Συνάντηση της οικογένειας Ταμίμι με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης και Συνέντευξη Τύπου της Αχέντ Ταμίμι στο Στέκι Νεολαίας της ΚΝΕ

Συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης είχε στην πρεσβεία της Παλαιστίνης, η Αχέντ Ταμίμι και η οικογένεια της σήμερα το μεσημέρι, με οικοδεσπότη τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μαρουάν Εμιλ Τουμπάσι, όπου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Κουράκης και ο αντιπρόεδρος της, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης Σταύρος Τάσσος.

Ο πρέσβης αρχικά ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα  και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκφράζει στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και αναφέρθηκε στις πρόσθετες δυσκολίες που έχουν προκύψει μετά απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Υπογράμμισε ότι «η Παλαιστινιακή αρχή και ο πρόεδρος Μ. Αμπας προσπαθεί να διατηρήσει τη λύση των δύο κρατών αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αυτή που δεν τη θέλει και αγνοεί το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ για την επιστροφή των προσφύγων και όλες τις διεθνείς συνθήκες, συνεχίζει τον εποικισμό και την επιθετική πολιτική και αρνείται το διάλογο» και τόνισε με έμφαση «πως η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών, αλλιώς δεν θα αλλάξει το καθεστώς απαρτχάιντ».

Εκ μέρους της οικογένειας ο πατέρας της Αχεντ, Μπασάμ Ταμίμι, ευχαρίστησε επίσης για την αλληλεγγύη και μιλώντας για τις εμπειρίες της οικογένειας του σημείωσε ότι έχει χάσει τον αδελφό του, που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, άλλους συγγενείς και φίλους, ο γιος του είναι στην φυλακή και βιώνουν καθημερινά τη βαρβαρότητα της κατοχής, το κλέψιμο της γης τους. Ανέφερε ότι «στηρίζει τη λύση των δύο κρατών και πολλά κράτη τη στηρίζουν, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι το Ισραήλ δολοφονεί και θέλει να μας διώξει και να μας αφανίσει». Γι’ αυτό συνέχισε «είναι δύσκολο να πείσουμε τη νέα γενιά όταν συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου. Τα ευρωπαϊκά κράτη είτε σωπαίνουν είτε κρατάνε μια στάση ουδετερότητας. Από τη συμφωνία του Όσλο έχει τεθεί ο στόχος, οι ΕΕ – ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι χορηγοί της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά η επιθετικότητα του Ισραήλ δεν αλλάζει. Έχουμε το νόμο των κατεδαφίσεων για όσους αντιστέκονται στον ισραηλινό στρατό κατοχής. Εμείς ζητάμε να φύγουν οι Ισραηλινοί από τα κατεχόμενα εδάφη, το 32% της Δυτικής Όχθης έχει κλαπεί». Και κατέληξε «πιθανά με την κυβέρνηση Αμπας υπάρχει μια πιθανότητα για λύση. Αλλά η νέα γενιά θα αλλάξει. Θα δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ».

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης συμπλήρωσε ότι πρέπει να στηριχτεί η λύση των δύο κρατών και ότι η Παλαιστινιακή κυβέρνηση συζητάει με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και περιμένει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ και το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στηρίζουν αταλάντευτα τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για αυτό που συμβολίζει, την πάλη για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα και τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και τους ιμπεριαλιστές. Ο αγώνας για την ειρήνη και για να μπορεί να ζήσει ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια ο Παλαιστινιακός λαός είναι αλληλένδετος με την σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό. Το εθνικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την πάλη ενάντια στο σύστημα της καταπίεσης. Ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα σε κράτη αλλά ανάμεσα σε τάξεις. Εμείς στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών αλλά με βάση τα σύνορα του 1967, με την Αν. Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, με την επιστροφή όλων των προσφύγων, την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, την αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα εδάφη».

Ταυτόχρονα συμπλήρωσε: «Κριτικάρουμε έντονα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί ενώ υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν έχει προχωρήσει σε αυτή, και επιπλέον αναβαθμίζει συνεχώς τις σχέσεις με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, συμμετέχει σε συνεκπαιδεύσεις μαζί τους, προωθεί τις οικονομικές σχέσεις. Δεν μπορείς να είσαι και με τον θύτη και με το θύμα». Σε αυτό το σημείο ο Μπασίμ Ταμίμι συμφωνώντας σημείωσε ότι «τα καπιταλιστικά κράτη δίνουν τυπικά τη δημοκρατία αλλά κλέβουν την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Τάσος Κουράκης, ανέφερε ότι συγχαίρει την Αχεντ και την οικογένεια της για τον αγώνα που δίνουν, σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι στο πλευρό τους και σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτος δήλωσε ότι «ως Επιτροπή θα μεταφέρουμε το αίτημα στην κυβέρνηση για αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης. Θα το προσπαθήσουμε». Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, τέλος υπογράμμισε «την ανάγκη να εκφραστεί αυτό που πραγματικά είναι και η θέληση του αδελφού ελληνικού λαού που μας συμπαραστέκεται» και πρόσθεσε ότι «αν η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει από την ΕΕ γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία από όλα τα κράτη, ας προχωρήσουν κάποιες. Είναι σημαντικό να γίνει το βήμα».

