Το εφοπλιστικό κεφάλαιο καταδικάζει σε απομόνωση τα νησιά ακόμη και το καλοκαίρι!

Ο κανόνας ότι όσο θεριεύουν τα μονοπώλια τόσο επιθετικότερα γίνονται, που ισχύει και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, επιβεβαιώνεται και με την πρόσφατη απόφαση της Hellenic Seaways να διακόψει την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση Σκιάθου – Σκοπέλου – Αλόννησου με τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε καθιερωθεί τα δύο τελευταία χρόνια για την  θερινή περίοδο.

Αιτία για την απόφαση διακοπής -όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις- αποτέλεσε η εκτίμηση της εταιρείας ότι παρά το τσουχτερό εισητήριο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κέρδη. Το γεγονός ότι το 2017 για την συγκεκριμένη εταιρεία έκλεισε με μεικτά κέρδη κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και καθαρά περίπου 10 εκατ. ευρώ, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την απληστία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις από τα νησιά και κυρίως από τους δημάρχους και τους επαγγελματίες, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα πλαίσια της πολιτικής που παραδίδει τις  ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις διαθέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που καθορίζονται με κριτήριο το κέρδος.

Για την τακτική σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ενδοχώρα 365 μέρες το χρόνο, με πλοία ασφαλή, φθηνά εισιτήρια και ναυτεργάτες με εξασφαλισμένα τα εργασιακά τους  δικαιώματα μόνο η οργανωμένη πάλη των  εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των ναυτεργατών σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θα παλεύει για έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μπορεί να φέρει αποτελέσματα.