ΤΟΥΡΚΙΑ: Κοντά στο Καστελόριζο το «Μπαρμπαρός» – Νέοι χάρτες «εξαφανίζουν» ΑΟΖ και χωρικά ύδατα!

Μια μέρα μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, η Άγκυρα προχωράει σε μια ακόμη έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο πάντα της επιχείρησης διασφάλισης μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα της Ενέργειας για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης.

Το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» κατευθύνεται σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο που δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια περιοχή την οποία η Τουρκία έχει «οικειοποιηθεί» αυθαίρετα από το 2012. Τον Απρίλη του 2012 η κυβέρνηση Ερντογάν δημοσίευσε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χάρτες που περιελάμβαναν περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Σύμφωνα με τον νόμο που είχε δημοσιευθεί τότε, οι περιοχές αυτές παραχωρήθηκαν στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TP) προς εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με τους χάρτες που αναδημοσιεύει σήμερα το «Militaire.gr, η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο εντάσσεται στην τουρκική ΑΟΖ και παραχωρείται στη TP (με κόκκινο χρώμα), ενώ απεικονίζονται και τα «οικόπεδα» της ΑΟΖ του ψευδοκράτους στην Κύπρο, τα οποία και αυτά παραχωρούνται στην TP (γαλάζιο χρώμα).

Προχωρούν τα σχέδια για τουρκική βάση στην Κύπρο

Η Τουρκία εμμένει στα σχέδιά της για αναβάθμιση (και) της στρατιωτικής της παρουσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως βεβαιώνουν οι ετοιμασίες που προχωρά για τη δημιουργία βάσης του Πολεμικού της Ναυτικού (ΠΝ) στην Κύπρο. Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, η συμφωνία για τη δημιουργία της βάσης θα υπογραφεί μέσα στο 2019 και αφορά τμήμα της κατεχόμενης επαρχίας της Αμμοχώστου, συνολικής έκτασης 280 χιλιάδων εκταρίων.

Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχή κοντά στο χωριό Τρίκωμο (που σήμερα ελέγχουν οι κατοχικές δυνάμεις), στην οποία μάλιστα στα μέσα Νοέμβρη έκανε επιτόπια έρευνα και Τούρκος αντιναύαρχος, που συναντήθηκε σχετικά και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αϊντινλίκ», στη σχεδιαζόμενη βάση αναμένεται να εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί φρεγάτες, υποβρύχια αλλά και αεροπλανοφόρα. Επίσης, υπολογίζεται ότι στις εγκαταστάσεις θα απασχολούνται συνολικά 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού ΠΝ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΠΝ υπέβαλε έκθεση στην τουρκική κυβέρνηση, αφού ολοκληρώθηκε ήδη και τεχνική εργασία μελέτης του χώρου, του κόστους κατασκευής, των αναγκών υπόγειας υποδομής και συνολικά των συνθηκών που πρέπει να πληρούνται.