«Όχι άλλο αίμα εργατικό» – Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα στους ΟΤΑ

Στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησαν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με αφορμή και το τελευταίο εργατικό δυστύχημα στον Άλιμο.

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης σε συνάντηση με τους εργαζόμενους, την ώρα που στον κλάδο τα τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί περίπου 50 εργαζόμενοι και εκατοντάδες έχουν σακατευτεί από τα εργατικά ατυχήματα.

Με σύνθημα «Όχι άλλο αίμα εργατικό», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αλίμου, το απόγευμα της Δευτέρας 19 Νοέμβρη.

Σημειώνεται ότι σήμερα κανένα απορριμματοφόρο και κανένα όχημα δεν βγήκε από τα αμαξοστάσια των δήμων, καταγγέλλοντας το γεγονός πως την Παρασκευή έχασε τη ζωή του οδηγός νταλίκας μεταφοράς απορριμμάτων του Δήμου Αλίμου, λόγω ανατροπής του οχήματός του.

Στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 50 νεκρούς εργάτες τα τελευταία χρόνια στους δήμους, με τελευταίο θύμα, τον εργάτη, πατέρα 4 παιδιών που έχασε τη ζωή του από ανατροπή της νταλίκας που οδηγούσε, πηγαίνοντας να αδειάσει προς τη χωματερή.

Αμέσως μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί από προέδρους Σωματείων Εργαζομένων ΟΤΑ, όπως από το Παλαιό ΦάληροΝέα ΙωνίαΛυκόβρυση – Πεύκη, ΠετρούποληΕλευσίναΧαϊδάρι κλπ.

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έγινε από τον Παύλο Ιγνατιάδη, εργάτη καθαριότητας και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:

«Η λίστα των νεκρών στο χώρο των ΟΤΑ μεγαλώνει καθημερινά. Ούτε πόλεμο να είχαμε. Είναι πρόκληση εν καιρώ ειρήνης να υπάρχουν πάνω από 50 νεκροί μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και άγνωστος αριθμός τραυματιών και σακατεμένων.

Είναι τραγικό για ένα μεροκάματο των 19 ευρώ, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι, με την απαράδεκτη σύμβαση της κοινωφελούς εργασίας που αμείβονται με 495 ευρώ, να πεθαίνουν στους χώρους εργασίας.

Είναι απαράδεκτο χιλιάδες εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με μέσα απαρχαιωμένα και διαλυμένα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εδώ και χρόνια έχει βάλει στην προμετωπίδα του αγώνα, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Έχει ανοίξει μέτωπο με εργοδοσίες – δημάρχους, που αναγνωρίζουν στους συναδέλφους μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα.

Έχουμε πάγιο αίτημα την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και τεχνικών ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Διεκδικούμε τον αποφασιστικό ρόλο των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Απαιτούμε δηλαδή το αυτονόητο, να έχει το δικαίωμα η επιτροπή που αποτελείται από εργαζόμενους, να επιβάλει να μη βγαίνει για δουλειά φορτηγό ή άλλο μέσο αν δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία)

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ:
Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων στους Δήμους

Ανακοίνωση σχετικά με τα εργατικά δυστυχήματα, με αφορμή το θάνατο οδηγού απορριμματοφόρου του Δήμου Αλίμου, στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στα Άνω Λιόσια, τα ξημερώματα της Παρασκευής, εξέδωσαν οι πέντε κομμουνιστές Δήμαρχοι Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

Αναλυτικά το κείμενο, έχει ως εξής:

«Τα 4 μόνο τελευταία χρονιά μετράμε 43 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στους δήμους και 60 σοβαρούς τραυματισμούς!! Μπροστά σε ένα τέτοιο Μαμωνά Αίματος, κάνεις πια δεν δικαιούται να σιωπά ή άπλα να καταγράφει το οδυνηρό, για τις οικογένειες των εργατών, αποτέλεσμα. Το χρονικό του εγκλήματος που έχει αίτιο και ενόχους.

Αίτιο η εντεινόμενη αντιλαϊκή πολίτικη, ένοχες οι κυβερνήσεις που τη διαδέχονται και την υλοποιούν…

Δημοτικές αρχές και εκλεγμένοι στους δήμους οφείλουμε να πάρουμε θέση και να απαιτήσουμε να σταματήσει το έγκλημα.

