ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ : Μήνυμα προς τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού

Μήνυμα στους εργαζόμενους όλου του κόσμου, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, στέλνει με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής ΟμοσπονδίαςΓιώργος Μαυρίκος.

Εκ μέρους της ΠΣΟ, ο Γ. Μαυρίκος χαιρετίζει τους εργάτες σε όλο τον κόσμο, που μέσω της δουλειάς τους παρέχουν όλα τα αγαθά για την επιβίωση των λαών. «Οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που παράγουν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τις υπηρεσίες, τις μηχανές, τις μεταφορές, την επικοινωνία, τα πάντα», σημειώνει, ενώ αναφέρεται ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας, «οι οποίοι δίνουν έναν ηρωικό αγώνα για τη θεραπεία των ασθενών, με κίνδυνο της ζωής τους». Εκτός από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, για τα οποία φέρνει παραδείγματα από τις τιμές σε μάσκες, απολυμαντικά και τρόφιμα σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ επισημαίνει ότι «οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν την πανδημία για να απολύσουν εργαζόμενους ή να μειώσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Τέλος, με τη δήλωσή του καλεί όλα τα συνδικάτα να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού από τις κυβερνήσεις, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΥΡΩΠΗΣ:
Καλούν σε αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων από τον κορονοϊό
 • Υπεύθυνες η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία
 • Αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Σε κοινή τοποθέτησή τους Συνδικάτα της Ευρώπης για τις εξελίξεις στον κορονοϊό καλούν σε αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρόν κείμενο χαιρετίζουμε την ηρωική προσφορά των εργαζομένων, επιστημόνων στην Υγεία, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα και σε μια σειρά ακόμη υπηρεσίες που με κίνδυνο της ζωής τους, σε εξαντλητικές συνθήκες, σε υποστελεχωμένα και απροετοίμαστα συστήματα πρόληψης, δίνουν την μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, όλων των συνανθρώπων μας.

Οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο. Αλλά η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορονοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για τη ζωή των λαών από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση, τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν διαλύσει τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας των λαών, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία – Ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις, αντί να παίρνουν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, ανακοινώνουν επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων σε αυτές, αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία – Φάρμακο.

Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους των χωρών μας για αντεργατικές εξελίξεις και σχεδιασμούς που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορονοϊό. Η στάση εργοδοτών και κυβερνήσεων στις χώρες μας αναδεικνύουν μια σειρά κοινούς κινδύνους και προβλήματα για τους εργαζόμενους, καθώς σε κάθε χώρα προωθούνται ή σχεδιάζονται να επιβληθούν παρόμοια αντεργατικά μέτρα.

Μέτρα που από τη μια θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων π.χ. απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, ειδικά εργαζομένων στον Τουρισμό κλπ. Από την άλλη, οι εργοδότες με τη στήριξη των κυβερνήσεων, βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την επιβολή και να μονιμοποιήσουν αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμούς π.χ. απορρύθμιση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου του εργαζόμενου κατά τις προτιμήσεις της εργοδοσίας π.χ. μονιμοποίηση του μέτρου της τηλε-εργασίας.

Ειδικότερα καταγγέλλουμε κυβερνήσεις που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, αντί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, διώκουν συνδικάτα και συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την υγεία των εργαζομένων, που καταγγέλλουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Απαιτούμε:

 • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Πλήρη εξοπλισμό όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 • Με ευθύνη των κρατών-κυβερνήσεων να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

 • Να σταματήσουν αμέσως μέτρα όπως οι κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
 • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.
 • Το συνολικό κόστος να το αναλάβουν τα κράτη και οι διάφοροι, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ήδη πληρώσει πάρα πολύ ακριβά τις τεράστιες περικοπές στα δημόσια συστήματα Υγείας, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Ασφάλισης, την επιβολή των άθλιων εργασιακών σχέσεων. Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες της πολιτικής ΕΕ – κυβερνήσεων – επιχειρηματικών ομίλων.

Αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα παραπάνω μέτρα, τότε στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας ή έκτακτου σοβαρού υγειονομικού γεγονότος σε οποιαδήποτε χώρα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις:

 • Ελλάδα – Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
 • Ιταλία – USB
 • Γαλλία – Ομοσπονδία Εμπορίου -Υπηρεσιών CGT
 • Γαλλία – Εργατικό Κέντρο CGT 94 Valde Marne
 • ΣερβίαSLOGA
 • ΙσπανίαLAB
 • ΙσπανίαCentral Unitaria de Trabajadores CUT Galiza
 • Κύπρος – Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ)
 • Ρωσία – Συνδικάτο Εργαζόμενων Μεταναστών
 • Πολωνία – WZZ WALKA
 • Ρουμανία– Worker’s Romania Association
 • Ιταλία– Confederazione Sindacale Sarda (CSS)
 • Ιταλία – FLMUniti – CUB
 • Τουρκία– PENetwork
 • Τουρκία– Σοσιάλ Ις
 • Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι – Frente Sindical Obrero de Canarias
 • ΙσπανίαΑραγονία– Colectivo Unitario de Trabajadores (CUT)
 • Ισπανία– Alternativa Sindical de Trabajadores
 • Ισπανία– Central Sindical Unitaria de Pensionistas y Jubilados (CSU de PyJ)
ΠΑΜΕ: Η ΣΕΣ απέδειξε ξανά τον βρώμικο ρόλο της

Τον βρώμικο ρόλο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που είναι να αποτελεί μηχανισμό στήριξης των Ευρωπαίων εργοδοτών, καταγγέλλει για ακόμα μια φορά το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του με τον τίτλο «Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων = Συνομοσπονδία Στήριξης των Βιομηχάνων της Ευρώπης», σημειώνει:

«Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων – ΣΕΣ, ο μηχανισμός της Κομισιόν για τον έλεγχο των Συνδικάτων, απέδειξε ακόμη μια φορά τον βρώμικο ρόλο της.

Σε κοινή ανακοίνωση με την Κομισιόν και τις εργοδοτικές ενώσεις της Ευρώπης (Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Εταίρων, 16.3.2020) καλούν τους εργάτες να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία των πολυεθνικών!

Την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία απολύονται, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, ή αναγκάζονται να δουλεύουν έως θανάτου για τα κέρδη των βιομηχάνων, η ΣΕΣ μιλά για “διασφάλιση της πρόσβασης σε πιστώσεις και της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων”.

Ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος και απαιτούνται μέτρα προστασίας.

Όμως η ζωή του εργάτη κινδυνεύει και από τον κορονοϊό και από την πείνα, την απόλυση, ή την εξάντληση.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δεν είναι εργατική οργάνωση. Είναι Συνομοσπονδία Στήριξης των Βιομηχάνων της Ευρώπης.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης»!

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ – ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ

Συντονισμένη στήριξη στη νέα επίθεση για να φορτωθεί το κόστος στην πλάτη των εργαζομένων