Έκθεση γελοιογραφίας του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, 19-24 Νοέμβρη, με τίτλο: «Και στον ίδρο το δικό, γίνει συ τ’ αφεντικό»

Από σήμερα ως τις 24 Νοέμβρη θα γίνει η έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνει συ τ’ αφεντικό».

  • Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 17:30-21:00.

Η έκθεση θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β) στην Αθήνα.

Στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Δευτέρα 19 Νοέμβρη, 1830: Εγκαίνια της έκθεσης
  • Τετάρτη 21 Νοέμβρη, 17:30: Τα παιδιά των συναδέλφων ζωγραφίζουν
  • Πέμπτη 22 Νοέμβρη, 18:30: Συζήτηση για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
  • Παρασκευή 23 Νοέμβρη, 19:30: Προβολή της ταινίας «Ludlow»
  • Σάββατο 24 Νοέμβρη, 18:30: Συζήτηση για την οργάνωση των αγώνων που έρχονται
  • Σάββατο 24 Νοέμβρη, 20:30: Κλείσιμο των εκδηλώσεων με λαϊκό γλέντι.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει:

«Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε έκθεση γελοιογραφίας με θέμα, που θα αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και στην ελπίδα τους που εκφράζεται μέσα από το ξεπέρασμα του φόβου με συλλογική οργάνωση. Η έκθεση έχει τίτλο: «και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό» από τους εμπνευσμένους στοίχους του Κ. Βάρναλη.

Στόχος της έκθεσης, είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη της γελοιογραφίας υπηρετώντας τους σκοπούς οργάνωσης της πάλης, αφύπνισης της εργατικής τάξης, επαγρύπνησης απέναντι στα καλέσματα για εθνική ενότητα προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θέλουμε αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και την ισχύ της σάτιρας, όχι μόνο να περιγράψουμε τα προβλήματα και τον πόνο των εργατών, αλλά να προβάλουμε και τη διέξοδο. Θεωρούμε ότι το μήνυμα μίας γελοιογραφίας έχει να δώσει πολλά και μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του, σε αυτά που παλεύουμε καθημερινά μέσα και έξω από τα εργοστάσια του τύπου και του χαρτιού.

Σε αυτούς τους καιρούς είναι αναγκαίο η τέχνη να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης και να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Να θέτει σε κίνηση όλα τα αισθητικά της μέσα, της γνώσης, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα και τη βούληση να στρατευθεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του πλούτου που βρίσκεται γύρω μας, της εργατικής τάξης.

Οι γελοιογράφοι που πήραν μέρος σε αυτή μας την προσπάθεια, δημιούργησαν άξια έργα, που περιγράφουν με ακρίβεια και αλήθεια τη ζωή της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Είναι έργα εύστοχα γιατί προέρχονται από το κομμάτι εκείνο των καλλιτεχνών, που βρίσκονται και οι ίδιοι με έναν τρόπο μέσα στον αγώνα, στα πραγματικά προβλήματα της ζωής και στη διαρκή πάλη για την επίλυσή τους. Είναι έργα που δείχνουν από τη μία τον μεγάλο βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και από την άλλη την προοπτική ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι σίγουρο πως πολλοί συνάδελφοι επισκέπτες της έκθεσης και αναγνώστες του λευκώματος που θα εκδοθεί, μέσα από τις γελοιογραφίες θα δουν την ίδια τους τη ζωή. Από τη μία την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία της εργοδοσίας και από την άλλη την οργή, το ταξικό μίσος και τη διέξοδο της οργανωμένης πάλης με σταθερό προσανατολισμό.

Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου, όλους τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, να συναντηθούν στην έκθεση γελοιογραφίας που θα διοργανώσει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου από τις 19 έως τις 24 Νοέμβρη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 17:30 έως τις 21:00».