ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ : Ενισχύονται ο επιθετικός σχεδιασμός κατά των λαών και οι αντιθέσεις

Με κεντρική κατεύθυνση την περαιτέρω ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων του δολοφονικού οργανισμού ενάντια σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά στην ατζέντα Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μπαίνει ως θέμα «η άνοδος της Κίνας») και στο φόντο των μεγάλων αντιθέσεων στο εσωτερικό του, ξεκίνησε χτες στο Λονδίνο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνδυασμένη με φιέστες για τα 70χρονα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Η Σύνοδος άνοιξε χτες το πρωί, με συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Ο Νορβηγός διαβεβαίωσε δημόσια ότι αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές δαπάνες των Ευρωπαίων εταίρων και του Καναδά, καταπώς ζητούν οι Αμερικανοί, και ευχαρίστησε τον Τραμπ για την «ισχυρή δέσμευσή» του στο ΝΑΤΟ.

Ο δε Τραμπ, στο φόντο και των πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», δεν απέκλεισε… αποχώρηση της Γαλλίας από τη λυκοσυμμαχία, κάτι που «του προκαλεί έκπληξη», καθώς εκτιμά ότι «η Γαλλία έχει περισσότερη ανάγκη προστασίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα». Οι αντιθέσεις εξάλλου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία βγήκαν «στον αφρό» και αργότερα, κατά τη συνάντηση Τραμπ – Μακρόν (βλ. αναλυτικά σελ. 21), ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μόνο καλά λόγια για τον Τούρκο ομόλογό του.

Σημειωτέον, η σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, μιλώντας σε παρασύνοδο του ΝΑΤΟ («NATO Engages») την οποία διοργάνωσαν ευρωατλαντικές «δεξαμενές σκέψης», έθετε ξανά ζήτημα ενεργοποίησης του άρθρου 5 της λυκοσυμμαχίας, περί «συλλογικής άμυνας». «Η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομοκρατικές επιθέσεις από το έδαφος της Συρίας, σε μια ζώνη που δεν είναι απλά συροτουρκικά σύνορα αλλά ΝΑΤΟικά. Δεν σκοτώνονται εκεί απλά Τούρκοι στρατιώτες, αλλά στρατιώτες του ΝΑΤΟ», είπε.

Παίρνοντας το λόγο λίγο αργότερα, στην παρασύνοδο, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε με τη σειρά του να δείξει «κατανόηση» για τις «ανησυχίες» της Τουρκίας από την κατάσταση στη Συρία, λέγοντας παραπέρα ότι ναι μεν υπάρχουν διαφορετικές «προσεγγίσεις» μεταξύ των συμμάχων για το πώς να χαρακτηριστούν και αντιμετωπιστούν κουρδικές οργανώσεις όπως η YPG, αλλά διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα «αγκάθια».

Στην τελική δήλωση η «κινεζική απειλή»

Σε ό,τι αφορά το βασικό «μενού» της Συνόδου που θα συζητηθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) «θα είναι η πρώτη φορά που σε μια Κοινή Δήλωση των ηγετών της συμμαχίας θα αναφέρεται ρητά η αναδυόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας ως πιθανή νέα απειλή».

«Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και η διεθνής της πολιτική συνοδεύονται από ευκαιρίες και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως Συμμαχία», λέει η Κοινή Δήλωση, σύμφωνα με το dpa.

Ως πιθανό πεδίο αντιπαράθεσης αναφέρεται το θέμα της ανάπτυξης δικτύων 5G, δηλαδή το «βέτο» που έχουν θέσει βασικά οι ΗΠΑ, απαιτώντας αποκλεισμό του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών «Huawei»: «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να βασιστούμε σε ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα», αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, χωρίς να υπάρχει δέσμευση των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ ότι θα απορρίψουν τη «Huawei», σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του dpa. Υπενθυμίζεται δε ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν καταστήσει σαφές πως δεν συμμερίζονται το «βέτο» της Ουάσιγκτον προς τη «Huawei», αν και διατηρούν επιφυλάξεις για την «ασφάλεια των δικτύων».

