Τα δικαιώματα των ναυτεργατών δεν κατακτιούνται με «λιβανίσματα»

ΠΕΜΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ          

3 Γενάρη  2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόκληση για τους ναυτεργάτες αποτελεί η  ανακοίνωση – δελτίο τύπου (28-12-2017) που υπογράφουν ο πρόεδρος Βιτουλαδίτης Χρήστος και ο Γενικός Γραμματέας Χρυσικόπουλος Θεόδωρος του Σωματείου της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας.

Αυτή η ανακοίνωση ποτέ δεν συζητήθηκε σε συνεδρίαση των οργάνων των σωματείου, υπάρχει και καταγγελία μέλους του Δ.Σ Φωτίου Αντώνη (την οποία επισυνάπτουμε), επαινούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βουλευτές της,  τον Υπουργό Ναυτιλίας και τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τον Γ.Χαλά Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ, τον Α. Νταλακογεώργο πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ κά.

Εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στη κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, που υπηρετούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και υπονομεύουν τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση (ΝΑΤ, ΚΕΑΝ κά), επιδιώκουν το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Η επαναφορά της ωριαίας διακοπής στη ΣΣΕ για την πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα είχε καταργηθεί με πρωτοβουλία της διοίκησης του τοπικού σωματείου, της ΠΕΝΕΝ, με την σύμφωνη γνώμη του Γ.Γ της ΠΝΟ και των εφοπλιστών.

Τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων δεν κατακτιούνται με πολλά συγχαρητήρια και λιβανίσματα, προς τους δήμιους τους.

Εφοπλιστές – κυβέρνηση έχουν συμβάλει στις περικοπές μισθών, συντάξεων, στην ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, την εντατικοποίηση της δουλειάς με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την υπονόμευση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος.

Οι ναυτεργάτες που έχουν καταθέσει για σύνταξη μετά τον 6ο του 2016 και με την εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2016, ανταμείβονται με προσωρινές  συντάξεις αίσχους, που διαμορφώνονται από 384 έως 768 ευρώ, αφαιρούμενες τις κρατήσεις 721 ευρώ!!!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προετοιμάζει τις επόμενες μέρες πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, που θα περιλαμβάνει το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

Καλούμε τα σωματεία, να αποφασίσουν 24ωρη απεργία την μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο στη βουλή, να σημάνει γενικός συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς,  καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τα Δ.Σ. των  σωματείων του Πειραιά σε οργανωτική σύσκεψη την Πέμπτη 4/1/2018 στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Ε.Κ.Π.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Του ΦΩΤΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗ, μέλους του ΔΣ Ναυτεργατών «Άγ. Σπυρίδωνας» Κέρκυρας

Συνάδελφοι ναυτεργάτες,

Στις 28/12/2017 κυκλοφόρησε Δελτίο Τύπου του Σωματείου μας, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Σωματείου, με ευχαριστίες σε όλους εκείνους που μας έχουν μαυρίσει τη ζωή, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους βουλευτάδες τους,  τον Υπουργό Ναυτιλίας, τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές Γ. Χαλά της ΠΝΟ και Α.  Νταλακογεώργο της ΠΕΝΕΝ και το λοιπό συρφετό.

Όντας μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας, θέλω να ενημερώσω όλους τους συναδέλφους αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους της περιοχής μας, ότι ΔΕΝ αποτελεί απόφαση του ΔΣ του σωματείου, μιας και αυτό ποτέ δεν συνεδρίασε με αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα, και τουλάχιστον σε ότι με αφορά προσωπικά, ποτέ δεν ενημερώθηκα για την έκδοση ενός τέτοιου Δελτίου. Το συγκεκριμένο κείμενο δηλαδή, εκφράζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους υπογράφοντες.

Τέτοιου είδους πρακτικές, με αποφάσεις από τα πάνω και εν αγνοία των εργαζομένων ακόμα και των μελών της Διοίκησης, με τους εργαζόμενους χωρίς λόγο, είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των εργαζομένων που έχουμε πείρα, μιας και ακολουθούνται κατά κόρον από τις ηγεσίες των εργοδοτικών – κυβερνητικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αυτών δηλαδή, που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να υποτάξουν το εργατικό κίνημα κάτω από τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και των κερδών της.

Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης όταν, με περίσσιο θράσος, ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ:

Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσω των Υπουργών και βουλευτών της, που όπως και οι προηγούμενες, τσάκισαν κάθε εργατικό – λαϊκό δικαίωμα και κεκτημένο με αγώνες από το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Ειδικά τώρα, περίοδο που εντείνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου, όλοι αυτοί που διέλυσαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση και το ΝΑΤ, που κατακρεούργησαν μισθούς και συντάξεις, θέλουν να τελειώνουν και με το δικαίωμα των εργατών στην ΑΠΕΡΓΙΑ και μάλιστα γρήγορα (εν μέσω γιορτών) ώστε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου σε κάθε εργασιακό χώρο για να μπορέσει η ανάπτυξή τους να προχωρήσει ανεμπόδιστα στο τσάκισμα της ζωής μας, των οικογενειών μας. ΚΑΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΑΔΩΝ, ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΩΝ! Θα μας έχουν σταθερά απέναντι, θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους, διεκδικώντας δουλειά και ζωή με δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας. Το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» δεν περνάει στους ναυτεργάτες, δεν περνάει στους εργαζόμενους του τόπου μας!

Την ξεπουλημένη ηγεσία της ΠΝΟ και της ΠΕΝΕΝ, τα τσιράκια δηλαδή των εφοπλιστάδων στον κλάδο μας, που πριν λίγες μέρες (για να θυμηθούμε μόνο τα πρόσφατα), προχώρησαν σε Συνέδριο νοθείας και εκφυλισμού, επιστρατεύοντας λιμενικούς και «βατραχανθρώπους» προκειμένου να διασφαλίσουν την «ομαλή» διεξαγωγή του. Τη μέρα του Συνεδρίου οι δυνάμεις καταστολής είχαν στρατοπεδεύσει στο συγκεκριμένο κτίριο για να προστατεύσουν τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, εμποδίζοντας την είσοδο ακόμα και σε εκλεγμένους με την ψήφο των ναυτεργατών, αντιπροσώπους! Οι εργοδοτικοί της ΠΕΝΕΝ, αφού παρέδωσαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πραγματοποίηση του νόθου Συνεδρίου (μητρώα κλπ), «περιφρούρησαν» τα ντουβάρια του κτιρίου της ΠΝΟ και ανάρτησαν πανό. Δεν θα μπορούσε βέβαια να γίνει διαφορετικά μιας και οι αποφάσεις ενός τέτοιου σώματος δεν εξυπηρετούν τα ναυτεργατικά συμφέροντα, έχοντας το στίγμα της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, σε μια κατρακύλα που δεν έχει πάτο!

Συνάδελφοι ναυτεργάτες,

Στη σφοδρή αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, έχουν συμπαραστάτη τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, τους ανθρώπους τους μέσα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα.  Η επιλογή του Προέδρου και του Γραμματέα του Σωματείου μας να ταχθούν στο πλευρό αυτών των δυνάμεων, είναι προσωπική τους υπόθεση που όμως, θα μας βρίσκει σταθερά ΑΠΕΝΑΝΤΙ! Ζητούμενο είναι να κατανοηθεί από όλους τους συναδέλφους ότι υπάρχουν γραμμές ανάμεσά μας και αυτές είναι ΤΑΞΙΚΕΣ. Ή με το κεφάλαιο ή με τον εργάτη!

Σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη κάτω από τη σημαία των ναυτεργατικών μας, των εργατικών  συμφερόντων, έτσι όπως από την αρχή στάθηκα, καθαρά και  με μπέσα στη συναναστροφή μου  με τους συναδέλφους μου. Θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο μας και όχι μόνο, να υιοθετήσουν τη γραμμή πάλης που βάζει για δράση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, κόντρα στη μεγαλοεργοδοσία και τα συμφέροντά της. Θα συνεχίσω να παλεύω κοιτώντας όλους τους συναδέλφους στα μάτια, είτε συμφωνούν με αυτή τη γραμμή πάλης, είτε εκφράζουν προβληματισμούς και ανησυχίες, αλλά σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, γιατί είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι :

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

ΤΩΡΑ, οργανώνουμε την μαχητική, μαζική, δυναμική απεργιακή μας απάντηση σε κυβέρνηση – κεφάλαιο, που κλείνοντας την αντιλαϊκή αξιολόγηση, έρχονται να μας ψηφίσουν πάνω από 100 «προαπαιτούμενα»  μέτρα που θα κάνουν τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΥΠΑ!

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τώρα να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ε.Ε, ΔΝΤ, να διεκδικήσουμε:

Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.

Πλήρη – σταθερή εργασία με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.

Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο κατώτερο μισθό 751 ευρώ. Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και των ενώσεων προσώπων.

Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω από το ΝΑΤΟ.

Κέρκυρα, 30/12/2017

ΦΩΤΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