίδια ώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, προωθεί τα σχέδια για την κατάργηση των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο – στο πλαίσιο των σχεδίων για «Μεγάλη Αλβανία» που κατά τα άλλα αρνείται – μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η αλβανική κυβέρνηση, πάντως, βρίσκεται αυτό το διάστημα αντιμέτωπη με φοιτητικές διαδηλώσεις με αιτήματα όπως: Διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία, μείωση κατά τουλάχιστον 50% των διδάκτρων, άρση της καταβολής εξετάστρων για τη βελτίωση βαθμολογίας σε μαθήματα, μεγαλύτερη εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Το Σάββατο, επίσης, έκανε εντύπωση η δημοσιοποίηση από το αλβανικό υπουργείο Οικονομικών εκτενών καταλόγων με ονόματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κτίρια και πληροφορίες για αποστολές Αλβανών μυστικών πρακτόρων από την υπηρεσία SHISH στο εξωτερικό (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Σερβία, το Βέλγιο κ.ά.) στο πλαίσιο, όπως λέγεται, της πολιτικής για «διαφάνεια των κρατικών υπηρεσιών». Η υπόθεση αυτή δεν αποκλείεται να συνδέεται και με εσωτερικές «διαμάχες» στην ηγεσία των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο πως η υπόθεση εμφανίζεται περίπου έναν μήνα μετά το διορισμό του νέου αρχηγού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών SHISH, Χελιντόν Μπέντο, μετά την παραίτηση του επί ενός έτους επικεφαλής Βίσο Αζάζι.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 11 Δεκέμβρη 2018