ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ: Οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ

Σε οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ καλεί το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

«Καμία υποχώρηση από τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας» τονίζει το ΕΝΕΔΕΠ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο τους και να συμμετέχουν στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία της 28ης Νοέμβρη που γίνεται με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει ότι «η εργοδοσία σε αγαστή συνεργασία με το “σωματείο” της προσπαθεί να καπηλευτεί τον αγώνα χρόνων του Σωματείου μας για την ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το πραγματικό αίτημα, την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες με αυξήσεις στους μισθούς, με αναγνώριση των επιδομάτων, με διασφάλιση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας, με πλήρη απασχόληση για όλους τους εργαζομένους. Η υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους δεν έχει χρώμα ούτε καμιά τυχόν διάκριση σε παλιούς και νέους.

Κανείς να μη δεχτεί το σωματείο των “COSCO” και “Dport” να παίζει με το ψωμί των οικογενειών μας, με τη ζωή των συναδέλφων».

Το ΕΝΕΔΕΠ επισημαίνει ότι «η ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επιτεύχθηκε με τον μακρόχρονο και επίμονο αγώνα όλων των εργαζομένων» την ώρα που το εργοδοτικό Σωματείο καλούσε σε απεργοσπασίες και ο «πρόεδρός τους», πρώτος απεργοσπάστης, έλεγε ότι δεν τον νοιάζουν τα Βαρέα.

«Ας κάνουν λοιπόν αυτό που ξέρουν καλά ως παιδιά της εργοδοσίας, να μπαίνουν εμπόδιο στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΕΝΕΔΕΠ, προσθέτοντας ότι «πραγματικά όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι πρωτεργάτες του “σωματείου ΣΥΝΕΔΕΠ” και τι συμφέροντα εξυπηρετούν, μπορεί τώρα να βρίσκονται υπό την προστασία των εργοδοτών και να αξιοποιούν τα προνόμια που τους παρέχουν, αλλά δεν αργεί η ώρα που δεν θα τους χωράει ο τόπος. Πάει πολύ να μιλάνε για δικαιώματα αυτοί που δουλεύουν μόνο πρωινές βάρδιες, όταν όλοι οι συνάδελφοι λιώνουν από τα νυχτερινά.

Ενημερωθήκαμε ότι η εργοδοσία ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τον εαυτό της για τους όρους της ΣΣΕ των εργαζομένων, μακριά από τα αιτήματα που όλοι εμείς, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις καταλήξαμε. Είναι ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία με το σωματείο της νοθείας προσπαθούν να υπερασπίσουν τα κέρδη της εταιρείας, να βολέψουν τα δικά τους παιδιά κόντρα στα συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

Περιμένουμε πώς και πώς τη συνέλευση που θα κάνει η εργοδοσία με το “σωματείο” της για μας ενημερώσουν πως θα διασφαλίσουν την αύξηση στους μισθούς μας, πως θα “διασφαλίσουν” τις δουλειές μας, απλά να έχουν διαβάσει καλά τις σημειώσεις που θα τους δώσει η εργοδοσία.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν τα αποτελέσματα που έφερε ο “μεγαλειώδης αγώνας” του εργοδοτικού Συνδικάτου:

  1. Η βάση του μισθού μας παραμένει ο κατώτατος μισθός της ΓΣΣΕ με μεροκάματο τα περίπου 30 ευρώ.
  2. Δεν προβλέπεται να πάρουμε το επίδομα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που είναι 5% επιπλέον στο μισθό.
  3. Πάλι νυχτερινά, Σάββατο και Κυριακή θα πληρωνόμαστε το ίδιο.
  4. Οι παπουτσάκηδες πάλι θα πληρώνονται με 42 ευρώ.
  5. Οι μισθολογικές κατηγορίες θα παραμένουν ανά ειδικότητα.
  6. Οι 3τίες από τη στιγμή που θα υπάρχει η ίδια αποτύπωση στο μισθό πάνε στα σκουπίδια.
  7. Η μετατροπή των συμβάσεων όπως την ορίζουν θα αφορά το πολύ 50 άτομα κάθε χρόνο και όσον αφορά το ποιοι θα γίνονται θα αποφασίζει η εργοδοσία πατώντας πάνω στην ανάγκη των εργαζομένων.
  8. Η 5άρα πόστα θα εφαρμόζεται με κριτήρια και αυτό το έχουμε νιώσει στο πετσί μας.
  9. Όσον αφορά και το σάντουιτς που δεν ντρέπονται να το γράψουν, οι ίδιοι λένε πως χρεώνουν 6 ευρώ ανά εργαζόμενο την ημέρα ως έξοδα σίτισης, άρα αν αφαιρέσουμε το 1 ευρώ που κοστίζει το σάντουιτς βγαίνουν τα 5 ευρώ της αύξησης και αυτά μαύρα».

Το ΕΝΕΔΕΠ υπογραμμίζει ότι «μια τέτοια Σύμβαση αρνηθήκαμε να την υπογράψουμε με τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων, γιατί δεν διασφαλίζει τίποτα» και τονίζει:

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Κάνουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η στοχοποίηση εργαζομένων του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ δεν πρόκειται να πτοήσει κανέναν, δυναμώνει και πεισμώνει τους εργαζόμενους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία της 28ης Νοέμβρη που γίνεται με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε χώρο δουλείας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι της εργοδοσίας.

Καλούμε όλους της συναδέλφους, παλιούς και νέους, 16άρηδες και 22άρηδες, εργάτες – οδηγοί – χειριστές, να στηρίξουν το μόνο Σωματείο που παλεύει για το δίκιο όλων με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας. Να γυρίσουν τη πλάτη στα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας.

Εμείς δεν θα ξαναγίνουμε σύγχρονοι δούλοι της εργοδοσίας, με τα ατέλειωτα ωράρια, τις κόντρα βάρδιες, τις απλήρωτες υπερωρίες, την τρομοκρατία και το βούρδουλα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει και να καπηλεύεται τα δίκια μας, να μπορούμε να γυρνάμε στις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια, σώοι και αβλαβείς.

Όλοι συσπειρωνόμαστε γύρω από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Κλιμακώνουμε την πάλη μας για την υπογραφή ΣΣΕ. Τίποτα δεν χαρίστηκε».