ΨΗΦΙΣΜΑ της Α’ Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΜΕΝ 2018

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που πραγματοποιήθηκε  μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών στις 28 Φλεβάρη, στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους τους Μηχανικούς, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο δρόμο της ταξικής πάλης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσία κά, με την επιθετικότητα της Τουρκίας, επιβάλουν την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του εργαζόμενου λαού, μπροστά στον κίνδυνο των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, έχουμε χρέος να δυναμώσει η πάλη για:

√ Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

√ Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από  το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

√ Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

√ Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες, διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

√ Αγώνας τώρα ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό.

√ Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου, προετοιμάζει νέο γύρο αντεργατικών μέτρων με 88 προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση, επιβεβαιώνοντας τη θέση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ότι όσο παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, η επίθεση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων  των εργαζομένων είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο συνεχίζει να αυξάνει την κερδοφορία  και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ναυτιλία κατέχοντας περίπου το 20% των πλοίων σε χωρητικότητα και το 50% στο στόλο της ΕΕ.

Αντίθετα για τους ναυτεργάτες βιώνουν το χτύπημα των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των καραβιών, εξοντωτικά  ωράρια δουλειάς, τσακισμένοι μισθοί, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, ανασφάλεια, ανεργία, μειώσεις στις συντάξεις, στο αφορολόγητο όριο, εργατικά ατυχήματα, σε κίνδυνο η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Με αγωνιστική αισιοδοξία και την πολύτιμη πείρα από την δράση μας, καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, τους εργαζόμενους, σε οργάνωση και αγώνα για:

√ Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις

√ Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751€

√ Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών  νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τη κοινωνική ασφάλιση.

Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.

Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να εκτιμήσει και να αποφασίσει για απεργιακές κινητοποιήσεις, καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.