ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ: Ανακοινωση ενάντια στο master plan της COSCO


Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο – συναυλία στις 7 Ιούλη ενάντια στο master plan της COSCO και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων, καλεσε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ.

Το Σωματείο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πώς πέτυχε η Cosco στον Πειραιά την τεράστια κερδοφορία της κατά την τελευταία δεκαετία; Την πέτυχε με την εντατικοποίηση των εργαζόμενωνπου δουλεύουν ακόμα χωρίς κατοχυρωμένο ρεπόμε ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής εργασία, μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης και επαγγελματικού στρες. Την πέτυχε γιατί οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ εξαίρεσαν με νόμους που εμφάνιζαν τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ως ανειδίκευτους, ενώ και ο ΣΕΒ προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, με κύριο επιχείρημα ότι το λιμάνι δεν είναι λιμάνι και δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοιο.

Την πέτυχε γιατί με το νέο κανονισμό που συμφώνησε με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πέρασε τη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, την εισαγωγή του ενεργού και ανενεργού χρόνου, τις απολύσεις με απλή καταγγελία. Αυτήν τη θεαματική κερδοφορία υπερασπίζεται σήμερα το κράτος με τις αποφάσεις καρμπόν των δικαστηρίων που βγάζουν όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και την Επιθεώρηση Εργασίας που δεν βλέπει τους σοβαρούς κινδύνους από την παραβίαση των διαλειμμάτων, την ελλιπή εκπαίδευση, την εντατικοποίηση εργαζόμενων που δουλεύουν σε μεγάλο ύψος και πολλά ακόμα.

Τι συνέπειες έχει για τους κατοίκους της Δραπετσώνας, του Περάματος της Πειραϊκής η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός της προβλήτας πετρελαιοειδών από την Cosco και η αναβάθμιση της λειτουργίας των 4 εταιρειών πετρελαιοειδών που λειτουργούν μέσα στον οικιστικό ιστό του Περάματος, η βιομηχανική δραστηριότητα της “OIL ONE” στη Δραπετσώνα και η επέκταση της προβλήτας στην Πειραϊκή για να έρχονται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια; Οι συνέπειες είναι να αυξηθεί ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες ποσότητες καυσίμων και τις αποστάσεις των δεξαμενών μεταξύ τους και από τον οικιστικό ιστό. Περιττό να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανύπαρκτες δυνατότητες υλοποίησης Σχεδίου Αντιμετώπισης Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης και τη σημερινή ικανότητα συντονισμού των αρμόδιων φορέων».