ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΪΑΤ-ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ : Έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για «συνεργασίες» με Λιμενικό και εφοπλιστές

Στις χωρίς τέλος συναντήσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ με στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ, στο πλαίσιο της ολοένα και πιο στενής σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, χτες ήρθε να προστεθεί και εκείνη με τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας, «στη διάρκεια της συνάντησης τόσο ο κ. Πάιατ όσο και ο κ. Πλακιωτάκης συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο, ενώ υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσής τους».

Να σημειωθεί ότι ειδικά για το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται υπό διαβούλευση «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών στους τομείς «ασφάλειας ναυσιπλοΐας», «ναυτικής εργασίας και ναυτικής εκπαίδευσης», «επιχειρήσεων» και «ελέγχου συνόρων – θαλάσσιας επιτήρησης». Είναι δηλαδή σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία του εδάφους για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του Λιμενικού Σώματος στις επικίνδυνες επιδιώξεις των Αμερικανών στην περιοχή.

Όσον αφορά «τις σχέσεις των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα», είναι πασίγνωστο το ενδιαφέρον των εταιρειών των ΗΠΑ στην Ελλάδα στον ναυπηγικό – ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, στις λιμενικές υποδομές κ.α., αλλά και οι συμφωνίες που έχουν κλείσει αμερικανικές εταιρείες με τους Έλληνες εφοπλιστές για τη μεταφορά του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Προχωρά το σχέδιο των Αμερικανών για το λιμάνι

Προχωρά το σχέδιο των Αμερικανών για απομάκρυνση βυθισμένου πλοίου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις χωρητικότητες της εγκατάστασης για ταχύτερη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεών τους προς και από το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», με το πρόσχημα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου της βυθοκόρου «Ολγα», μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και της αναδόχου εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων». Η βυθοκόρος είναι βυθισμένη από τον Ιούλη του 2010 στο ανατολικό κρηπίδωμα της προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και επισήμως «δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία του λιμένα και στον ελλιμενισμό εμπορικών πλοίων». Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών, σύμφωνα με την υποβληθείσα προσφορά, είναι 64 μέρες από τη μέρα έκδοσης των σχετικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν εξολοκλήρου το κόστος της ανέλκυσης, ώστε να μπορεί να υπάρξει εκμετάλλευση του κρηπιδώματος σε όλο του το μήκος και να διασφαλιστεί ο πιο άνετος ελλιμενισμός αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Προηγουμένως, άλλωστε, τόσο ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα όσο και άλλα στελέχη και στρατιωτικοί τους επισκέφτηκαν το λιμάνι για αυτοψία, ενώ έστειλαν και δύτες τους για πιο ενδελεχή εξέταση του θέματος.