ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ : Με αντικομμουνισμό και νέα επικίνδυνα σχέδια «τίμησαν» τη μαύρη επέτειο

«Η σοβιετική απειλή ήταν αληθινή, ο κομμουνισμός αποτελούσε πραγματική απειλή. Φέτος, λοιπόν, πέρα από τα 70χρονα του ΝΑΤΟ, γιορτάζουμε επίσης την επέτειο από την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος. Αυτή η επέτειος είναι άρρηκτα συνδεμένη με το ΝΑΤΟ. Για 40 χρόνια το ΝΑΤΟ ήταν ο θώρακας απέναντι στην κομμουνιστική εξάπλωση στην Ευρώπη και ήμασταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 5 (σ.σ. περί συλλογικής άμυνας) εάν έκαναν οποιαδήποτε κίνηση οι Σοβιετικοί».

Με αυτήν την εισαγωγή – «ύμνο» στις «ιδρυτικές αξίες» του αντικομμουνισμού της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας – ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, άνοιξε χτες το πρωί στην Ουάσιγκτον τη Σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ στην πανηγυρική Σύνοδο για τα 70χρονα της λυκοσυμμαχίας, παρουσία από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, που χειροκροτούσε τον εκπρόσωπο του «διαβολικά καλού» Ντ. Τραμπ.

Άλλωστε, η υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φιγουράρει φαρδιά – πλατιά και στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου εκεί όπου η λυκοσυμμαχία προβάλλεται ότι «διασφαλίζει την ελευθερία του περίπου 1 δισ. πολιτών μας, την ασφάλεια της επικράτειάς μας και την προστασία των αξιών μας, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

«Επαναβεβαιώνουν», όπως γράφουν παρακάτω οι ΥΠΕΞ, τη «δέσμευσή» τους στο άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, ότι «μια επίθεση εναντίον ενός Συμμάχου θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την ισορροπία της κατανομής των εξόδων και των ευθυνών της αδιαίρετης ασφάλειάς μας», προσθέτουν, αναλαμβάνοντας όλοι τους δέσμευση για περισσότερες συνεισφορές σε χρήμα, μέσα και προσωπικό στις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Στην ίδια διακήρυξη – «πλυντήριο» διαβάζουμε: «Η ενότητα και ο σκοπός της Συμμαχίας συνέβαλαν στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και στη σταθερότητα στα Βαλκάνια», με τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί ανοικτά και ξεδιάντροπα δεκαετίες αντικομμουνισμού και σαν «κερασάκι» την εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. «Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι συμμετείχαν στα εβδομήντα χρόνια επιτυχίας του ΝΑΤΟ», γράφουν, επίσης, για τα 70 χρόνια του δολοφονικού βραχίονα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων που έσπειρε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, χούντες και χτύπησε αλύπητα ό,τι κινήθηκε ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Και μπροστά στα επόμενα ξεκαθαρίζουν ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε μια απρόβλεπτη και προκλητική κατάσταση ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο επιθετικής Ρωσίας και μιας επίμονης απειλής τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της (…) Η αστάθεια πέρα από τα σύνορά μας συμβάλλει στην παράνομη μετανάστευση. Αντιμετωπίζουμε κυβερνητικές και υβριδικές απειλές».

Ενώ καταλήγουν με υπόσχεση έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας λέγοντας: «Ως συμμαχία, θα αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις. Από το 2014, ενισχύουμε τη συλλογική άμυνα και τις ικανότητές μας, την αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και την ανθεκτικότητά μας. Είμαστε σταθεροί και εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι και με διεθνείς εταίρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εχουμε οικοδομήσει ισχυρές εταιρικές σχέσεις στη γειτονιά μας και πέρα από αυτήν, με τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και άλλους οργανισμούς, για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, διότι ενισχύει τη Συμμαχία και συμβάλλει στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Και δεσμευόμαστε να λάβουμε τα μέτρα που πρέπει, για να προστατέψουμε την επικράτειά μας και τους ανθρώπους μας. Η συνεχής προσαρμογή μας θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, οποτεδήποτε, από οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Ανταγωνισμός από Ρωσία, Κίνα, Ιράν

Από πριν, εξάλλου, ο Πομπέο απευθυνόμενος στους ομολόγους του, καλούσε τους «συμμάχους» να προχωρήσουν στην ίδια ρότα καθώς αντιμετωπίζουν – όπως είπε – «μεγάλο ανταγωνισμό από Ρωσία, Κίνα και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Χαιρέτισε το γεγονός ότι ομόφωνα οι 29 κατήγγειλαν την παραβίαση της Συνθήκης INF (πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς) από πλευράς της Ρωσίας. Τόνισε ότι αυτή η ομοψυχία είναι αναγκαία καθώς «κανένας σύμμαχος δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει σύγχρονες απειλές όπως: τη ρωσική επιθετικότητα, την παράνομη μετανάστευση, τις κυβερνοαπειλές, τον κινεζικό στρατηγικό ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων στα δίκτυα 5G, και πολλά άλλα». Κάλεσε, δε, σε ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Σημειωτέον, δεν παρέλειψε να καλωσορίσει, ονομαστικά και εγκάρδια, στη Σύνοδο τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, του οποίου η χώρα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, μετέχει στις Συνόδους με το καθεστώς του προσκεκλημένου, μέχρι να λάβει καθεστώς πλήρους μέλους, δείχνοντας και έτσι τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της Συμφωνίας.

