1η ΜΑΗ 2019: Μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντεργατική λαίλαπα έστειλαν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

“1η ΜΑΗ 2019: Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Με συνδικάτα εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.”

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα μαζικές μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Χιλιάδες εργατόκοσμου έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντεργατική λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο – ΕΕ – ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις ενάντια στην εργατική τάξη έστειλαν δεκάδες χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν σήμερα σε όλες τις πόλεις της χώρας κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους ηρωικούς εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές τους.

Οι χιλιάδες κόσμου έστειλαν επίσης ηχηρή απάντηση στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό που με χαρακτηριστικό το ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, της συνδικαλιστικής μαφίας μέσα στο εργατικό κίνημα, επιχειρεί τη μετάλλαξη των συνδικάτων σε μηχανισμούς προώθησης της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες που διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις

«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, νεολαίους, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες και μετανάστες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους που διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

133 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, σφίγγουμε την αγωνιστική γροθιά, υψώνουμε τις σημαίες του αγώνα και με οδηγό το φετινό σύνθημα “Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών”, συνεχίζουμε αταλάντευτα, ταξικά, δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, για την ανασύνταξη του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην παγιδευτούν, να μη δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, να προσπεράσουν τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις και τις νέες απάτες όλων αυτών που με αποκλειστικό συμφέρον την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο, όπως λένε οι υπερασπιστές του! Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι “δίκαιη” και “βιώσιμη”, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φτώχεια, ανεργία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς επεμβάσεις και πραξικοπήματα, χωρίς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που μόνο δυστυχία έχουν φέρει στους λαούς!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαντήσουν αγωνιστικά με τη συμμετοχή τους στους διεκδικητικούς αγώνες, με την οργάνωση στα σωματεία τους. Μόνο έτσι θα μπει στο περιθώριο η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, που έχει κάτσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης, που φέρνει μέσα στις γραμμές των συνδικάτων την εργοδοσία και τους ανθρώπους της.

Η σημερινή γύμνια τους στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα είναι χαρακτηριστική της πλήρους απαξίωσης, της πραγματικής “στήριξης” που έχουν από τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι τους γυρνούν την πλάτη. Αυτοί που μιλούν ως ηγέτες της εργατικής τάξης είναι ξεκρέμαστοι χωρίς την κάθε είδους νοθεία, τους μηχανισμούς της εργοδοσίας και των προγραμμάτων απασχόλησης/εξαγοράς, που συνοδεύονται από φαινόμενα διαφθοράς, διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σπάσει το απόστημα της εργοδοσίας και του εργατοπατερισμού. Να σηκώσουν ανάστημα, να κάνουν το βήμα και να περπατήσουμε μαζί τον όμορφο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ζήτω η 1η Μάη και η παγκόσμια εργατική τάξη!

Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών!».

ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Σύνταγμα ενώ προσυγκεντρώσεις είχαν οριστεί νωρίτερα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. (Δείτε εδώ την κεντρική ομιλία)

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (δείτε εδώ τη δήλωσή του). 

Το ποίημα  «ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944»  του Κώστα Βάρναλη απήγγειλε στη συγκέντρωση ο ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια διάβασε και απόσπασμα από την απολογία του Αυγούστου Σπάις το Μάη του 1886.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Με τα συνθήματα «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά» και «Συνδικάτα εργατών – Όχι των εργοδοτών», να δονούν την ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η μαζική πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση των ταξικών δυνάμεων στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, με κατάληξη το Πασαλιμάνι όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 11 νεκρών απεργών εργατών τον Αύγουστο του 1923.

Προηγήθηκε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δύο νεολαίους με τραγούδια του αγώνα και της εργατιάς.

Μαζικό και μαχητικό ήταν το μπλόκτων ναυτεργατών πίσω από το πανό των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ με σύνθημα “Κόκκινη Πρωτομαγιά – Πρωτοπόρα Εργατιά, Σωματεία εργατών – Όχι των Εργοδοτών”.

Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».  (Διαβάστε εδώ τις ομιλίες)

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ανακοινώθηκαν ότι συμμετείχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας του Πειραιά, καθώς και η Δέσποινα Μαστρολέων, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Απεργιακή περιφρούρηση στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν από τα χαράματα για την περιφρούρηση της απεργίας μέλη των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ καλώντας ταυτόχρονα τους ναυτεργάτες να δώσουν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Απεργιακή περιφρούρηση πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί στις πύλες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στον Πειραιά.

Στην περιφρούρηση της απεργίας στο Service Center της MSC έχει προχωρήσει από το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών – Τουριστικών Υπαλλήλων και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

Σκορποχώρι η «διαδήλωση» των εργατοπατέρων

Οι εργάτες γύρισαν την πλάτη στους εργατοπατέρες και αυτό αποδείχτηκε και από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλ. Κλαυθμώνος.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος, Κιουτσούκης, Καραγεωργόπουλος) ήταν κυριολεκτικά εξαφανισμένη, όπως και η πλειοψηφία των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΑΔΕΔΥ.

Η… επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης διαφάνηκε και από το χρόνο ρεκόρ που αυτή διήρκεσε. Περίπου 8 λεπτά! Τόση ήταν η διάρκεια των δύο ομιλιών από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Οι ομιλίες τους επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν απτόητοι να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ μίλησε για «ένα οργανωμένο σχέδιο» που «εξυφαίνεται από γνωστούς κομματικούς στρατούς που έχει σκοπό τη διάλυση των συνδικάτων» και ο συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ για τον «εσωτερικό εχθρό» στο κίνημα «που συκοφαντεί, που διαστρέφει, που δε σέβεται την άλλη άποψη, που δεν τηρεί καταστατικά και νομιμότητα, που έχει επιλέξει να υπηρετεί το κόμμα και όχι το κίνημα»!

Μιλούσαν δηλαδή για κίνημα και συνδικάτα απευθυνόμενοι σε μια χούφτα εργατοπατέρων, από τους οποίους έκαναν ότι τους άκουγαν καμιά δεκαριά.

Άλλες συγκεντρώσεις

Συγκέντρωση έξω από το αρχαιολογικό μουσείο και το ΕΜΠ έκαναν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρόσκεινται στο ΝΑΡ, η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), και άλλες δυνάμεις.

Στη συνέχεια το κομμάτι των δυνάμεων της ΛΑΕ έκανε πορεία στο Σύνταγμα, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία (υπήρξε σχετική συγκέντρωση στα Χαυτεία) και οι υπόλοιποι στα γραφεία του ΣΕΒ και το Σύνταγμα.

Οι δυνάμεις του ΣΕΚ, η άλλη βασική συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έκαναν δική τους μικρή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, σε απόσταση 30 μέτρων από τη συνάθροιση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. Έκαναν πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Πίσω από αυτούς σε διακριτή απόσταση βρέθηκε το ΜΕΡΑ του Βαρουφάκη. Ακόμα εμφανίστηκε ένα πολύ μικρό μπλοκ της ΟΚΔΕ που ακολούθησε την ίδια διαδρομή.

Οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους ηρωικούς αγώνες της τάξης τους

Εκατομμύρια εργαζόμενοι και στις πέντε ηπείρους τίμησαν σήμερα 1η Μάη τους ηρωικούς αγώνες και τους νεκρούς που έπεσαν για τα δίκαια της εργατικής τάξης, αλλά και διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της σημερινής εποχής.

Σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα που συσπειρώνεται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που και φέτος έδωσαν το στίγμα τους ενάντια και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με το σύνθημα «Για έναν κόσμο χωρίς καπιταλιστική βαρβαρότητα και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό συμμετείχαν με δικά τους μπλοκ σε μια σειρά από χώρες στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες.

Στη Βενζουέλα η μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο του Καράκας, με αφορμή τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, έλαβε και το χαρακτήρα της υπεράσπισης της νόμιμης κυβέρνησης και κατά της απόπειρας πραξικοπήματος από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό.

Στη μεγάλη συγκέντρωση στο Καράκας και άλλες πόλεις της χώρας, συμμετέχει και το ΚΚ Βενεζουέλας με τα δικά του μαχητικά μπλοκ προβάλλοντας τόσο την καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης όσο και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.