Το μόνο πεδίο δράσης των συνταξιούχων είναι οι δρόμοι και όχι οι αιτήσεις

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ :

Ότι κόπηκε κόπηκε, ξεχάστε τα αναδρομικά είναι το μήνυμα που εμμέσως πλην σαφώς εκπέμπει η κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για παλαιότερες περικοπές στις συντάξεις. Κρύβεται πίσω από τη νομική διάσταση του θέματος αποφεύγοντας να δεσμευθεί πολιτικά και να προσχωρήσει στην αναπλήρωση των απωλειών των συνταξιούχων.

«Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ ισχυρίστηκε ότι είναι ένα πολύπλοκο νομικό θέμα και πως ναι μεν το ΣτΕ έκρινε πως οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές αλλά δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.

Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος κάνει ορατή την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιστραφούν αναδρομικά ποσά στους συνταξιούχους για τις μειώσεις στις συντάξεις τους.

Αναφέρει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι το ΣτΕ «όχι μόνο είχε κρίνει (το έτος 2010) συνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, αλλά δέχθηκε και ότι η δημοσιονομική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει ποτέ το 16,2% του ΑΕΠ». Υποστηρίζει ακόμα ότι «δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει» και δείχνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει απόφαση το ΣτΕ.

Δηλώνει χαρακτηριστικά «δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του; Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ που, σύμφωνα με το ΣτΕ, είναι η επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΡΤ1» (VIDEO)

Την κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους, ανέδειξε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, τονίζοντας ότι «παίζει κρυφτούλι», για να μην υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των συνταξιούχων να επιστραφούν τα κλοπιμαία.

Υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες για την στάση της συγκυβέρνησης, η οποία στέλνει του συνταξιούχους να δίνουν χρήματα στα μεγαλοδικηγορικά γραφεία και να αναλώνονται σε αιτήσεις, ενώ σημείωσε ότι οι συνταξιούχοι έχουν ένα μόνο πεδίο δράσης, στους δρόμους με μαζικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να πιεστεί πραγματικά η κυβέρνηση.