Περικοπές χωρίς τέλος στις συντάξεις – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα

Νέες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από 1/1/2019 (σύνταξη Δεκέμβρη), αλλά και η μετατροπή των συντάξεων χηρείας σε προνοιακά επιδόματα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, αναδεικνύονται μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ).

Χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία – τα οποία αναφέρονται όχι σε στατιστικά δεδομένα «αλλά σε πραγματικά παραδείγματα παλαιών συντάξεων του ΤΕΒΕ», μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του ν. 4387 – προκύπτει σημαντική μείωση συντάξεων και μάλιστα και σε αυτές που λαμβάνουν χαμηλοσυνταξιούχοι. Επιπλέον, η σύγκριση γίνεται με τα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά, δηλαδή στις συντάξεις στις οποίες ήδη έχουν επιβληθεί οι περικοπές των προηγούμενων χρόνων.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Σύνταξη με 24 χρόνια και 10 μήνες ασφάλισης, από μεικτό ποσό 552,37 ευρώ σήμερα και καθαρό καταβαλλόμενο ποσό 519,23 ευρώ, ύστερα από τον επανυπολογισμό μειώνεται στα 446,86 ευρώ καθαρά. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα χάσει 72,37 ευρώ το μήνα και σε ποσοστό 13,9%.

– Σύνταξη με 784,53 ευρώ μεικτά και σημερινό καταβαλλόμενο καθαρό ποσό 737,46 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό θα μειωθεί στα 604,72 ευρώ καθαρά: Περικοπή 132,74 ευρώ και ποσοστό 18%, που είναι και το πλαφόν της περικοπής.

– Σύνταξη με εισφορές 30 έτη και 9 μήνες, με σημερινό μεικτό ποσό 851,82 ευρώ και καθαρό καταβαλλόμενο 800,71 ευρώ, θα υποστεί περικοπή 144,13 ευρώ: Μετά τον επανυπολογισμό ο συνταξιούχος του ΤΕΒΕ θα λαμβάνει μόλις 656,8 ευρώ!

Εκτιμάται ακόμα πως στο στόχαστρο των νέων περικοπών και μόνο στο πρώην ΤΕΒΕ θα βρεθούν περίπου 250.000 συνταξιούχοι, ενώ συνολικά η αντιλαϊκή «απόχη» θα πιάσει πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν ίσως και τη χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου στη Βουλή πως δεν θα υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση για τις περικοπές, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση.

Και ενώ οι συνταξιούχοι έχουν μπροστά τους τις αναμενόμενες και ψηφισμένες περικοπές, μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων, αυτοί που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, ζουν ήδη τα ζοφερά αποτελέσματα της εφαρμογής του ν. 4387. Από πραγματικά παραδείγματα συντάξεων γήρατος του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίες αποδόθηκαν στο δικαιούχο μετά την ψήφιση του ν. 4387 (δηλ. όταν ο θάνατος επήλθε μετά την ψήφιση του νόμου), προκύπτει πως οι συντάξεις χηρείας περικόπτονται μέχρι και κατά 2/3 σχεδόν της αρχικής σύνταξης.

Ειδικότερα:

– Για σύνταξη των 600,9 ευρώ (προ φόρου), με τα ισχύοντα πριν τον ν. 4387, στο δικαιούχο καταβάλλονταν 420,63 ευρώ, ενώ τώρα η σύνταξη αυτή περιορίζεται στα 384 ευρώ.

– Για σύνταξη 1.129,86 ευρώ, στο δικαιούχο μεταβιβάζονταν 790,9 ευρώ, ενώ μετά την ψήφιση του νόμου ο δικαιούχος θα λάβει μόλις 395,48 ευρώ!

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνταξιουχικών Σωματείων σε όλη τη χώρα

Συγκεκριμένα:

– Την Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 10 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για να αποτιμήσει τις μέχρι τώρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και να καθορίσει το παραπέρα πρόγραμμα δράσης.

– Την Τρίτη 3 Ιούλη, στην Κομοτηνήστις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καλούν σε συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

– Την Τετάρτη 4 Ιούλη, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

– Την Τετάρτη 11 Ιούλη, θα γίνει παγκρήτια – πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραλάκης, γ.γ. της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.