ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Μαζική και μαχητική κινητοποίηση 19 Ιούνη στην Αθήνα – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις τις επόμενες μέρες

Στο δρόμο βρέθηκαν ξανά σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής, διαδηλώνοντας ενάντια στη λεηλασία των συντάξεων. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ έχουν καλέσει σε αγωνιστικό μαραθώνιο. Έχουν ήδη οργανώσει κινητοποιήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ενώ καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα και το επόμενο διάστημα.

Συνταξιουχικά Σωματεία και Ενώσεις από όλη την Αττική συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου είχε στηθεί η εξέδρα με το σύνθημα: 

«Με τον μανδύα της “δίκαιης ανάπτυξης” προετοιμάζουν τα χειρότερα για συνταξιούχους – εργαζόμενους. Η αντεπίθεση με αγώνες είναι η επιλογή μας. Όχι στην “προσωπική διαφορά”». 

Σταθερά στον αγώνα για τα δικαιώματα των συνταξιούχων η ΠΕΣ-ΝΑΤ έδωσε κι αυτή τη φορά το παρών της με το πανό της να εκφράζει τις διαθέσει όλων των συνταξιούχων ναυτεργατών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν συνταξιούχοι από τη Θήβα, ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν ενώσεις και ομοσπονδίες. Το «παρών» έδωσε η Πρωτοβουλία Αποστράτων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων.

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Ραλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση που οργανώνει «αναπτυξιακά» συνέδρια ανά την Ελλάδα και διαφημίζει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», είναι η ίδια που λεηλατεί κυρίες και επικουρικές συντάξεις, καταργεί το ΕΚΑΣ, πετάει στον Καιάδα τις συντάξεις χηρείας, μειώνει το αφορολόγητο, εμπορευματοποιεί την Υγεία.

«Οι αγώνες δεν τελειώνουν», τόνισε και κάλεσε τους συνταξιούχους σε ετοιμότητα και μέσα στο καλοκαίρι, ώστε η κυβέρνηση να νιώθει καυτή την ανάσα των αγώνων και των διεκδικήσεών τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Ερμόλαος Λινάρδος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Η σημερινή κινητοποίηση κλείνει για την Αττική έναν κύκλο αγωνιστικών πρωτοβουλιών, υπενθύμισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και προσέθεσε ότι ο αγώνας δεν σταματά. Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό, επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν πάνω από 65 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες συνεχίζονται σε μια σειρά πόλεις.

Το θερμό χειροκρότημα προκάλεσε η αναφορά στη μαζική κινητοποίηση των συνταξιούχων της Θεσσαλίας, που παρά τη δυνατή βροχή διαδήλωναν στη Λάρισα την ίδια ώρα με τους συναδέλφους τους στην Αττική.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με συνθήματα όπως:

  • «Τέρμα πια στον εμπαιγμό ή με το κεφάλαιο ή με το λαό»,
  • «Μ’ αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση»,
  • «Ο συνταξιούχος φωνάζει κι απαιτεί, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί»,
  • «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε όλους που μας κυβερνάτε».

Οι συνταξιούχοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή, όσο αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στα κόμματα – πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων είχε συναντήσεις στη Βουλή με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, εκτός από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, στους οποίους παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Αντίστοιχη συνάντηση είχαν με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εκπρόσωποι της οποίας είπαν πως θα μεταφέρουν τα αιτήματα στην κυβέρνηση.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τους συνταξιούχους συνάντησε ο Σάκης Βαρδαλής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις συνταξιούχων τις επόμενες μέρες

Τις κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν τα Σωματεία των Συνταξιούχων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

– Την Τετάρτη 20 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, η ΣΕΑ Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων θα συμμετάσχει μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων, σε κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στις 10 π.μ..

– Την Πέμπτη 21 Ιούνη στην Άρτα θα γίνει πανηπειρωτική κινητοποίηση στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

– Την Παρασκευή 22 Ιούνη, στην Τρίπολη, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΠΑΣΑΣ – ΔΕΗ καλούν σε συγκέντρωση.

– Την Τετάρτη 11 Ιούλη, θα γίνει παγκρήτια – πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.