Συνέντευξη Τύπου της Αχέντ Ταμίμι στο Στέκι Νεολαίας της ΚΝΕ:
«Η παγκόσμια στήριξη μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις κατοχικές δυνάμεις!»

(VIDEO)

«Η νίκη απέναντι σε ένα κράτος δολοφόνο μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή πάλη εναντίον της κατοχής. Η νίκη και η ελευθερία θα επιτευχθεί μετά από αυτούς τους αγώνες γιατί δεν υπάρχει κράτος που είχε κατοχή και παρέμεινε η κατοχή στα εδάφη τους. Η παγκόσμια στήριξη μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις κατοχικές δυνάμεις! Αυτό ανεβάζει το ηθικό του Παλαιστινιακού λαού ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του...» τόνισε το απόγευμα της Κυριακής η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχεντ Ταμίμι δίνοντας συνέντευξη σε δημοσιογράφους ελληνικών ΜΜΕ στο Στέκι Νεολαίας της ΚΝΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Η νεαρή αγωνίστρια εξήγησε ότι δεν είναι η μόνη που έζησε επί οκτώ μήνες μέσα στις ισραηλινές φυλακές με αφορμή το χαστούκι που έδωσε τον περασμένο Δεκέμβρη σε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες λίγη ώρα αφότου τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι τον 15χρονο ξάδελφό της. Υπάρχουν σήμερα πάνω από 6.000 πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Επιπλέον, υπάρχουν στις ισραηλινές φυλακές τουλάχιστον 350 παιδιά και έφηβοι. «Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός επειδή καθημερινά γίνονται και άλλες συλλήψεις.Οι ανήλικοι κρατούμενοι παρόλο που είναι στη φυλακή, προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε σχολείο. Να ασχοληθούν με το διάβασμα και την εκπαίδευσή τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσα στις φυλακές προκαλώντας τις κατοχικές αρχές με το να συνεχίζουν τη μάχη και εκεί μέσα» τονίζει.

Όταν την ρωτούν πώς μπορεί κανείς να νικήσει ένα κράτος δολοφόνο όπως αυτό του Ισραήλ απαντά πως «μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή πάλη εναντίον της κατοχής». Και συνεχίζει: «Η νίκη και η ελευθερία θα επιτευχθεί μετά από αυτούς τους αγώνες γιατί δεν υπάρχει κράτος που είχε κατοχή και παρέμεινε η κατοχή στα εδάφη τους. Η παγκόσμια στήριξη μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις κατοχικές δυνάμεις. Αυτό ανεβάζει το ηθικό του παλαιστινιακού λαού ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του!»

Η Παλαιστίνια έφηβη αναφέρθηκε εκτενώς στην πολύπλευρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη που δέχθηκε από την ΚΝΕ και τον ελληνικό λαό. «Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας προς εμένα και ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η αλληλεγγύη και η υποστήριξή σας μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι. Ελπίζω να θεωρείτε τον εαυτό σας συνεταίρο στον αγώνα για την απελευθέρωση! Ξεκίνησα τις κινητοποιήσεις και τις πορείες από οκτώ χρονών, όχι 11. Αυτό οφείλεται στην πίεση των κατοχικών αρχών. Για να τελειώνουμε με αυτή την κατοχή. Για να μην ζήσει αυτή την ταλαιπωρία και η επόμενη γενιά! Για να πηγαίνουν άφοβα στο σχολείο. Για να μην έχουν τις συλλήψεις και τις καθημερινές εφόδους στα σπίτια τους. Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη για τα μικρά παιδιά…»

Την ρωτούν εάν αισθάνεται βαρύ το φορτίο στις πλάτες της από το γεγονός πως την αντιμετωπίζουν ως σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα. Παραδέχεται πως «είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη να αντιπροσωπεύεις ένα λαό υπό κατοχή». «Είσαι στοχοποιημένος. Σε τραυματίζουν. Σε φυλακίζουν. Αυτό είναι πολύ μεγάλη και δύσκολη ευθύνη αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα» λέει χαρακτηριστικά. Καλεί έτσι τους νέους στην Ελλάδα, στις άλλες χώρες της Ευρώπης, σε όλο τον κόσμο να δείξουν ουσιαστικά την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Προτείνει στους νέους να ενημερώνονται για ό,τι γίνεται στην Παλαιστίνη. Να μποϋκοτάρουν το Ισραήλ με ό,τι αυτό σημαίνει…Να μοιράζονται όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ώστε να μεταδίδουν την αλήθεια σε όλο τον κόσμο. «Αυτό δίνει μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη» σημειώνει.

Όταν τη ρωτούν για το μέλλον, δεν διστάζει ούτε λεπτό να σκεφθεί! Απαντά πως θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της. «Για να υπερασπιστώ σε διεθνές επίπεδο την υπόθεσή μας.Σίγουρα αυτό το βιώνω από μικρή αλλά πρέπει κάποιος από εμάς να θυσιάσει κάτι για να μην υποφέρουν οι επόμενες γενιές!» καταλήγει.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι ευχαρίστησε την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, που επικοινώνησαν με την παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα ώστε να επικοινωνήσει με την οικογένεια