ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Υπόμνημα Προς τον Πρωθυπουργό

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ –  OAEE – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Αθήνα 17/9/2021

Υπόμνημα

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Oι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο των συνταξιούχων στη χώρα μας, στις 5/12/19 σας είχαμε αποστείλει υπόμνημα με τα αιτήματά μας, με την υποβολή επίσης αιτήματος για συνάντηση μαζί σας μετά από την πραγματοποίηση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 14/12/19.

Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε γιατί όπως ενημερωθήκαμε τότε είχατε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω σοβαρών προβλημάτων. Το σεβασθήκαμε και η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε με τρείς υπουργούς. Τους κυρίους Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτζο, Γιάννη Βρούτση. Τους θέσαμε τα προβλήματά μας και έγινε συζήτηση με βάση το υπόμνημά μας. Ταυτόχρονα λάβαμε την διαβεβαίωση από τον κύριο Γεραπετρίτη ότι η συνάντηση μαζί σας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020, πράγμα όμως που δεν έγινε.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα, στην περίοδο της πανδημίας με τα προβλήματα των συνταξιούχων να συνεχίζονται και να οξύνονται, οι οργανώσεις μας πραγματοποιούν νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8/10/21 με όλες τις προφυλάξεις και τα μέτρα που προβλέπουν οι επιστήμονες τόσο για την μεταφορά, όσο και την συγκέντρωση των συνταξιούχων στην  Πλ. Κλαυθμώνος.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συναντήσεις με τους προκατόχους σας που δέχθηκαν την αντιπροσωπεία μας, παρουσία των υπουργών εργασίας, κοινωνικών ασφαλίσεων και συζητήσαμε μαζί τους τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων. Ελπίζουμε ότι και εσείς θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Όπως και εσείς γνωρίζετε, οι καταστροφικές περικοπές που οι συνταξιούχοι υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, πρόσθεσαν στην ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα.

Είμαστε ξανά στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι μας αφαιρέθηκε. Το πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή με την δουλειά μας. Πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράξαμε εμείς οι συνταξιούχοι και αυτόν που οι σημερινοί εργαζόμενοι παράγουν, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Δεν σας κρύβουμε την ανησυχία και την δυσαρέσκειά μας αφού παραμένουν αυτά που βιώσαμε την περασμένη περίοδο και για το ότι  προστίθενται συνεχώς νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα.

Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε όσα μας έχουν αφαιρεθεί και να επαναλαμβάνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη λογική «ό,τι έγινε, έγινε».

Σε αυτή την βάση διεκδικούμε όσα αδίκως μας έχουν αφαιρεθεί, τα έχουμε πληρώσει με την δουλειά μας και είναι αναγκαία να ζήσουμε με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες.

 • Την άμεση πρόσληψη γιατρών νοσηλευτών και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ.
 • Να ανοίξουν όλες οι δομές υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
 • Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.
 • Να αποδοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους για το 11μηνο του 2015-2016 δίχως φορολογικά χαράτσια.
 • Να δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με κατώτερη σύνταξη τα 600 ευρώ.
 • Να αποδοθούν σε όλους οι πληρωμένες 13η και 14η συντάξεις.
 • Να καταργηθεί άμεσα η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθεί άμεσα το νομοθετημένο 0.5% του προϋπολογισμού.
 • Να σταματήσει η ανυπόφορη φορολογία και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.
 • Να καταργηθεί κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική νομοθεσία.
 • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία
 • Να αποζημιωθούν 100% οι πληγέντες από φωτιές και πλημμύρες.
 • Να σταματήσουν οι ανατιμήσεις και άμεσα να μειωθούν οι τιμές στα βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
 • Να αποδοθούν άμεσα στις συνταξιουχικές οργανώσεις τα ποσά που παρακρατούνται από τους ίδιους τους συνταξιούχους οικειοθελώς, για τις λειτουργικές τους δαπάνες, καθώς και οι κρατήσεις στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που προβλέπονται για κοινωνικούς ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Μετά την συγκέντρωσή μας θα ακολουθήσει πορεία προς το πρωθυπουργικό μέγαρο. Θα είμαστε εκεί ώρα 13.30 και παρακαλούμε να δεχθείτε την αντιπροσωπεία μας.

Μετά Τιμής

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις