ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Η εφοπλιστική ασυδοσία άφησε χωρίς καράβι Σάμο και Ικαρία από την Τρίτη 27/11 – Άμεση παρέμβαση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η εφοπλιστική ασυδοσία ταλαιπωρεί ακόμη μια φορά τη Σάμο, σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, καθώς όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της, «πάνω από 500 επιβάτες με εισιτήριο για Πειραιά είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, γιατί η «HELLENIC SEA WΑYS» αποφάσισε να συγχωνεύσει δύο δρομολόγια σε ένα που θα γίνει την Κυριακή 2/12, προφανώς για να κερδίσει σε καύσιμα, σε βάρος των επιβατών που θα ταλαιπωρηθούν».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «με αφορμή το απαγορευτικό λόγω καιρικών συνθηκών και την καθυστέρηση των δρομολογίων, ακύρωσε το δρομολόγιο (29/11) του «ΜΥΚΟΝΟΣ» προς Πειραιά και το μεταθέτει για την Κυριακή (2/12). Το πλοίο που βρισκόταν δεμένο λόγω απαγορευτικού στημ Καβάλα, θα έρθει στη Σάμο σήμερα Παρασκευή (30/11) βράδυ και αντί να ταξιδέψει με μια μέρα καθυστέρηση για Πειραιά, θα ξαναφύγει για Καβάλα και θα κάνει το δρομολόγιο για Πειραιά την Κυριακή».

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονται δεκάδες οικογένειες που είχαν έρθει στη Σάμο για την ορκωμοσία των παιδιών τους, νεοσύλλεκτων στρατιωτών και οι οποίοι είχαν κλείσει εισιτήρια για το δρομολόγιο της Πέμπτης. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, οι φαντάροι χάνουν μέρες από την άδειά τους γιατί η εταιρεία θέλει να κερδίσει τα καύσιμα ενός δρομολογίου και την επιδότηση του δρομολογίου για Καβάλα».

Μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δρομολογήθηκε εκτάκτως το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Νήσος Σάμος»

Λύση διαφαίνεται στο πρόβλημα εκατοντάδων επιβατών που είχαν εγκλωβιστεί στη Σάμο, λόγω του απαγορευτικού απόπλου.

Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου στον υπουργό Ναυτιλίας, δρομολογήθηκε έκτακτα το «Νήσος Σάμος» που θα αναχωρήσει σήμερα Παρασκευή (30-11) το απόγευμα, από Σάμο κατευθείαν για Πειραιά.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ έγινε γιατί η εταιρεία «HELLENIC SEAWAYS» με αφορμή το απαγορευτικό απόπλου, είχε ανακοινώσει τη συγχώνευση του δρομολογίου της Πέμπτης που εκκρεμεί, με αυτό της Κυριακής.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες εκατοντάδων επιβατών που είχαν έρθει στη Σάμο για την ορκωμοσία των στρατευμένων παιδιών τους και είχαν βγάλει εισιτήρια αναχώρησης για την Πέμπτη. Με την απόφαση συγχώνευσης των δρομολογίων πέρα από την ταλαιπωρία ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν 3 επιπλέον διανυκτερεύσεις.

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ:

«Αποκαλύπτεται ακόμη μια φορά το μέγεθος του προβλήματος που λέγεται ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Τα νησιά βρίσκονται στο έλεος των εφοπλιστών και της ασυδοσίας που απολαμβάνουν από την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων με την απελευθέρωση των συγκοινωνιών.

Καλούμε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να επιβάλει την εκτέλεση του δρομολογίου της Παρασκευής προς Πειραιά. Καλούμε τη δημοτική αρχή, όλες τις δημοτικές παρατάξεις, την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όλους τους φορείς να πάρουν θέση.

Οι νησιώτες έχουμε δικαίωμα και διεκδικούμε την απρόσκοπτη καθημερινή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ των νησιών μας με σύγχρονα και ασφαλή πλοία και φτηνά εισιτήρια».

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ:

«Στα ούτως ή άλλως ελάχιστα δρομολόγια (μόλις τρεις φορές τη βδομάδα) όπου σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των Ικαριωτών και των μεταφερόμενων προϊόντων, έρχεται να προστεθεί και η αυθαίρετη ακύρωση δρομολογίου προς Πειραιά».

Η Τομεακή Επιτροπή τονίζει πως «με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο των ακτοπλοϊκών μεταφορών καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας έτσι σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των νησιωτών».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΑΜΟΥ:

Η εφοπλιστική ασυδοσία ταλαιπωρεί ακόμη μια φορά τη Σάμο, σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σάμου, καθώς όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της, «πάνω από 500 επιβάτες με εισιτήριο για Πειραιά είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, γιατί η “HELLENIC SEA WΑYS” αποφάσισε να συγχωνεύσει δύο δρομολόγια σε ένα που θα γίνει την Κυριακή 2/12, προφανώς για να κερδίσει σε καύσιμα, σε βάρος των επιβατών που θα ταλαιπωρηθούν».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «με αφορμή το απαγορευτικό λόγω καιρικών συνθηκών και την καθυστέρηση των δρομολογίων, ακύρωσε το δρομολόγιο (29/11) του “ΜΥΚΟΝΟΣ” προς Πειραιά και το μεταθέτει για την Κυριακή (2/12). Το πλοίο που βρισκόταν δεμένο λόγω απαγορευτικού στην Καβάλα, θα έρθει στη Σάμο σήμερα Παρασκευή (30/11) βράδυ και αντί να ταξιδέψει με μια μέρα καθυστέρηση για Πειραιά, θα ξαναφύγει για Καβάλα και θα κάνει το δρομολόγιο για Πειραιά την Κυριακή».

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονται δεκάδες οικογένειες που είχαν έρθει στη Σάμο για την ορκωμοσία των παιδιών τους, νεοσύλλεκτων στρατιωτών και οι οποίοι είχαν κλείσει εισιτήρια για το δρομολόγιο της Πέμπτης. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, οι φαντάροι χάνουν μέρες από την άδειά τους γιατί η εταιρεία θέλει να κερδίσει τα καύσιμα ενός δρομολογίου και την επιδότηση του δρομολογίου για Καβάλα».

Ε.Κ. ΣΑΜΟΥ: 

«Να μην ματαιωθεί το προγραμματισμένο δρομολόγιο και να πραγματοποιηθεί κανονικά σήμερα προς Πειραιά, απαιτεί σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Όχι στην εφοπλιστική ασυδοσία

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ:

  • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων – ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.
  • Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, φοιτητές, στρατιώτες, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους).
  • Δημιουργία Ενιαίου Αποκλειστικά Δημόσιου Οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα αντιμετωπίζει τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού, όχι ως εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών».