ΧΙΛΗ: Φουντώνει η λαϊκή διαμαρτυρία – ΛΙΒΑΝΟΣ: Μαζικές διαδηλώσεις – Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Ο αντιδραστικός Πρόεδρος της χώρας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζονται στη Χιλή, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και πολλές ακόμα μεγάλες και μικρότερες πόλεις, λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του αντιδραστικού Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων. Τελευταία αφορμή ήταν η νέα αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ είχαν προηγηθεί αυξήσεις στα καύσιμα, συμπαρασύροντας αυξήσεις σε βασικά είδη.

Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη λαϊκή οργή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους και προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη κατακραυγή. Είναι χαρακτηριστικές οι προκλητικές δηλώσεις του Πινιέρα: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο». Καταγγέλλει δε «προσπάθεια αποσταθεροποίησης από το εξωτερικό».

Οι διαδηλωτές, φοιτητές και εργαζόμενοι, έχουν προχωρήσει σε μπλόκα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων και προτρέπουν τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης. Στις μαζικές κινητοποιήσεις παρεισφρέουν κουκουλοφόροι που δρουν προβοκατόρικα και οδηγούν στην έξαρση της κρατικής καταστολής. Σε συγκρούσεις με την αστυνομία και σε λεηλασίες το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 11 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και διάφορα κλαδικά συνδικάτα καλούν σε πραγματοποίηση γενικής απεργίας αύριο Τετάρτη 23 Οκτώβρη, ενώ χτες Δευτέρα τα περισσότερα σχολεία δεν λειτούργησαν, ελάχιστα ήταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και τα ανοιχτά πολυκαταστήματα, ειδικά στην πρωτεύουσα. Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πάρει πίσω την αύξηση του εισιτηρίου στο μετρό και ότι «επιθυμεί διάλογο για να σταματήσει η βία στη χώρα».

Το ΚΚ Χιλής, που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Πρόεδρος έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και τον κάλεσε ότι εφόσον δεν μπορεί να κυβερνήσει να προχωρήσει σε εκλογές και ταυτόχρονα να πάψει την κρατική καταστολή.

ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής

Την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής εκφράζει το ΠΑΜΕ, μέλος της ΠΣΟ. Παράλληλα καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης Πινιέρα απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία, ο λαός της Χιλής αγωνίζονται ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΜΜΜ. Οι κινητοποιήσεις εκφράζουν τη γενικότερη λαϊκή αγανάκτηση και οργή ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που στόχο έχουν την “ανάπτυξη” και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πολιτικές που καταδικάζουν τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση με την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και την εκτίναξη του κόστους για τις εργατικές οικογένειες.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, εκφράζουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους».

ΛΙΒΑΝΟΣΚυβερνητική αναδίπλωση μετά από μαζικές διαδηλώσεις

Οι λαϊκές διαδηλώσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που γέμισαν από την Πέμπτη και μέχρι χτες το απόγευμα τους κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων του Λιβάνου, ανάγκασαν χτες την εννιακομματική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να ανακοινώσει μέτρα που αποφεύγουν δήθεν την επιβολή νέας βαριάς φορολογίας. Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που παρουσιάστηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποτίθεται ότι «αναγκάζει» τις αναρίθμητες τράπεζες να καλύψουν ελλείμματα ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Επίσης ότι δεν επιβάλλονται νέοι φόροι, όπως π.χ. αυτός που αφορούσε την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων Whatsapp, και ότι οι υπουργοί και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με μείωση των μισθών τους κατά 50%.

Την ίδια στιγμή, όμως, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού παραδίδει στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ό,τι δεν είχε ξεπουληθεί μέχρι τώρα, π.χ. τη δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ενώ δρομολογούνται η «αναδιάρθρωση» του τομέα της Ενέργειας, με πιθανές δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και η κατάργηση υπουργείων (π.χ. το Πληροφοριών) και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Παρουσιάζοντας χτες το απόγευμα το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο Χαρίρι παραδέχτηκε ότι αποφασίστηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, καθώς οι διαδηλωτές «έσπασαν όλους τους φραγμούς και ταρακούνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα». Προσπάθησε δε να εμφανιστεί «φιλολαϊκός», καλώντας την αστυνομία – που εδώ και μέρες φρουρεί τράπεζες και πλούσιες συνοικίες της Βηρυτού – να… προστατεύσει τους διαδηλωτές.

ΠΑΜΕ: Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Λιβάνου

Τη στήριξη του στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του Λιβάνου εκφράζει το ΠΑΜΕ τονίζοντας:

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα του Λιβάνου βρίσκονται σε μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις της λιβανέζικης κυβέρνησης που σχεδιάζει μειώσεις μισθών, νέους φόρους, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας.

Η μαζική και μαχητική απάντηση των εργαζομένων του Λιβάνου είναι η καλύτερη απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Λιβάνου και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους».