ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμο Κουμπούρη

Συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια σε όλες τις παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΤΕΕ διοργανώνουν νέες μεγάλες συγκεντρώσεις για τους συνταξιούχους όλης της χώρας:

 • Στην Αθήνα, την Τρίτη 20 Νοέμβρη, ώρα 11 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος, για τους συνταξιούχους από Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νησιά.
 • Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, ώρα 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, για τους συνταξιούχους από Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη.
 • Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα κλιμακωθεί με πανελλαδική συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τις νέες κινητοποιήσεις αλλά και για όλες τις εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμο Κουμπούρη.

 

— Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση νέου γύρου κινητοποιήσεων. Γιατί γίνονται αυτές οι νέες κινητοποιήσεις και πώς δουλεύετε για την οργάνωσή τους;

— Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων είναι η συνέχεια του μαραθώνιου του αγώνα που ξεκινήσαμε ως συνέχεια της αγωνιστικής μας δράσης από την αρχή και αυτού του χρόνου. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 130 κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτή την αγωνιστική πορεία δραστηριοποιήθηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα, νικώντας τον φόβο, την αδιαφορία, τη θανατηφόρα λογική τού «δεν γίνεται τίποτα».

Στο «ιερό» πεζοδρόμιο του αγώνα, οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον ασυμβίβαστο αγώνα τους και απαιτούν ό,τι τους έχει περικοπεί. Χιλιάδες στόματα απαιτούν: Δώστε πίσω ό,τι μας αρπάξατε! Οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές, χηρείας, τα δώρα μας, το ΕΚΑΣ, οι κοινωνικές παροχές, τα φάρμακα, η Υγεία, δεν είναι δώρο και χάρισμα καμιάς κυβέρνησης, δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή ντόπιο ή ξένο, είναι πληρωμένα από εμάς σε όλη μας τη ζωή, κερδισμένα με τον αγώνα, τη δουλειά μας και θα τα διεκδικήσουμε έως το τέλος. Απορρίπτουν την ψεύτικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, τον εφησυχασμό περί «δίκαιης ανάπτυξης», την ψεύτικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τα κόμματα που μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που προβλέπουν τις νέες περικοπές. Απαιτούν την άμεση κατάργηση του θανατηφόρου νόμου Κατρούγκαλου.

Οι κινητοποιήσεις αυτές θα είναι μαζικότατες και θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην προετοιμασία που γίνεται, με περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, με εξορμήσεις των σωματείων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στα στέκια των συνταξιούχων, με συσκέψεις και συνελεύσεις. Από όλα τα σωματεία μας γι’ αυτόν το σκοπό έχουν δρομολογηθεί δεκάδες πούλμαν από όλες τις γωνιές της χώρας.

Απαιτούμε τη συνολική κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

— Πώς τοποθετείται το συνταξιουχικό κίνημα απέναντι στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι βρίσκονται «σε καλό δρόμο» οι διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές για τη μη εφαρμογή της νέας μείωσης στις συντάξεις με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς»;

— Το ότι τα προβλήματα των συνταξιούχων είναι στην επικαιρότητα και η κυβέρνηση τα συζητάει, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας, διαφορετικά θα ήμαστε στα αζήτητα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση γύρω από το επίμαχο θέμα της «προσωπικής διαφοράς» έχει στήσει έναν μηχανισμό προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού, με μισές αλήθειες και ψέματα.

Το συνταξιουχικό κίνημα δεν αντιτίθεται στον νόμο Κατρούγκαλου μόνο στο μέρος που αφορά στην «προσωπική διαφορά», αλλά παλεύει και απαιτεί την κατάργηση του νόμου στο σύνολό του. Ο νόμος αυτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει σε αυτό που λέγεται κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στο μεγαλύτερο μέρος του ήδη εφαρμόζεται, και αυτό η κυβέρνηση το κρύβει.

Με βάση τις διατάξεις του, οι νέες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, περικόπτονται δραστικά. Ενσωματώνοντας όλες τις προηγούμενες περικοπές, με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα. Μεγάλο χτύπημα δέχτηκαν και οι συντάξεις χηρείας, που με το νέο καθεστώς του ν.4387 εξαϋλώνονται. Και βέβαια, ο νόμος εξαφάνισε το ΕΚΑΣ, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ και πλέον και τα τελευταία ψίχουλα που θα δοθούν το 2019, θα κοπούν και αυτά στο τέλος του επόμενου έτους. Και βέβαια, παλεύουμε να επιστραφούν και οι υπόλοιπες περικοπές, όπως αυτές που έγιναν στις επικουρικές το 2015 για συνολικά ποσά άνω των 1.300 ευρώ μεικτά.

Πάνω σε όλα αυτά, περίπου 1 εκατομμύριο παλιοί συνταξιούχοι ζούνε με την αγωνία για τη νέα περικοπή, στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των αγώνων και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των συνταξιούχων, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μπροστά στις εκλογές, συζητάει να πάρει κάποια παράταση ή αναβολή στην εφαρμογή του μέτρου.

Γι’ αυτό το συνταξιουχικό κίνημα βάζει ως πρώτο στόχο την κατάργηση συνολικά αυτού του αντιασφαλιστικού νόμου. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συνταξιούχοι και εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, όπως και τους αυτόματους «κόφτες».

Συσπείρωση και αγώνας, όχι εγκλωβισμός σε ατελείωτους λαβύρινθους

— Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δικαστικές αποφάσεις σχετικά με περικοπές προηγούμενων ετών, ξεδιπλώνεται ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων και πρωτοσέλιδων, «συμβουλών» από διάφορα επιτελεία προς τους συνταξιούχους, αλλεπάλληλων τοποθετήσεων από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κ.ο.κ. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις;

— Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε έναν τέτοιου είδους καταιγισμό. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, με αφορμή τις παράνομες παρακρατήσεις για την Υγεία και τη διαφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, οι ίδιοι κύκλοι καλούσαν τους συνταξιούχους να υποβάλουν αιτήσεις και αγωγές για τη διεκδίκησή τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) κάλεσε και τότε τους συνταξιούχους σε ένταση των αγώνων τους για όλα τα ζητήματα, καλώντας την κυβέρνηση να αποδώσει με πολιτική απόφαση σε όλους τους συνταξιούχους ό,τι παράνομα τους έχει παρακρατηθεί, χωρίς αιτήσεις, αγωγές, δικαστικές αποφάσεις και προαπαιτούμενα.

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αττικής στις 8/3/2018, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος δέχτηκε ότι τα χρωστούμενα θα αποδοθούν σε όλους τους δικαιούχους μέχρι τον Ιούνη, πράγμα που έγινε για όλους τους συνταξιούχους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δυστυχώς, πολλοί συνταξιούχοι δεν άκουσαν την ΣΕΑ, που τους έλεγε να είναι προσεκτικοί, πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση να συμβουλεύονται τα σωματεία τους, καθώς πέραν όλων των άλλων, οι κρατήσεις αυτές δεν αφορούσαν όλους τους συνταξιούχους. Δυστυχώς, πολλοί συνταξιούχοι άσκησαν αγωγές μαζικά και πλήρωσαν αρκετά χρήματα, δίχως να πάρουν πίσω τίποτα, γιατί δεν προβλεπόταν, ή πήραν πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πλήρωσαν για την υποβολή αιτήσεων και αγωγών.

Αυτό τους λέμε και σήμερα. Τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία λειτουργούν… με το αζημίωτο. Ο δρόμος για τους συνταξιούχους είναι η συσπείρωση στα σωματεία τους, η συμμετοχή στους αγώνες. Μέσα από την πάλη να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας, αλλά και την εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων που είναι ευνοϊκές για τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή αγωγή.

Πρέπει μάλιστα να διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα, όσο αυτό είναι δυνατό σε μια συνέντευξη, για να φανεί καθαρά αυτός ο ατελείωτος λαβύρινθος στον οποίο προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους συνταξιούχους: Δεν θα πάρει πίσω χρήματα ένας συνταξιούχος που έχει υποβάλει αίτηση. Για να τα διεκδικήσει, στη συνέχεια πρέπει να υποβάλει αγωγή, αν η αγωγή εκδικαστεί τα κρατικά όργανα προσφεύγουν σε έφεση μέχρι να τελεσιδικήσει και όταν αυτό γίνει μετά από πολλά χρόνια, αν η απόφαση είναι θετική, έρχεται η τότε κυβέρνηση και λέει ότι δεν την εφαρμόζω γιατί τα δημοσιονομικά μου δεν μου το επιτρέπουν, και νομοθετεί αρνητικά!

Παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνη του 2015, που έχει αποφασίσει να δίνονται κανονικά τα δώρα μας, και οι παρακρατήσεις των νόμων 4093 και 4051/12, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν την εφαρμόζει. Μέχρι σήμερα οι δημόσιοι οργανισμοί είχαν την εξής συμπεριφορά για τους δικούς τους λόγους σε πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις: Δεν άσκησαν έφεση σε πρωτόδικη απόφαση το 2013 που  αφορούσε δύο ή τρεις συνταξιούχους του Δημοσίου και τους έδωσαν κάποια χρήματα. Ακόμα, υπήρξε ανάλογη πρωτόδικη απόφαση για συνταξιούχο του ΝΑΤ και άλλους συνταξιούχους, που αρχικά τους έδωσε τα χρήματα, αλλά στη συνέχεια έκανε έφεση και τους τα πήρε πίσω. Επίσης δεν άσκησε έφεση σε αντίστοιχη απόφαση για δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ. Η απόφαση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους, να γίνεται έφεση, και που σημαίνει ότι για να τελεσιδικήσουν, υπάρχει μπροστά μια επίπονη μακροχρόνια διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αποφάσεις «σταγόνα στον ωκεανό», όταν υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που οι συντάξεις τους λεηλατήθηκαν. Άρα το ζήτημα και της εφαρμογής και των δικαστικών αποφάσεων είναι θέμα πολιτικό και όχι δικαστικό. Και τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με μαζικούς αγώνες. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι συνάδελφοι, πέρα από το αν κάνουν μια αίτηση ή μια αγωγή από το δίκιο που τους πνίγει. Να γράφονται στα σωματεία τους και να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες.

Από ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα, πάνω από 350.000 συνταξιούχοι έχουν κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα ζητήματα αυτά. Οι συνάδελφοι αυτοί να σκεφτούν ότι, αν με τον ίδιο τρόπο κατέβαιναν στον δρόμο, η πίεση προς την κυβέρνηση για πολιτική λύση θα ήταν ακόμα πιο ισχυρή, οι κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο!

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν στο ακέραιο ό,τι τους έχει αφαιρεθεί!
 • Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
 • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
 • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
 • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει, και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
 • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.
 • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
 • Άμεση απόδοση των Δώρων.
 • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.