Συνεχίζεται η συμπαιγνία κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
Επικύρωση της ΠΝΠ για το ψίχουλο του «κοινωνικού μερίσματος»

Στην Ολομέλεια της Βουλής και για την τυπική επικύρωση οδεύει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, με την οποία διανεμήθηκε το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» τον περασμένο Δεκέμβρη και παρατάθηκε η ισχύς του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών» μέχρι τις 30 Απρίλη, όπως και η προθεσμία κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων.

Οι διατάξεις της ΠΝΠ κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου και χτες εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδονται σε «διαγωνισμό» για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει αποτελεσματικότερα την πολιτική πτωχοκομείου, αλλά και τον κοινό τους στόχο, οι τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τροφοδοτήσουν τον νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεζυρόπουλος καυχήθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «με τη συνετή της πολιτική», δηλαδή τη συνέχιση του ξεζουμίσματος του λαού, «κατάφερε να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο» για την «ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων», όπως βάφτισε τα ψίχουλα που παίρνει πολλαπλάσια από την άλλη τσέπη, ενώ όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, επανέλαβε τον κυβερνητικό εκβιασμό ότι είναι «η τελευταία ευκαιρία» για νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες να «ρυθμίσουν τα χρέη τους» έως το τέλος του Απρίλη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, υπερασπίστηκε το «κοινωνικό μέρισμα» που κατάφερε μετά από «3,5 χρόνια προσπαθειών» και μνημονίων να μοιράσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σημείωσε ότι «λέμε ναι σε ένα εκλογικευμένο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των κόκκινων δανείων με βασικές προϋποθέσεις τη διαφάνεια, την αναπτυξιακή πρόνοια», στους εκβιασμούς και πλειστηριασμούς δηλαδή στα λαϊκά σπίτια για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε και το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Εργαλεία για την ενσωμάτωση του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν στάθηκε εμπόδιο στην απόδοση αυτού του εφάπαξ βοηθήματος», όμως αναδεικνύει ότι τα ψίχουλα που πετάνε στο λαό – τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη η ΝΔ που «τσακώνονται για το ποιος μοιράζει τη φτώχεια καλύτερα ανάμεσα στους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους» – χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ενσωμάτωσης και καλλιέργειας αυταπατών για τα πιο ακραία θύματα της πολιτικής τους.

«Η πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας είναι η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής που στηρίζει πλουσιοπάροχα και ποικιλότροπα τους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε, για να προσθέσει πως τα «κοινωνικά μερίσματα» «είναι το περιτύλιγμα μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής». Εξάλλου, όπως σημείωσε, την ίδια ώρα όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, «ξόρκιζαν και ξορκίζουν ακόμα και τη σκέψη για την επαναφορά των απωλειών από τους αλλεπάλληλους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν πότε όλοι μαζί, πότε χώρια, για να μην “επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος”, όπως χαρακτηρίζουν τα εργασιακά δικαιώματα».

Όσο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ανέφερε ότι ουσιαστικά «από όλη αυτήν τη διαδικασία οι μόνοι που ευνοήθηκαν ήταν οι τράπεζες». Δήλωσε επιφύλαξη για το νομοσχέδιο.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
Εισήγηση υπέρ «νομιμότητας» του τσεκουρώματος της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο

Να κριθεί «συνταγματική και νόμιμη» η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (από 1.1.2013) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου εισηγήθηκε ο επίτροπος Επικρατείας Αντ. Νικητάκης, κατά τη συζήτηση που έγινε χτες στη μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Δημοσίου, κατά την πρακτική που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι η περικοπή είναι συνταγματική, καθώς επιβλήθηκε για λόγους «γενικότερου δημοσίου συμφέροντος» και κάλεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε το ίδιο «συνταγματική και νόμιμη» την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Το ζήτημα της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο συζητήθηκε χτες στη μείζονα, 35μελή, Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από παραπομπή από το τρίτο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο όμως κατά πλειοψηφία έχει κρίνει ότι δεν ήταν νόμιμη η περικοπή των Δώρων από τις αρχές του 2013 έως το τέλος του 2018. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί μετά το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνεται και εδώ το ίδιο σενάριο με ανάλογες περικοπές στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες και αυτές η κυβέρνηση παρέπεμψε στη λεγόμενη «πρότυπη δίκη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε αντίθεση με παλιότερες αποφάσεις που τις έκριναν παράνομες.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει την κοροϊδία για τα Εργασιακά και ως αντιπολίτευση

Αφού με την πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, εναλλάξ ως κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν στα Τάρταρα τους εργατικούς μισθούς, συχνά μάλιστα χρησιμοποιώντας ο ένας τον νόμο του άλλου, σήμερα προκαλούν τους εργαζόμενους εμφανιζόμενοι ως… θεματοφύλακες των εργατικών εισοδημάτων.

Έτσι, ύστερα από την κυβέρνηση που υπόσχεται κάθε τόσο «ποιοτικές θέσεις εργασίας» και αύξηση μισθών μέσω ελάφρυνσης της φορολογίας και μείωσης των εισφορών (τα οποία αφορούν βέβαια τις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου), χτες ήταν η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να φορέσει το «φιλεργατικό» του προσωπείο, υποβάλλοντας πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση νόμου, προβλέπεται «αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022»! Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναφέρει ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα τονώσει «την κατανάλωση και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».

