
Να μη γίνει καμία εργασία στο πλοίο «ΑΣΤΕΡΙΩΝ» μέχρι να υπάρξει διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας αποφάσισαν σε σημερινή συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι στο πλοίο μετά και τα τρία εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών απαιτούν να επαναλειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο και το Σαββατοκύριακο οι μικτές επιτροπές ελέγχου των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφού τα δυο από τα τρία ατυχήματα συνέβησαν για μια ακόμη φορά εκτός του ωραρίου που γίνονται οι έλεγχοι. Απαιτούν την στελέχωση του πυροσβεστικού σταθμού της Ν/Ζώνης με κατάλληλο προσωπικό, εκπαιδευμένο στο απεγκλωβισμό τραυματιών από επισκευαζόμενα πλοία. Και να αλλάξει άμεσα το καθεστώς με το οποίο ορίζονται οι τεχνικοί ασφάλειας, ώστε να τους διασφαλίζεται η δυνατότητα να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους.
Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία σημειώνουν:
«Τα Σωματεία μας με αφορμή τα συνεχή και πολλές φορές θανατηφόρα “ατυχήματα” στον χώρο, πήραν την πρωτοβουλία και κάλεσαν τα Σωματεία του κλάδου πανελλαδικά να απαιτήσουν συντονισμένα μετρά υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης, αδιαφορώντας παντελώς για κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, έχει μετατρέψει σε κρεματόριο κάθε εργασιακό χώρο. Στις συναντήσεις μας με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και τον Ειδικό Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ, καταγγείλαμε την πολιτική της κυβέρνησης, καταθέσαμε τις προτάσεις μας και απαιτήσαμε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ελέγχων ώστε να μπει φρένο στα εργοδοτικά εγκλήματα που συμβαίνουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες στους χώρους εργασίας.
Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα και πάρα τα δελτία Τύπου και τις συγκεκριμένες κάθε φορά καταγγελίες μας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να μετράμε καθημερινά και νέα σοβαρά ατυχήματα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, γεγονός που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.
Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή 25 Μάη 2018 είχαμε σοβαρό τραυματισμό συνάδελφου μας, που εργαζόταν στο συνεργείο “Αφοί Λουκής” σε σωληνουργικές εργασίες στο πλοίο “ΑSΤΕRΙΟΝ” της εταιρίας ΑΝΕΚ, το οποίο δεξαμενίζεται στην νέα δεξαμενή Πειραιάς 3 του ΟΛΠ στο Πέραμα.
Το συγκεκριμένο παρ’ ολίγον τραγικό ατύχημα οφείλεται στην παντελή έλλειψη κανόνων ασφαλείας. Οι συνάδελφος εργαζόταν σε κλειστό χώρο σε μεγάλο ύψος, χωρίς σκαλωσιά κυριολεκτικά σκαρφαλωμένος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο κενό. Στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν έντονες αναθυμιάσεις από εργασίες βαφής που γίνονταν σε διπλανό χώρο εγκυμονώντας κίνδυνο έκρηξης με την ταυτόχρονη χρήση φλόγας.
Την επόμενη μέρα Σάββατο 26 Μάη 2018 μετά από έντονη απαίτηση μας, κλιμάκιο τεχνικών επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας πήγε στο πλοίο και περιορίστηκε στην καταγραφή του ατυχήματος της Παρασκευής, χωρίς να ελέγξουν τους υπολοίπους χώρους του πλοίου ώστε να δουν τις συνθήκες που επικρατούν. Εκ των υστέρων ενημερωθήκαμε ότι την ίδια μέρα άλλος ένας συνάδελφος τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, στα κρυφά και χωρίς να ενημερωθούν καν οι αρχές.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τη Δευτέρα 28 Μάη 2018, είχαμε και νέο τραυματισμό στο ίδιο πλοίο όπου εργαζόμενος στο συνεργείο ΓΕΝΕ τραυματίστηκε στον αυχένα από σίδερο που προεξείχε κάτω από το κεντρικό κλιμακοστάσιο του πλοίου, αφού εργαζόταν σε χώρο που δεν ήταν φωτισμένος όσο έπρεπε και μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο.
Από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αναδεικνύονται οι ευθύνες των εταιρειών που έχουν αναλάβει τις εργασίες, αλλά και της πλοιοκτήτριας εταιρίας που μέσω του τεχνικού ασφαλείας δεν είχε πάρει κανένα μέτρο προστασίας, καθώς και η παντελής έλλειψη συντονισμού των εργασιών.
Ο τρόπος με τον οποίο έγινε τελικά και ο απεγκλωβισμός και των δυο τραυματισμένων συναδέλφων αναδεικνύει όσα εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε, για τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ΟΛΠ (COSCO). Ενώ από την πρώτη στιγμή καλέστηκε το ΕΚΑΒ, η πυροσβεστική και στη συνέχεια τα ΕΜΑΚ χρειάστηκαν τουλάχιστον 2 ώρες για να απεγκλωβιστούν οι τραυματίες, χρόνος που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποβεί μοιραίος, με τραγικά αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα υποτίθεται δεξαμενή του ΟΛΠ δεν διέθετε ούτε ένα καλάθι για μεταφορά τραυματιών, καθώς και ότι ο ένας από του δυο γερανούς που ήταν στην πλευρά της εξόδου του πλοίου δεν βρίσκεται σε λειτουργία.
Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμένος συνάδελφος να κατέβει δεμένος πάνω στο φορείο με εξωτερικό καλαθοφόρο όχημα που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλο για αυτή την δουλειά.
Απαιτούμε να επαναλειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο και το Σαββατοκύριακο οι μικτές επιτροπές ελέγχου των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφού τα δυο από τα τρία ατυχήματα συνέβησαν για μια ακόμη φορά εκτός του ωραρίου που γίνονται οι έλεγχοι.
Απαιτούμε επίσης την στελέχωση του πυροσβεστικού σταθμού της Ν/Ζώνης με κατάλληλο προσωπικό, εκπαιδευμένο στο απεγκλωβισμό τραυματιών από επισκευαζόμενα πλοία.
Απαιτούμε επίσης να αλλάξει άμεσα το καθεστώς με το οποίο ορίζονται οι τεχνικοί ασφάλειας, σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στους αρμοδίους, ώστε να τους διασφαλίζεται η δυνατότητα να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους.
Μετά από όλα αυτά σε συνέλευση των εργαζόμενων στο πλοίο αποφασίσαμε ότι δεν θα γίνει καμία εργασία, έως ότου κάποιος αρμόδιος να μας διαβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».