Στην Κοινή Δήλωση φέρεται επίσης να περιλαμβάνεται και η γαλλογερμανική πρόταση για «περισσότερο πολιτικό συντονισμό μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ», χωρίς όμως να συμφωνήσουν στη σύσταση μιας ΝΑΤΟικής «ομάδας εργασίας». Αντ’ αυτού, ο Στόλτενμπεργκ καλείται να υποβάλει αρχικά μια πρόταση για μια «επικείμενη διαδικασία προβληματισμού».

Όπως και στις προηγούμενες διακηρύξεις του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι η ρωσική επιθετική συμπεριφορά «αποτελεί απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «ανοιχτό στο διάλογο και στην εποικοδομητική συνεργασία εάν το επιτρέψουν οι ενέργειες της Ρωσίας».

Το ΝΑΤΟ τονίζει επίσης στην τελική του Δήλωση – αναφέρει το dpa – ότι τα κράτη του θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα, για να εξασφαλιστεί «αποτελεσματική και αξιόπιστη αναχαίτιση»: «Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία». Ταυτόχρονα …δεσμεύονται για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Μακρόν στον «Economist», οι Σύμμαχοι υποστηρίζουν εκ νέου ρητά το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων.

Να σημειωθεί πως ενόψει της Συνόδου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για «παρωχημένα στερεότυπα» του ΝΑΤΟ ως προς τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτά «δεν μπορούν να είναι καλά εργαλεία αναζήτησης και λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, δεδομένων των σαρωτικών αλλαγών στο σύγχρονο κόσμο», ενώ θύμισε ότι «έχουμε εκφράσει επανειλημμένα ετοιμότητα για συνεργασία με το ΝΑΤΟ».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ :
Εκτεθειμένοι κυβέρνηση και αστικά κόμματα που ανάγουν ΝΑΤΟ και ΕΕ σε «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων
  • Σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Κόλαφος» για την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που ανάγουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ σε τάχα «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αποτέλεσαν ξανά χτες οι δηλώσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, που επιβεβαίωσαν ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή «εκκολάπτουν» τα σχέδια συνδιαχείρισης και τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Όλα αυτά στο φόντο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, «κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς», όπως διαχέεται από την κυβέρνηση και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δυο χωρών.

Σύμφωνα με διαρροές από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας». «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», φέρεται να υποστηρίζει, στέλνοντας, ουσιαστικά, μήνυμα ότι μπορεί με άλλους όρους να κάτσουν πιο …άνετα στο τραπέζι του – αμερικανοΝΑΤΟικού – παζαριού, με χαμένους από χέρι τους λαούς.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων το ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργό να φέρεται κατά την κυβέρνηση να λέει σε συνεργάτες του ότι «δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Την απάντηση από πλευράς ΝΑΤΟ την πήρε ήδη από χτες, αφού ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους και η «Καθημερινή», ξεκαθάρισε πως «και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια». «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», ανέφερε, ενώ «δεν ήθελε να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα», όπως παρατηρεί η εφημερίδα, καταγράφοντας και την επισήμανσή του ότι στο ΝΑΤΟ «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν»…

«Συζήτηση» και στο βάθος «συνεκμετάλλευση»

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ερωτηθείς, αν ισχύει ακόμα και το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης, δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως «είμαστε σε μια φάση που η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες (…) Επομένως, πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής από την Τουρκία ότι σταματά τις προκλήσεις για να συζητήσουμε όλα τ’ άλλα θέματα».

Παραπέρα, έσπευσε να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ τηρεί στάση «Πόντιου Πιλάτου», χαρακτηρίζοντας την προχτεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, (που παρέπεμψε επί λέξη σε «καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις» και «διάλογο» για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) «ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των δικών μας θέσεων».

