ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ : Νέες διαβεβαιώσεις για εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της παρουσίας τους στη ΓΣ του ΟΗΕ, μία μέρα μετά από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου επιβεβαιώθηκε ότι στη δίνη των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό παραμένουν και οξύνονται.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις», την ώρα βέβαια που τα διχοτομικά σχέδια με την ευρωατλαντική σφραγίδα βρίσκονται επί τάπητος. Συμφώνησαν, εξάλλου, «να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του γγ του ΟΗΕ».

Να καταγραφεί εδώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της «The Washington Post», ερωτηθείς για τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Τουρκία, εκτίμησε ότι ο Ερντογάν «θέλει πρόσβαση στις πηγές Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου (…) Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας», προσθέτοντας μάλιστα πως «ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε (σ.σ. στην κυπριακή ΑΟΖ) πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν – Έλληνες και Τούρκοι».

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προσπάθεια επικίνδυνου εφησυχασμού, πως τάχα η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, λέγοντας, αναφερόμενος στην αποστολή τουρκικών γεωτρύπανων και πολεμικών σκαφών στην περιοχή, ότι καθώς «”Total” και “ExxonMobil” έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη», «θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα».

Σε ένα τέτοιο φόντο χτες έγινε και συνάντηση Μητσοτάκη με τον γγ του ΟΗΕ, Aντ. Γκουτέρες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε «την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ν. Μόντι. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η «σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών» με την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών.

Ακόμα συναντήθηκε με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, στη γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων για ενδυνάμωση των στρατιωτικών και επιχειρηματικών σχέσεων με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, μέσα και από τα διάφορα «λόμπι» και οργανώσεις.

Είδε και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην αμερικανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέσεις που έχει πάρει και δουλέψει στο παρελθόν, από πόστα δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, π.χ. για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας κόντρα στις βουλές της Μόσχας.

Νωρίτερα χτες το πρωί, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε «πρόγευμα εργασίας» της ευρωατλαντικής «δεξαμενής σκέψης» «Council on Foreign Relations», όπου έκανε την εισαγωγή, τον παρουσίασε στους παρευρισκόμενους και του έθεσε σειρά ερωτήματα ο πρ. πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την εποχή του Γιουγκοσλαβικού, γνωστός και μη εξαιρετέος, Ν. Μπερνς. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε εκεί το κάλεσμα στους Αμερικανούς «να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα» και διαβεβαίωσε για την «πολιτική βούλησή» του να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο δε Μπερνς τον συνεχάρη αφού «οδηγεί τη χώρα του σε οικονομική ανάκαμψη, ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια και σε μια στενή σχέση με τις ΗΠΑ».

Στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην «The Washington Post», διαβεβαίωσε ξανά για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, με ταυτόχρονη διασφάλιση νέων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδεικτικά, αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό που του απέδωσαν ως «έναν …υπέρ της Δύσης, υπέρ του ΝΑΤΟ πρωθυπουργό», λέγοντας ότι είναι «μια αρκετά λογική περιγραφή».

Στην επισήμανση, δε, του Αμερικανού δημοσιογράφου ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης», ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι βρήκε στρωμένο δρόμο από ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, απαντώντας: «Ναι. Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι (ο Τσίπρας), ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό», συνεχάρη δηλαδή εμμέσως τον προκάτοχό του.

Παραπέρα, με γενικό του στόχο «να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις», αναφέρθηκε σε μέτρα όπως τις παραπέρα φοροαπαλλαγές για τους ομίλους και την απαλλαγή των τραπεζών «από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης».

Κανείς εφησυχασμός!

(Από τη στήλη “Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ” στον “Ριζοσπάστη” 27/9/2019)

Η συνάντηση του πρωθυπουργού την Τετάρτη 25/9, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, μόνο για εφησυχασμό και «συγκρατημένη αισιοδοξία» δεν προσφέρεται, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της.

Ο λαός μας, άλλωστε, έχει ακούσει πολλές φορές τα περί «επανεκκίνησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έχει μεγάλη πείρα για το τι σηματοδοτούν οι υποσχέσεις αυτές. Τα ίδια έλεγε, για παράδειγμα, και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από κάθε ελληνοτουρκική συνάντηση.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου και ότι ο ανταγωνισμός τους συνυπάρχει με την προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμών, που να υπηρετούν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και την παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόθεση της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, να παίξει η Ελλάδα ρόλο «διαύλου» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ προς την Τουρκία, δεν είναι προς «το συμφέρον των δύο λαών και της σταθερότητας στην περιοχή», όπως επιχείρησε να το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

Το ακριβώς αντίθετο σηματοδοτεί, όπως δείχνουν τα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, που οι αμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν βάλει «φόρα παρτίδα» στο τραπέζι των συζητήσεων.

Δεν πάει, άλλωστε, καιρός απ’ όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, «επανενεργοποιούσε» τον «δίαυλο» των περιβόητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αποδεικνύονται ξανά «πλατφόρμα» για την προβολή και νομιμοποίηση των απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Ούτε, βέβαια, πάει καιρός απ’ όταν – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – η «ιστορική επίσκεψη» του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα γινόταν βήμα για την αναβάθμιση των απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, ακόμα και αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης.

Είναι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο που η κάθε φορά «επανεκκίνηση» των Ελληνοτουρκικών βρίσκει τον ελληνικό, τον τουρκικό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής ακόμα πιο βαθιά μπλεγμένους στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών.

Ξεκινάει, δε, από όλο και χειρότερες θέσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την Τουρκία να κατοχυρώνει στο ενδιάμεσο τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο βήμα το βήμα και με «αέρα στα πανιά της» από τη στάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.