«Οι εντάσεις ανεβαίνουν ξανά»

Να σημειωθεί και ότι μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάριζε χτες πως «ζούμε σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο» και πως «οι εντάσεις ανεβαίνουν ξανά».

Εκανε γνωστό ότι όλοι οι μετέχοντες υπουργοί συμφώνησαν πως η Ρωσία παραβιάζει τη Συνθήκη INF, αναπτύσσοντας νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη. «Προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη και συζητήσαμε τα μέτρα που θα πάρουμε αν δεν συμμορφωθεί» η Μόσχα έως τον Αύγουστο, σημείωσε, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να υλοποιήσουν τότε την απειλή τους να αποσυρθούν από τη Συνθήκη. «Είμαστε ενωμένοι στην προετοιμασία για έναν κόσμο χωρίς αυτήν τη Συνθήκη, που για να παραμένει σε ισχύ πρέπει να είναι σεβαστή απ’ όλους», πρόσθεσε.

Εξήγγειλε, επίσης, «ένα πακέτο μέτρων» για τη Μαύρη Θάλασσα(προς στήριξη των Ουκρανίας, Γεωργίας) που θα ενισχύσει «την επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή», την ανταλλαγή πληροφοριών, την «εκπαίδευση» στα ΠΝ και τα ΛΣ των δύο χωρών, όπως επίσης να εντείνει τις «επισκέψεις» πλοίων του ΝΑΤΟ στα λιμάνια τους και τις ασκήσεις στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών και τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ίδιος τόνισε με νόημα ότι αυτές τις μέρες πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (η αρμάδα που κατέπλευσε πριν από τρία χρόνια στο Αιγαίο με πρόσκληση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχοντας τον δίαυλο και αξιοποιώντας τον ως ορμητήριο για τη Μαύρη Θάλασσα) κατέπλευσαν σε Ουκρανία και Γεωργία για ασκήσεις.

«Πρόκληση» οι σχέσεις με Τουρκία

Στη Σύνοδο δεν έλειψαν βέβαια και οι μεταξύ τους αντιθέσεις, π.χ. η κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας με αφορμή την πρόθεση της τελευταίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς «S-400». Ερωτηθείς, χτες, ο Στόλτενμπεργκ έλεγε σχετικά: «Είναι εθνική απόφαση (σ.σ. της Τουρκίας) αλλά ταυτόχρονα είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει αντιθέσεις μεταξύ των συμμάχων, μια πρόκληση πλέον για μας».

Σπεύδοντας να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παράσχει αντιαεροπορική και αντιπυραυλική κάλυψη στην Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ έλεγε ότι έχουν μεταφερθεί εκεί ήδη από το 2012 αντιαεροπορικά συστήματα SAMP/T (από Ιταλία) και «Patriot» (από Ισπανία), προς ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας απέναντι σε ενδεχόμενα πυραυλικά πλήγματα από το έδαφος της Συρίας. Αντέτεινε, επίσης, τη δυνατότητα της Αγκυρας να αγοράσει «Patriot» από τις ΗΠΑ, ή SAMP/T από ιταλογαλλική κοινοπραξία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η μαύρη για τους λαούς επέτειος ίδρυσης του ΝΑΤΟ ευκαιρία να δυναμώσει η πάλη εναντίον του

«Η 70ή επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ είναι μία μαύρη επέτειος για τους λαούς όλου του κόσμου, αλλά και μία ευκαιρία για να ανατρέξουν στην αιματοβαμμένη ιστορία αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, η οποία συνεχίζει να γράφεται και στις μέρες μας.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε στις 4 Απρίλη του 1949, για να αποτελέσει το οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού εναντίον του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και της ανερχόμενης τότε πάλης των λαών σε όλο τον κόσμο, του κομμουνιστικού κινήματος. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του σοσιαλισμού, το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά συνέχισε πιο επιθετικά, εκμεταλλευόμενο την εξάλειψη του “αντίπαλου δέους” και την υποχώρηση του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Οι δεκάδες πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι αλλαγές συνόρων και οι διαμελισμοί κρατών, οι εκατόμβες θυμάτων και οι εκατομμύρια πρόσφυγες, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Διαψεύστηκαν όλα αυτά που έλεγαν ορισμένοι, ότι η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος θα έφερνε θετική αλλαγή προς όφελος της ειρήνης, αλλά και όσοι έλεγαν – ανάμεσά τους και οι δυνάμεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ – ότι πλέον το ΝΑΤΟ δεν έχει δήθεν λόγο ύπαρξης. Ο λόγος της ύπαρξής του παραμένει η προώθηση με κάθε τρόπο, ακόμη και με το αίμα των λαών, των ευρωατλαντικών γεωπολιτικών συμφερόντων και η επικράτηση στον ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά κράτη και μονοπώλια. Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που φτάνουν ακόμα και στη στήριξη του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, τα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης έκτασης, οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς, οι Συμφωνίες τύπου Πρεσπών, υπηρετούν τους παραπάνω σχεδιασμούς.

Η 70ή επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ αποτελεί ευκαιρία για να αναλογιστεί ο λαός τα δεινά που έζησε και συνεχίζει να ζει εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας σε αυτόν τον οργανισμό. Αποτελεί ευκαιρία για να μάθουν οι νέοι την αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στις ξένες βάσεις στη χώρα μας και τη συμμετοχή της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Για να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών, η μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική, που είναι η αποδέσμευση από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 5/4/2019