ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ : Με μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα διεκδίκησαν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί

Με μεγάλη παναττική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι συνταξιούχοι της Αττικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, διεκδίκησαν στο δρόμο του αγώνα όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής συνέχισης του αγώνα τους, στα πλαίσια και του πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης.

  • Η κινητοποίηση έξω από το Υπ. Εργασίας και η συνάντηση με τον Ν. Μηταράκη

Με το σύνθημα, «Κάτω τα ξερά σας από τις συντάξεις. Ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει», οι συνταξιούχοι έφτασαν στο Υπ. Εργασίας με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου έγινε συγκέντρωση. Με πανό, ντουντούκες, ανακοινώσεις και συνθήματα διεμήνυσαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, καθώς οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, ωστόσο οι αντιασφαλιστικοί νόμοι διαχρονικά παραμένουν, χτυπώντας τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, όπως τόνισαν, δεν παλεύουμε μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας καθώς η αντιασφαλιστική σκυτάλη περνά από την μια κυβέρνηση στην άλλη και φυσικά και στη σημερινή. (Δείτε εδώ video από την πορεία).

«Εμείς διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί. Δεν κάνουμε εκπτώσεις, δεν αφαιρούμε τίποτε από το υπόμνημά μας, απ’ ότι αυτοί μας έχουν αφαιρέσει γιατί είναι δικά μας αιτήματα, είναι δικά μας χρήματα, είναι πληρωμένα από εμάς σε όλη μας τη ζωή, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους», σημείωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ενημερώνοντας τη συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το Υπ. Εργασίας για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία τους με τον Νότη Μηταράκη, υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. (Δείτε πάνω το video από την ομιλία του Δ. Κουμπούρη έξω από το Υπ. Εργασίας).

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση, ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σε αυτή την φάση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μέσω της κεφαλαιοποίησης του συστήματος. Σχετικά με τα αναδρομικά από τις περικοπές των συντάξεων που έχουν βγει αντισυνταγματικές, ο υφυπουργός παρέπεμψε στις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ, συνδέοντας ωστόσο το ζήτημα με τα περιθώρια του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου». Τέλος, για το θέμα των «δώρων» επανέλαβε την γενικόλογη κυβερνητική αναφορά για ένα μηχανισμό στήριξης μετά τις 12 συντάξεις, μέσω επιδοματικής πολιτικής.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Νωρίτερα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην συγκέντρωση των συνταξιούχων, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος έθεσε το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο των συνταξιούχων.

Όπως τόνισε, διεκδικούμε αυτά που μας άρπαξαν οι κυβερνήσεις που τα έδωσαν στους επιχειρηματικούς ομίλους που τα έκαναν κέρδη και υπερκέρδη. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, υπογράμμισε ο ομιλητής, τονίζοντας ότι με τους αγώνες μας αποτρέψαμε την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στα πλαίσια του νόμου Κατρούγκαλου, αυξήθηκαν οι συντάξεις χηρείας και επιστράφηκαν οι παράνομες κρατήσεις στις επικουρικές. Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, μαζί με τα παιδιά μας, τους εργαζόμενους θα συμμετάσχουμε στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων, κατέληξε ο Δ. Κουμπούρης. (Δείτε εδώ το video με την ομιλία του).

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν, ο Ερμόλαος Λινάρδος, γγ της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών (δείτε εδώ video) η Αναστασία Χριστοπούλου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων (δείτε εδώ video), ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ, (δείτε εδώ video), ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ  (δείτε εδώ video) και ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων (δείτε εδώ video).

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο 10ήμερου αγωνιστικών δράσεων σε όλη τη χώρα.