Άλλωστε, ευρωενωσιακό …τσάι και συμπάθεια εισέπραξε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που έσπευσε στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χ. Μπορέλ. Οπως έλεγε κατόπιν, ο υπουργός ενημέρωσε τον ευρωενωσιακό αξιωματούχο για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας ότι «αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών». Βέβαια, δεν παρέλειψε ούτε ο Ν. Δένδιας να στείλει μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά πώς, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Μπορέλ, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του σε προσωπικό του ιστολόγιο, έγραψε απλά ότι είχαν μια «καλή ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι προσβλέπει να συνεχίσουν τη «συνεργασία»…

«Κοινό συμφέρον ΗΠΑ – Ελλάδας να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση»

Από κοντά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, που σε δηλώσεις του, στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ξεκαθάρισε πως «πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση. Δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις».

Για τα συμφωνηθέντα μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, τα προσπέρασε λέγοντας ότι «δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο, αλλά σίγουρα έχουμε δει μία κίνηση, η οποία ξεφεύγει από τις καταστάσεις σταθερότητας, την οποία οι ΗΠΑ επιζητούν και ελπίζουμε ότι σύντομα το ενδιαφέρον θα στραφεί ξανά στο να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο».

Αντίστοιχη ήταν η στάση και αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ιστοσελίδας «Ηellasjournal». Κάλεσε «όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε ενέργεια που διακυβεύει αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την ευαίσθητη στιγμή που η λιβυκή σύγκρουση μπορεί να πάρει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις» και σημείωσε ότι είναι «επείγουσα ανάγκη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν στην κατεύθυνση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». Κατόπιν τούτων και στο πλαίσιο του συνεχούς ιμπεριαλιστικού παζαριού με την Τουρκία, σημείωσε ότι το «μνημόνιο» Τουρκίας – Λιβύης «έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθά και είναι προκλητική».

Στο μεταξύ, το έντονο «παρασκήνιο» ενόψει και της σημερινής συνάντησης φαίνεται να δίνουν και τα χτεσινά «αντιφατικά» μηνύματα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πηγές του υπουργείου να διαρρέουν αρχικά στο ΑΠΕ πως «παγώνει» μέχρι νεωτέρας κάθε διάλογος με την Άγκυρα, για να διαψεύσουν λίγη ώρα αργότερα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα παγώματος των ΜΟΕ.

Να επιδείξουν «πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο», κάλεσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία και την κυβέρνηση Φ. Σάρατζ, λέγοντας πως η νομική αξιολόγηση των «μνημονίων συνεργασίας» «μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους» που προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δρομολογεί κι άλλες «συμφωνίες»

Με φόντο τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας που υπέγραψαν Ερντογάν – Σάρατζ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Αγκυρα επιδιώκει αντίστοιχες «διευθετήσεις» και με άλλες χώρες της περιοχής, ως απάντηση στους αντίστοιχους «άξονες» που στήνει η Ελλάδα υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν και χτες παλιότερες επισημάνσεις π.χ. στρατιωτικών όπως του υποναύαρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί ότι «η κεκλιμένη γεωγραφική θέση της Τουρκίας δημιουργεί το δικαίωμά της να χαράξει διαγώνιες γραμμές για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και την υπογραφή συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβύη, το Ισραήλ και το Λίβανο». Τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο «θα περιόριζε την ΑΟΖ των Ελληνοκυπρίων προς όφελος του Ισραήλ και θα διασφάλιζε ένα πρόσθετο τμήμα στην Τουρκία…».

Αντίστοιχα, ευρέως κυκλοφορούν και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες εξελίξεις», σχολιάζοντας τη συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ και ανακοινώνοντας ότι «η Τουρκία θα έχει παρόμοιες συνομιλίες και με άλλες χώρες της Μεσογείου».

Άλλωστε, και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «η Τουρκία επιχείρησε και με μια άλλη χώρα της περιοχής (πλην Λιβύης) να ζητήσει να υιοθετήσει την τουρκική προσέγγιση σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε δε ότι «αν η Τουρκία νιώθει τόση πολλή εμπιστοσύνη στο διεθνές Δίκαιο, στη διεθνή νομιμότητα και στις θέσεις της, το πιο καλό που έχει να κάνει είναι να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που της έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό, (…) να πάμε από κοινού στο δικαστήριο για να λυθεί αυτό το θέμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε χτες ότι η Λιβύη ζήτησε να στείλει στην Κύπρο ομάδα διπλωματών για να συζητηθεί το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ, ενώ κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η Λευκωσία ζήτησε πρώτα να δει και να μελετήσει το κείμενο του μνημονίου, για να απαντήσει στο λιβυκό αίτημα.

