ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ : Με κινητοποίηση στην Cosco και τον ΟΛΠ απάντησαν στους σχεδιασμούς επιχειρηματιών – κυβέρνησης για το λιμάνι

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά στην Cosco και τον ΟΛΠ (που ανήκει στην Cosco) στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων και  κυβέρνησης για το λιμάνι και την περιοχή γύρω από αυτό, που συρρικνώνουν εργατικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης έγινε συγκέντρωση στην είσοδο του ΟΛΠ.

Αντιπροσωπεία των συνδικάτων και των φορέων συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Cosco και ένα ακόμα στέλεχος του ΟΛΠ. Κατήγγειλε και κατέθεσε σχετικό ψήφισμα για τη νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο, αυτή τη φορά ο ΣΕΒ, αξιώνοντας να εξαιρεθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

Διατύπωσαν τη σαφή αντίθεσή τους στα συνολικά σχέδια που εξελίσσονται στο λιμάνι του Πειραιά που στηρίζονται σε όλο το αντιλαϊκό και αντεργατικό οπλοστάσιο και η υλοποίησή τους θα έχει αρνητικές συνέπειες στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στο περιβάλλον.

Πρόβαλλαν τη διεκδίκησή τους για ΣΣΕ με όρους που να απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, να μπει τέρμα στην ομηρία χιλιάδων εργατών που ζουν με την αγωνία του αν θα έχουν μεροκάματο. Επίσης, διεκδικούν εφαρμογή της ΣΣΕ στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, υπογραφή ΣΣΕ σε λιμενεργάτες και ναυτεργάτες.  Εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση της οργανικής σύνθεσης σε καράβια και λιμάνι (πόστα). Ουσιαστική λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων. Άμεση επαναλειτουργία και στελέχωση του σταθμού πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμανιού.

Ενημερώνοντας η αντιπροσωπεία τους συγκεντρωμένους στην είσοδο του ΟΛΠ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι εργοδότες κρύφτηκαν ισχυριζόμενοι ότι αυτοί απλώς εφαρμόζουν ό,τι λένε οι νόμοι ως προς τις εργασιακές σχέσεις, «ξεχνώντας» πως οι νόμοι γίνονται για να τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου το κεφάλαιο να βγάζει περισσότερα κέρδη.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε κάλεσμα για ένταση της μάχης οργάνωσης των εργαζομένων μπροστά και στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση που θα γίνει στο υπουργείο Ναυτιλίας και στην παμπειραϊκή συγκέντρωση.