«Όχι άλλο αίμα εργατών» απαίτησαν οι απεργοί μεταλλεργάτες με συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε ιδιωτικό ναυπηγείο στο Πέραμα.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις δεξαμενές Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα.

Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείο Εργασίας, ωστόσο δεν υπήρξε καμία απάντηση στα αιτήματα τους. Ορίστηκε νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 30 Μάη στις 11 π.μ. για το θέμα της υποχρεωτικότητας της Σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη χυθεί άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών και ουσιαστική λειτουργία των μεικτών επιτροπών ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία.

Η απεργία κηρύχθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται και άλλοι κλάδοι καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν μαζικές αντιπροσωπείες από το Σωματείο Εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά και ναυτεργάτες.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του ΕΝΕΔΕΠ, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ο Θ. Ευαγγελάκης, μιλώντας και εκ μέρους των Σωματείων «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Μαγείρων ανέφερε ότι αντίστοιχη εντατικοποίηση αντιμετωπίζουν και οι ναυτεργάτες στα καράβια με αποτέλεσμα τα συχνά ατυχήματα που είναι απόρροια των κατευθύνσεων και οδηγιών της ΕΕ και της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και θωράκισης της κερδοφορίας των εφοπλιστών που μειώνουν οργανικές συνθέσεις, ΣΣΕ κ.λπ. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση και κλιμάκωση της οργάνωσης της πάλης, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες ενάντια στην πολιτική που θερίζει και ζωές εργατών για τα κέρδη της εργοδοσίας.

 

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) Μάρκος Μπεκρής αναφέρθηκε στα συχνά εργατικά ατυχήματα στην COSCO, στους σακαταμένους εργαζόμενους και μάλιστα σε μικρή ηλικία αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που έχει καταγράψει ο αγώνας για υπογραφή ΣΣΕ, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και ένταξη στα ΒΑΕ. Αγώνας που έγινε με τη συμπαράσταση και άλλων κλάδων των εργαζομένων. Τόνισε ότι αυτός ο αγώνας δείχνει το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουν και να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Ο Ν. Ξουράφης αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που διατηρεί και ενισχύει το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, αποξηλώνει το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ και ανέφερε χαρακτηριστικά πως την ημέρα που σκοτώθηκε ο εργαζόμενος έψαχναν στο ΚΕΠΕΚ να βρουν επιθεωρητές να πάνε στο χώρο και δεν έβρισκαν. Σημείωσε πως όλα αυτά φέρνουν τη σφραγίδα της ΕΕ, της πολιτικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θεωρεί κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης σημείωσε την αξία που έχει η κλιμάκωση του αγώνα για την αναγνώριση της ΣΣΕ της Ζώνης, γιατί πέρα από τη σελίδα που αφορά το μισθολόγιο και την άλλη που αφορά το ωράριο, περιέχει δέκα σελίδες που αφορούν τα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Επεσήμανε πως εδώ και τρία χρόνια έχουν καταθέσει σωρό από αιτήματα και υπομνήματα ενώ αναφέρθηκε και στην καμπάνια που είχε γίνει πριν δύο χρόνια από το Συνδικάτο για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπου η απάντηση που πήραν από κυβέρνηση, ΣΕΒ και εφοπλιστές είναι ότι τα μέτρα έχουν μεγάλο κόστος, οι δουλειές θα φύγουν και δεν θα υπάρχει καθόλου δουλειά.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης σημείωσε ότι οι πενταμελείς επιτροπές έχουν απαξιωθεί ενώ η ενίσχυσή τους από την κυβέρνηση έχει απορριφθεί λόγω δημοσιονομικής στενότητας αλλά και επειδή για τους εργοδότες η τήρηση των μέτρων και των ελέγχων είναι χαμένος χρόνος και χρήμα. Τόνισε ότι όλη αυτή η κατάσταση φέρει τη σφραγίδα όχι μόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των προηγούμενων, αλλά και όλων των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που πέρα από τις κοκορομαχίες τους όταν έρθει η ώρα του διά ταύτα όπως η υπογραφή ΣΣΕ και η μόνιμη και σταθερή δουλειά τότε γίνονται τσιμέντο απέναντι στους εργαζόμενους.

Τόνισε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος για μας» και «είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε με την οργανωμένη πάλη και τις διεκδικήσεις μας». Σημείωσε πως «δεν μπορούμε μιλάμε για νεκρούς σε χώρους δουλειάς τον 21ο αιώνα όπου η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν εκτιναχθεί». Ο Σ. Πουλικόγιαννης επεσήμανε πως «θα πληρώσουν για τους νεκρούς και σακατεμένους, με την ψήφο μας και με την πάλη μας», διεκδικώντας «να γυρίζουμε σπίτι μας σώοι και αβλαβείς, στις οικογένειές μας, καθώς δικαιούμαστε τον πλούτο που παράγουμε».