Αρθρογράφος της «Σαμπάχ» εμφάνιζε τη συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ ως απάντηση στη «νέα ενεργειακή συμφωνία που αναδύθηκε χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας», αναφερόμενος στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο εκτός από Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους, περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, αλλά δεν περιλαμβάνει Παλαιστίνη, Ιταλία, Ιορδανία που επίσης συμμετέχουν.

«Αναζωπύρωση» της κόντρας και στο εσωτερικό της Λιβύης

Στο μεταξύ, οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή «αντανακλώνται» και στο εσωτερικό της Λιβύης, με τις κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ και το λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης και υποστηρίζει τις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

Σε επιστολή που απέστειλε στον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκ. Σάλιχ, απέρριψε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια» τα δύο «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ, ζητώντας από τον Γκουτέρες να μην αναγνωρίσει όσα συμφωνήθηκαν. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της σαουδαραβικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Αλ Αραμπίγια» ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» του στρατηγού Χ. Χάφταρ καταδίκασε τα μνημόνια Σάρατζ και Ερντογάν και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Παράλληλα, η λιβυκή ιστοσελίδα «Libya Observer» κάνει λόγο για σχέδιο Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας να άρουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση Σάρατζ και το «Προεδρικό Συμβούλιο» σε συνεννόηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και με πρόσχημα την «ειρήνη» στη Λιβύη σχεδιάζονται τις επόμενες μέρες δύο διασκέψεις. Η μία στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 του μήνα, και η άλλη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έως τα μέσα του μήνα. Πάντως, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκ. Σαλαμέ, μιλώντας στο δίκτυο «Μπλούμπεργκ» προχτές βράδυ, στο φόντο των «μνημονίων κατανόησης» Σάρατζ – Ερντογάν και με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου επιφυλάχθηκε για το εάν θα γίνει στις 10/12 η διάσκεψη στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε ότι αποφάσισε να μη δωρίσει τελικά τα έξι πλοία που είχε υποσχεθεί το Φλεβάρη στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού με στόχο τον έλεγχο των ακτών της Λιβύης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ :
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (3 – 4 Δεκέμβρη 2019):

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του επιθετικού σχεδιασμού της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών. Επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων προηγούμενων συνόδων, για τη δημιουργία επίγειων, αεροπορικών και ναυτικών μονάδων κρούσης, που προετοιμάζουν νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Παίρνει πρόσθετα μέτρα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής εξετάζεται η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, τη στιγμή που η Ελλάδα ήδη πληρώνει 4,3 δισ. το χρόνο για εξοπλισμούς που προορίζονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής προστίθενται νέα στοιχεία στην επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ και τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων, ιδίως μετά την ακύρωση της Συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών κι αυτήν την περίοδο εκφράζουν ιδιαίτερα την προσπάθεια αναβάθμισης της Γαλλίας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αυτόνομης ιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕ και της δημιουργίας του ευρωστρατού, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Η 70χρονη πορεία του ΝΑΤΟ έχει σημαδευτεί από δεκάδες ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, απειλές και πραξικοπήματα. Αποτελούν πρόκληση για τον λαό μας και τους άλλους λαούς οι θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων πως δήθεν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δυνάμεις σταθερότητας και ασφάλειας.

Τα “κλαψουρίσματα” της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τη στάση “Πόντιου Πιλάτου”, που τηρούν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, που εκδηλώνεται και με την αυθαίρετη συμφωνία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, επιβεβαιώνουν πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική που εγκλωβίζει τη χώρα μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, ότι “το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων”.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους, κατά της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, για το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».