
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με τίτλο «Κύρωση Κανονισμού εισαγωγής σπουδαστών/ριών στις ΑΕΝ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019». Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε συνεργασία και σε συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας, την ΕΕΕ, το ΝΕΕ, την ΠΝΟ, τον ΣΕΕΝ και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, η εν λόγω ΚΥΑ επιφέρει τρεις αλλαγές, οι οποίες ανταποκρίνονται στα αιτήματα των προαναφερθέντων φορέων.
- Για το Εκπαιδευτικό Έτος 2018- 2019 το 75% των εισαγομένων θα είναι με Πανελλήνιες εξετάσεις και το 25% θα είναι με μοριοδότηση.
- Για το ίδιο Εκπαιδευτικό Έτος αυξάνεται από 8% σε 13% το ποσοστό των αποφοίτων ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα και ΤΕΕ Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα που θα εισάγεται με μοριοδότηση στις ΑΕΝ.
- Από το Εκπαιδευτικό Έτος 2019-2020 η εισαγωγή στις ΑΕΝ θα πραγματοποιείται μόνο μέσω του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Από τους εισαγόμενους ποσοστό 15% θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα και ΤΕΕ Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα, ειδικότητας Πλοιάρχου η Μηχανικού.
Δείτε το σχετικό ΦΕΚ: aen-fek-2018
ΠΕΜΕΝ:
Πάλη για Ενιαία Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν
Σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση
Προς: ΕΕ της ΠΝΟ – Ναυτεργατικά Σωματεία
Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».
Αποτελούν πρόκληση οι 2 ανακοινώσεις της ΠΕΝΗΗΕΝ στις 4 και 5 Ιούνη με υπογραφή του προέδρου της Ν. Μούγιου και αποδέκτες τον πρωθυπουργό, πολιτικά κόμματα, τον υπουργό ναυτιλίας, αναφέροντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους Ηλεκτρολόγους, για την απόκτηση των διπλωμάτων τους, με αφορμή την υποχρεωτική φοίτηση τους σε ειδικά σχολεία.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται από τον πρόεδρό της ότι: «η Ένωση μας ουδέποτε έκανε λόγο για την δημιουργία σχολών Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν» και συνεχίζοντας «ειδικά οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΕΠΑΛ – ΙΕΚ) καλούνται να συμμετέχουν σε σχολές η διάρκεια των οποίων φτάνει σχεδόν τα δύο σχολικά έτη …. και οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να συμμετέχουν σε σχολές διάρκειας 3 μηνών».
Το πρακτικό από την 1η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την τροποποίηση του Π.Δ 141/2014 που πραγματοποιήθηκε στις 26-10-2015 (το επισυνάπτουμε), τον διαψεύδει.
Συγκεκριμένα, στο θέμα δημιουργίας ειδικών τμημάτων φοίτησης για απόφοιτους Ηλεκτρολόγους από ΕΠΑΛ – ΙΕΚ και ΑΕΙ – ΤΕΙ, για την απόκτηση του διπλώματος, εκτός από τον εκπρόσωπο της ΠΕΜΕΝ που διαφώνησε και έχει καταγραφεί στο πρακτικό, όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι από Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΕΝ και ο πρόεδρος της ΠΕΝΗΗΕΝ που συμμετείχε, συμφώνησαν στην δημιουργία ειδικών σχολείων.
Οι απαράδεκτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη ναυτική εκπαίδευση, την καθιστούν τροφή για τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Αυτή η κατάσταση συνδέεται με την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα τους οι ναυτεργάτες, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτή την πολιτική υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποι τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, να αγωνιστούμε για: Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Δωρεάν – Σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, για δουλειά με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση για όλους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Πειραιάς, 8 Ιούνη 2018
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