Υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο – Καταψήφισε το ΚΚΕ διακηρύσσοντας ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ καταψήφισε. «Όχι» επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων, όπως αυτής που καταργεί το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών. Τόνισε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο διότι είναι μέρος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που παράγει και αναπαράγει τη σήψη, τη βία και την ασυδοσία. Αποτελεί στήριξη του κράτους στις επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του αθλητισμού, κατοχυρώνει τον κυβερνητικό έλεγχο μέσω της κατάργησης του αυτοδιοίκητου των αθλητικών σωματείων και των ομοσπονδιών και ανοίγει διάπλατα την πόρτα της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της αθλητικής περιουσίας του λαού μέσω των συμβάσεων παραχώρησης.

Για τη Σύμβαση Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων ανέφερε πως το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» λέγοντας ότι δεν μπορεί να τελεσφορήσει αφού το παράνομο στοίχημα είναι σαν το ντόπινγκ που είναι πάντα δύο βήματα πιο μπροστά από το αντιτόπινγκ.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στα σχολεία, να συμμετέχει η νεολαία με δομές σύγχρονες και να διευκολύνεται η λαϊκή οικογένεια. Τόνισε ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα και θα πρέπει να παρέχονται στο λαό δωρεάν δομές και υπηρεσίες για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων για τα μέτρα αστυνόμευσης που καταστρατηγούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για το Ράλι Ακρόπολις, για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των αθλητικών ομοσπονδιών και για την μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικό Δικαίου.

Για το ΚΚΕ ο αθλητισμός είναι δικαίωμα του λαού και όχι πεδίο κερδοφορίας

Η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας για το αθλητικό νομοσχέδιο προκειμένου να καταδείξει πως όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν είχαν αποτέλεσμα διότι δεν συγκρούονταν με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού.

Σημείωσε ότι δεν χτυπήθηκε πουθενά και σε καμία χώρα η βία στον επαγγελματικό και εμπορευματοποιημένο αθλητισμό παρά τους πολλούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η βια από τα γήπεδα να μεταφερθεί σε πλατείες και γειτονιές. Υπενθύμισε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί στοιχειώδης προτάσεις του ΚΚΕ για υπαγωγή των αθλητικών ΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης και για απαγόρευση συμμετοχής του στις λίστες του στοιχήματος.

Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα αθλητικό νομοσχέδιο που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό και τα προβλήματα στα σωματεία, στην ανάπτυξη υποδομών και την χρηματοδότηση τους. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο ασχολείται με τα όρια στις θητείες των εκλεγμένων σε σωματεία και ομοσπονδίες τονίζοντας πως την ανανέωση δεν την επιβάλεις, την καλλιεργείς και την προετοιμάζεις για αν σημειώσει ότι ο στόχος της σχετικής διάταξης είναι η ωμή κρατική παρέμβαση για τον έλεγχο του χώρου του αθλητισμού.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως για το ΚΚΕ ο αθλητισμός είναι δικαίωμα του λαού και της νεολαίας και για την κυβέρνηση είναι εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας.