ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καταγγέλλει στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στον αθλητισμό

Για σαφή πράξη ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή τη δικαστική δίωξη σε βάρος του Κώστα Ρούσσινου, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας (ΕΠΣΚ), από μέλος της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία – Ανατροπή» στην ΕΠΣΚ.

Η ΤΕ Κέρκυρας σημειώνει:

«Η δικαστική δίωξη είναι μία σαφής πράξη προσπάθειας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Ο διωκόμενος αθλητικός παράγοντας κατηγορείται για το περιεχόμενο των δημόσιων τοποθετήσεών του ως υποψήφιος της παράταξης “Αντεπίθεση – Κίνηση Υπεράσπισης του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου” στις εκλογές τις ΕΠΣΚ το Δεκέμβρη του 2016.

Η συγκεκριμένη δίωξη δεν συνιστά μία απλή δικαστική στοχοποίηση ενός προσώπου. Αντίθετα, είναι μία απόπειρα φίμωσης της άποψης ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι ερασιτεχνικός και να μη δρουν σε αυτόν επιχειρηματικά συμφέροντα. Η “αμαρτία” του Κώστα Ρούσσινου και της παράταξης που εκπροσωπεί είναι ότι στις εκλογές της ΕΠΣΚ (που ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκλογικής – επιχειρηματικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της ΕΠΟ) ανέδειξαν τη δράση των μεγάλων ποδοσφαιρικών εταιρειών και των εκπροσώπων τους, δράση που φέρνει τη διαφθορά, τον οπαδισμό, την κερδοσκοπία, την εμπορευματοποίηση του αθλήματος και την ακύρωση των αθλητικών αξιών.

Η απόπειρα “γύψου” στη συνδικαλιστική δραστηριότητα και στο χώρο του αθλητισμού δεν είναι τυχαία. Συμβαδίζει με τη γενικότερη αντιδραστικοποίηση και τον αυταρχισμό που υφίσταται ο λαός και οι αγώνες του. Πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε συνδικαλιστικός νόμος που προσπαθεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία. Ως τέτοια λοιπόν καταγγέλλεται και θα πρέπει να τύχει της συνολικής λαϊκής αποδοκιμασίας.

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Οι κυβερνήσεις όμως, όλες διαχρονικά, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και προηγουμένως των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζουν πολιτικές που εμπορευματοποιούν όλο και περισσότερο τον αθλητισμό, ενισχύουν την ανάπτυξη σε αυτόν πολύμορφων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (βλ. αθλητικές ακαδημίες, αθλητικές εταιρείες κ.λπ.). Η κατάσταση αυτή μάλιστα αποτυπώνεται και αναπαράγεται στις εκλογές πολλών αθλητικών οργάνων (π.χ. ΕΠΣ, ΕΠΟ) από υποστηρικτές αυτών των αντιλήψεων και εκπροσώπους των εταιρειών.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι εκπρόσωποι και τα μέλη των αθλητικών σωματείων, οι αθλούμενοι, οι προπονητές, οι φίλαθλοι, πρέπει να απορρίψουν τον επιχειρηματικό “αθλητισμό” και να αντιπαλέψουν τους εκφραστές του.Οφείλουν επίσης να αγωνιστούν για έναν υγιή ερασιτεχνικό αθλητισμό και να διεκδικήσουν υποδομές και οικονομική υποστήριξη για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην άθληση.

Η με κάθε τρόπο υποστήριξη και αλληλεγγύη στον διωκόμενο αθλητικό παράγοντα είναι υποχρέωση και καθήκον κάθε αθλητικού σωματείου, παράγοντα, αθλητή, προπονητή, φιλάθλου, αλλά και ευρύτερα των μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων του λαού μας.

Για το ΚΚΕ, το ποδόσφαιρο της αγοράς που βρωμάει και ζέχνει από παντού βρίσκεται στον αντίποδα των δικών μας αναγκών. Αυτό που εμείς έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι ένα ποδόσφαιρο που θα μαθαίνει τη νεολαία να είναι πρωταγωνιστής στους αγωνιστικούς χώρους και όχι θεατής – καταναλωτής στην κερκίδα, που θα διαπαιδαγωγεί με τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της άμιλλας, της αλληλεγγύης, της διά βίου άσκησης για υγιεινή ζωή. Βάση σε αυτό είναι ο σχολικός αθλητισμός, με οργανωμένη ένταξη της Φυσικής Αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα, με αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες.

Καμιά δίωξη, καμία ποινικοποίηση της πάλης δεν θα μας εμποδίσει να αντιπαραταχθούμε στα σχέδια για ένα ποδόσφαιρο κομμένο και ραμμένο στα κέρδη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Καλούμε κάθε αθλητή, σωματείο, αθλητικό παράγοντα να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της δράσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, τη συγκεκριμένη δικαστική δίωξη, να συνταχθούν στην πάλη ενάντια στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό».