Φωτιά εν πλώ στο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» – Ταλαιπωρία για τους 875 επιβάτες του πλοίου

Αντιμέτωποι με ενδεχομένως σοβαρούς κινδύνους, αλλά και με μεγάλη ταλαιπωρία βρέθηκαν οι 875 επιβάτες του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε -από αδιευκρίνιστη μέχρι τώρα αιτία- στο γκαράζ του, ενώ έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού ενημέρωσε για το συμβάν το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό.

Κοντά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια του συμβάντος έσπευσαν 9 πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ρυμουλκά, ένα φορτηγό και τρία επιβατηγά πλοία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε, επίσης, με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ. Όλοι οι επιβάτες του πλοίου παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους.

Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά περί τις 4.00 και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου, ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η αποβίβαση των 875 επιβατών, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία λίγο αργότερα.

Δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο. Σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, ο καπνός πλέον στο πλοίο είναι ελάχιστος και η επιχείρηση επικεντρώνεται στο να κριθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων. Το πλοίο μεταφέρει 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Στο πλευρό των επιβατών την ώρα της αποβίβασης έσπευσαν αντιπροσωπείες των ναυτεργατικών σωματείων και του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Αποτέλεσμα της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής και της εφοπλιστικής επιθετικότητας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη φωτιά στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» αναφέρει:

«Η φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” και έθεσε αντιμέτωπους με σοβαρούς κινδύνους επιβάτες και ναυτεργάτες, είναι αποτέλεσμα της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της εφοπλιστικής επιθετικότητας, με μείωση κατά 40% του στόλου και του ναυτεργατικού δυναμικού, μείωση οργανικών συνθέσεων, εξαντλητικά δρομολόγια και εξοντωτικά ωράρια εργασίας, παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στα πλοία, που τελικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές, απαραίτητες για την ασφαλή διάσωση και αποβίβαση στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο όπως και πριν έτσι και σήμερα, με την ιδιωτικοποίησή του, λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος».

ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία σημειώνουν ότι «έχουν επανειλημμένα επισημάνει την ένταση της επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και των προκατόχων τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή μεταμεσονύχτια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής των 875 επιβαινόντων και των 141 μελών του πληρώματος.

Δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης – Μαίνεται η φωτιά

Για δύσκολη προσπάθεια έκανε λόγο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλειος Ματθαιόπουλος, σε δηλώσεις του από το λιμάνι του Πειραιά, όπου συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο  επιβατικό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος».

Όπως είπε, υπάρχει φωτιά στο 3ο γκαράζ του καραβιού η οποία καταστρέφει νταλίκες και αυτοκίνητα, με τους πυροσβέστες να μην μπορούν να προσεγγίσουν στο σημείο λόγω των περιορισμένων χώρων.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται το γεγονός πως από την πυρκαγιά και τα υλικά που καίγονται υπάρχουν πυκνοί καπνοί που έχουν «πνίξει» τους χώρους του πλοίου και παράλληλα καθιστούν επικίνδυνη την παραμονή των πυροσβεστών στο εσωτερικό του.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την έναρξη της φωτιάς, ο πλοίαρχος φέρεται να είχε ενημερώσει το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας πως τα συστήματα πυρόσβεσης του καραβιού είχαν δουλέψει και πως η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.