Να αναδείξουμε τις πιο βαθιές αίτιες που τροφοδοτούν τα πολλαπλά εργατικά ατυχήματα στους δήμους.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους αναδείχνουν τακτικά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που είτε δεν υφίστανται, είτε μένουν μόνο στα χαρτιά. Τις διαχρονικές και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τις ευκαιριακές εργασιακές σχέσεις που εντείνουν το πρόβλημα. Το στόλο καθαριότητας και τα οχήματα έργου που παραμένουν πεπαλαιωμένα και πλημμελώς συντηρημένα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέλαση των εργολάβων.

Οι παραπάνω παράγοντες είναι οι βασικές και διαχρονικές αιτίες των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους, που παραμένουν και γιγαντώνονται στις μέρες μας. Είναι συνέχεια και το αποτέλεσμα των κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών που θέλουν οι δήμοι να λειτουργούν ως μοχλοί εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, επιβάρυνσης και εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Γι’ αυτό και πετσοκόβουν σταθερά οι κυβερνήσεις τη χρηματοδότηση από το κράτος και τη φορτώνουν τους δημότες. Γι’ αυτό και εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, περικόπτουν μισθούς, δικαιώματα, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις, εντείνουν την εντατικοποίηση της εργασίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεχωρίζει και ωριμάζει ως ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας των συνεχών εργατικών ατυχημάτων, της εντατικοποίησης και της λογικής της εργολαβίας που έχει επικρατήσει σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα των δήμων, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της 24ωρης λειτουργίας που έχει επικρατήσει στους δήμους.

Ένα αντιδραστικό αντεργατικό θεσμικό καθεστώς που στην εποχή των διευρυμένων και μόνιμων ελλείψεων σε προσωπικό, της σωρείας των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, έχει γίνει το έδαφος για να ανθεί η υπερεργασία, η λογική της εργολαβίας, το ξεχείλωμα του ωραρίου, του 5ήμερου, να εντείνονται τα εργατικά ατυχήματα.

Ένα αντιδραστικό καθεστώς, που μέρος των εργαζόμενων “το παραβλέπει” μπροστά στο κυνηγητό των υπερωριών που συμπληρώνουν το πετσοκομμένο μεροκάματο που έχουν βυθίσει στα τάρταρα οι μνημονικές πολιτικές που συνεχίζονται. Πρέπει να ενισχυθεί η πάλη για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Είναι κατά τη γνώμη μας πια καιρός να μπει στο στόχαστρο όλων, εργαζομένων, των συνδικάτων τους, των δημοτικών άρχων και άλλων εκλεγμένων που ως αφετηρία τους έχουν τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του ν. 3584/2007 (άρθρο 36), που στο όνομα της ιδιαίτερης εργασίας σειράς υπηρεσιών στους δήμους έχει θεσμοθετήσει τη διευθέτηση του ωραρίου σε 24ωρη βάση, το 5ήμερο το έχει κάνει 7ήμερο, τις υποχρεωτικές ημέρες ανάπαυσης ανέκδοτο, τις Κυριακές και αργίες σε υποχρεωτικά εργάσιμες, κλπ. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση και την αναθεώρησή του.

Απαιτούμε ακόμα: 

  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους δήμους, καθώς και τον ουσιαστικό έλεγχό τους από τα αρμόδια όργανα του κράτους.
  • Διασφάλιση του ωραρίου, του 5ήμερου, των υποχρεωτικών ημερών ανάπαυσης για κάθε εργαζόμενο.

Υψώνουμε μέτωπο εναντίωσης στην κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ που χαράζουν κυβέρνηση, ΕΕ. Συνταξιοδότηση στα 60 για άντρες και στα 55 για γυναίκες, που είναι σε ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αντιπαλεύουμε την ανταποδοτικότητα στις προσλήψεις προσωπικού, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μονιμοποιήσει σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και απαιτούμε την πλήρη και άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό.

Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.

Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα (αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων), ο ηλεκτροφωτισμός που βρίσκονται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που το επιτρέπει».