ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Μαζική πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα διεκδικώντας ό,τι τους έχει αφαιρεθεί – Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΠΕΣ-ΝΑΤ  Γ. Βρανά

Με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!» να κυριαρχεί, χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν το Σάββατο 15 Δεκέμβρη στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ύστερα από το κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ/ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ/ΝΑΤ – ΠΣΣ/ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ/ΤΕΕ.

Συνταξιούχοι από όλη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα Γιάννενα μέχρι την Καλαμάτα και την Ικαρία έκαναν ξεκάθαρη την απαίτησή τους «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!».

Από νωρίς το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και δυναμικά και μαχητικά πορεύτηκαν ως το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν λόγω του αστυνομικού φραγμού. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γιώργο Τσίπρα, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, για τα αποτελέσματα της οποίας τους διαδηλωτές ενημέρωσε ο Δήμος Κουμπούρης (δείτε εδώ video)

Στο πλευρό των συνταξιούχων παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ακόμα η Πρωτοβουλία Απόστρατων και η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος χαιρέτησαν ο Χρήστος Μπουρδούκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Πεπόνης πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος πρόεδρος της ΠΟΣ – ΟΣΕ, η Γεωργία Παπαδάκου πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ, η Παναγιώτα Ντελή από το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «ΑΞΙΑ» (δείτε video εδώ), ο Τέλης Κάντας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (δείτε video εδώ), ο Γιώργος Βρανάς πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (δείτε video εδώ) και ο Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοτίμων Μηχανικών του ΤΕΕ (δείτε video εδώ).

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (δείτε video εδώ).

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν:
  • Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Άμεση απόδοση των Δώρων.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση – απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Ιδιαίτερη στιγμή στην κινητοποίηση το τραγούδι “Μάνα που ζω”,  που έπαιξε ο Βαγγέλης Κορακάκης και το αφιέρωσε στους συνταξιούχους και τους αγώνες τους (δείτε video εδώ).

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΣ-ΝΑΤ Γιώργου Βρανά

Χαιρετίζουμε την μεγαλειώδη σημερινή συγκέντρωσή μας που αποτελεί τερματικό σταθμό και ταυτόχρονα αφετηρία στον μαραθώνιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλη την χώρα.

Χαιρετίζουμε όλους εσάς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχατε στους αγώνες για να μπει φραγμός στα μέτρα που συνεχώς έρχονται σε βάρος μας, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Καλούμε όλους εκείνους τους συνάδελφους που σήμερα δεν είναι εδώ, να ξεπεράσουν τον φόβο, την αδιαφορία, την καταστρεπτική λογική του τίποτα δεν γίνεται και να βγουν στο δρόμο του αγώνα, όπου κρίνεται το δίκιο. Οι συγκεντρώσεις και οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις ήταν αυτές που ανάγκασαν την κυβέρνηση να προβληματίζεται για την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την υποχρέωσαν να αποδώσει στους δικαιούχους τις παράνομες παρακρατήσεις για την υγεία, όταν οι συμβιβασμένες ηγεσίες και τα ΜΜΕ έστελναν τους συνταξιούχους για αιτήσεις και δικαστήρια και βέβαια με το αζημίωτο.

Καταδικάζουμε τις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι οι νόμοι και οι περικοπές, που εφαρμόστηκαν από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έγιναν δήθεν για το δημόσιο συμφέρον! Η αλήθεια, όμως, πέρα από την κάλπικη και ψεύτικη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα παραμύθια να αραδιάζουν, είναι ότι οι αποφάσεις που ψήφισαν και στηρίζουν έχουν στόχο την αύξηση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών.

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση να παρακρατούν από τις πετσοκομένες συντάξεις περισσότερα ακόμη και από όσα προβλέπουν οι νόμοι που οι ίδιοι ψήφισαν και από πάνω να αρνούνται την επιστροφή όσων παράνομα άρπαξαν από τους συνταξιούχους!

Χρειάζεται μεγάλο θράσος από τη μια να δηλώνουν ότι δεν έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις και από την άλλη να ωθούν τους συναδέλφους στα δικαστήρια… και τέτοιο θράσος περισσεύει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσουν με τις δηλώσεις των να στέλνουν πελάτες λογιστικά και μεγαλοδικηγορικα γραφεία, που εκμεταλλεύονται και απομυζούν τις πενιχρές συντάξεις μας, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργού ρητά δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική υποχρέωση των κυβερνήσεων να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους όλων των παρακρατηθέντων με τους μνημονικούς νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας υποχρεωτικά δεκτές τις αποφάσεις των δικαστηρίων ανεξάρτητα από αιτήσεις και δικαστήρια.

Απορρίπτουμε την ψεύτικη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, που καλλιεργεί τον εφησυχασμό και τη μη συμμετοχή στους αγώνες.

Να γίνει καθαρό σε όλους τους συνάδελφους ότι η καλύτερη αίτηση για την μη παραγραφή των παράνομα παρακρατηθέντων είναι η συμμετοχή στους αγώνες, που οργανώνονται από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Με τον αγώνα και τη μαζική – μαχητική δράση μας, μπορούμε να ανατρέψουμε την εγκληματική πολιτική τους σε βάρος εμάς και των παιδιών μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ζωή σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Σ’ αυτό τον δοκιμασμένο δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματά μας, συνεχίζουμε πιο μαζικά – πιο αποφασιστικά μέχρι τη νίκη. Γειά σας.