Ρίχνουν ξανά παραγάδι… απευθυνόμενοι σε χρυσόψαρα

Από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναθυμήθηκε τον «παλιό του εαυτό» και ρίχνει πάλι παραγάδι… Μόνο που οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου!

Ο «φιλεργατικός» ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της κυβέρνησης:

— Από το Γενάρη του 2015 μέχρι και το Φλεβάρη του 2019, κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό στα εξευτελιστικά επίπεδα των 586 και 511 ευρώ μεικτά (για τους νέους) όπου τον είχαν ρίξει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2012!

 Σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησής του κράτησε σε ισχύ και ενίσχυσε παραπέρα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, με το οποίο οι κεφαλαιοκράτες αχρήστευσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις.

— Απέρριψε πεισματικά το αίτημα εκατοντάδων συνδικάτων και την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

— Με δική του διάταξη, το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο Βρούτση (γνωστό πλέον ως νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου), με τον οποίο μονιμοποιείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου θα γίνεται με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Ακόμα και στη σημερινή πρόταση νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει την κατάργηση αυτού του νόμου στο… 2022!

Όσο για τα όσα διακίνησε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πρότασή του θα φέρει σημαντικές αυξήσεις σε πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, ισχυρισμό που είχε διατυπώσει και κατά την αύξηση του κατώτατου μισθού το Φλεβάρη του 2019, η πραγματικότητα είναι ότι το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έχει διασφαλίσει στην εργοδοσία τέτοια όπλα που της επιτρέπουν να κρατά καθηλωμένη και να συμπιέζει παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να μην υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και την τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρά αυτήν την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2019, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», ο μέσος όρος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών το 2019 υποχώρησε κατά 25,7 ευρώ (2,4%) σε σύγκριση με το 2018.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
  • Να καταργηθεί πλήρως το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του για την κατάθεση πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Κοροϊδία ως κυβέρνηση, κοροϊδία και ως αντιπολίτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο απέρριψε, ως κυβέρνηση, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τώρα, με την πρόταση νόμου που καταθέτει, παραπέμπει στο 2022 την κατάργηση του νόμου που παραχωρεί στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας την αρμοδιότητα να αποφασίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων!

Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα είναι η πλήρης κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που συνδιαμόρφωσαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η κατάργηση του άθλιου νόμου “Βρούτση – Αχτσιόγλου”, η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η πλήρης αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

  • Για τις διακρίσεις σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων με την προϋπόθεση του χρόνου παραμονής

Τις διακρίσεις σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων, που επιφέρει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι δεν πληρούν τη χρονική προϋπόθεση παραμονής 40 χρόνων στη χώρα προκειμένου να λάβουν ολόκληρη την «εθνική» σύνταξη, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος προς τον υπουργό Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ πολλοί ασφαλισμένοι, μεταξύ αυτών και ομογενείς, συμπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις (χρόνια εργασίας, ηλικία), επειδή δεν έχουν 40 χρόνια διαμονής στη χώρα μας, που απαιτεί ο νόμος Κατρούγκαλου, αυτό οδηγεί σε περικοπή της «εθνικής» σύνταξης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως για εργαζόμενο με 15 χρόνια ασφάλισης και 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα η «εθνική» σύνταξη μειώνεται από τα 345,6 ευρώ στα 215,6 ευρώ. Αντίστοιχα, για ασφαλισμένο με 20 έτη εργασίας και ασφάλισης και παραμονή στην Ελλάδα για 27 έτη, η «εθνική» σύνταξη που του αναλογεί μειώνεται από τα 384,2 ευρώ στα 259,2 ευρώ!

Αναλυτικότερα, στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν τα εξής:

«Σύμφωνα με το Ν.4387/2016 εκτός από τις μεγάλες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, με το διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του συντάξιμου μισθού, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, την κατάργηση ουσιαστικά των επικουρικών συντάξεων και άλλες ρυθμίσεις, εισάγεται η διάκριση για όσους δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα – συμπεριλαμβάνονται και ομογενείς – για τους οποίους προεκλογικά είχατε δεσμευτεί για απάλειψή της.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 7, που αναφέρεται στην εθνική σύνταξη, στη 2η παράγραφο προβλέπει:

“2. Ειδικά, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αυτούς. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης…”.

Με τη ρύθμιση αυτή, ιδιαίτερα την προϋπόθεση των 40 ετών, καταδικάζετε εργαζόμενους που έχτισαν όλες τις υποδομές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδρόμιο, που σακατεύτηκαν στα έργα και στις οικοδομές, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πολλοί από αυτούς με εργασία από το 1992, να τους χορηγείται τελικά εθνική σύνταξη – ψίχουλα.

Η ρύθμιση αυτή παρά το ότι χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη και εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ασφαλισμένων, παρά τις υποσχέσεις για διόρθωση από το κόμμα της ΝΔ, συνεχίζει να εφαρμόζεται (το άρθρο 7 του 4387/2016) παρότι δεσμευόταν ότι θα την καταργούσε.

Ερωτάται ο κ. υπουργός αν προτίθεται να καταργήσει τη διάκριση περί του χρόνου διαμονής στην Ελλάδα του ασφαλισμένου, ανεξαρτήτως εθνικότητας και να διασφαλίσει τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης σε όλους».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Πέμπτης 6/2/2020