ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ : Συμβόλαιο για δολοφονικές αποστολές που εκθέτουν το λαό σε μεγάλο κίνδυνο

Θα έχει απεριόριστη διάρκεια, επεκτείνεται πέρα από τη βάση της Σούδας.
 • Θα υπογραφεί στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου», με την άφιξη Πομπέο στην Αθήνα.

Έτοιμη σε όλες τις λεπτομέρειες είναι – όπως όλα δείχνουν – η νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογράψουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ σε λίγες μέρες, με την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, πιθανότατα στις 5 Οκτώβρη.

Τα δυο χαρακτηριστικά στοιχεία της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι ότι επεκτείνεται πέραν της βάσης της Σούδας (για την οποία υπογράφτηκε το 1990) και παύει πια να ανανεώνεται κάθε χρόνο, αφού γίνεται αορίστου διάρκειας!

Σηματοδοτείται και με αυτόν τον τρόπο η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, διευρύνοντας την παρουσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και καθιστώντας τη χώρα μαγνήτη κινδύνων, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Συμφωνία, ενισχύονται παραπέρα οι δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Ακόμα:

 • Παγιώνεται η χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα.
 • Εγκαθίστανται αμερικανικά ελικόπτερα μόνιμα στην Κεντρική Ελλάδα (προσώρας χρησιμοποιούν για «περιοδική μεταστάθμευση» το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας).
 • Εγκαθίσταται αμερικανοΝΑΤΟικό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς (διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και εμπορικούς σκοπούς.
Όλη η χώρα μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Μιλώντας για τη σημασία της «επένδυσης» που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ανέφερε σε συνέντευξή του το 2017 τους «τρεις διαφορετικούς κύκλους» όπου εξελίσσονται σφοδροί ανταγωνισμοί και κρίνονται ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Είπε συγκεκριμένα: «Ο πρώτος είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα στη Συρία, όπου η Ελλάδα μάς βοηθά να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που προέρχονται από αυτή την κατεύθυνση. Ο δεύτερος κύκλος αφορά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και το ρωσικό πρόβλημα που σχετίζεται με αυτές τις περιοχές. Ο δε τρίτος κύκλος έχει σχέση με τη Νότια Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Είναι σημαντικός για την πρόκληση της μετανάστευσης και θα καταστεί σημαντικότερος αφού επικρατήσουμε στρατιωτικά του ISIS.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της στρατηγικά σημαντικής γεωγραφίας και συνιστά για εμένα το επιχείρημα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Βλέποντας κανείς τη διάταξη των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, και των νέων που ετοιμάζεται να συμπεριλάβει η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, αντιλαμβάνεται ότι αυτή «κουμπώνει» με τους τρεις κύκλους που περιγράφει ο Πάιατ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο προς τα τρία σημεία του ορίζοντα, με ανείπωτους κινδύνους για τους λαούς.

Από τα σχέδια των Αμερικανών για τις πρόσθετες κατασκευές τους στη Σούδα
Το «φαραωνικό» σχέδιο των Αμερικανών για τη Σούδα

Πακτωλός δολαρίων για την επέκταση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της βάσης

Τον πιο κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για την Ελλάδα παίζει, οπωσδήποτε, η Σούδα, η «κορωνίδα» της διμερούς συνεργασίας, όπως την αποκαλούν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Το τι μεθοδεύουν οι Αμερικανοί με τη σύμφωνη γνώμη των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, μέσα από την αναθεώρηση της διμερούς «Αμυντικής Συμφωνίας», φαίνεται ανάγλυφα από όσα σχεδιάζουν για την επέκταση των εγκαταστάσεων της βάσης.

Από τα σχέδια των Αμερικανών για τις πρόσθετες κατασκευές τους στη Σούδα

Φαραωνικά σχέδια, που κουμπώνουν πάνω στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με τη βάση (προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού και υποστήριξης για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή), να παίρνει «φωτιά» το αμέσως επόμενο διάστημα, με αύξηση των δυνατοτήτων της να συντονίσει Αεροπορικές Επιχειρήσεις και Στρατηγικές Αερομεταφορές (όπλων, πυρομαχικών, λοιπών πολεμοφοδίων και προσωπικού), προς και από τα μέτωπα όπου επιχειρούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Συγκεκριμένα: Αρχές Σεπτέμβρη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ παρουσίασε στο Κογκρέσο μια λίστα με 127 σχέδια που αφορούν επέκταση, ανακαίνιση ή κατασκευή νέων στρατιωτικών υποδομών στις ΗΠΑ και βάσεις τους στο εξωτερικό.

Ξεχωρίζουν εκεί δύο έργα για την αεροναυτική βάση τους στη Σούδα, και τα δύο στο πλαίσιο της περιλάλητης «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής» (European Deterrence Initiative – ΕDΙ), το ευρύτερο σχέδιο των Αμερικανών για απομείωση ή παρεμπόδιση της επιρροής άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. Ρωσία, Κίνα) σε αυτό που εύγλωττα ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

 • Το πρώτο τιτλοφορείται «EDI: Marathi Logistics Support Center at Souda Bay (Greece)» ή Κέντρο Υποστήριξης Ο προϋπολογισμός τους είναι 6,2 εκατομμύρια δολάρια και κατά πληροφορίες αφορά ενίσχυση και επέκταση υπαρχουσών υποδομών.
 • Το δεύτερο σχέδιο τιτλοφορείται «EDI: Joint Mobility Processing Center at Souda Bay (Greece)» ή Διακλαδικό Κέντρο Διαχείρισης Κινητικότητας και προϋπολογίζεται να κοστίσει 41,6 εκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί όρισαν σε πρώτη φάση ως επιθυμητή ημερομηνία ανάθεσης του σχετικού συμβολαίου τον Οκτώβρη 2019. Για το έργο αυτό συντάσσεται συμβόλαιο με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ, συγκεκριμένα με το υπουργείο Αμυνας και ειδικότερα με τη Διοίκηση Κατασκευών Ναυτικών Υποδομών του ΠΝ των ΗΠΑ («Naval Facilities Engineering Command»).

«Απογειώνουν» τις δυνατότητες της βάσης

Η προκήρυξη γι’ αυτό το δεύτερο έργο δίνει μια κατατοπιστική εικόνα σχετικά με το γιγαντιαίων διαστάσεων «πρότζεκτ»:

«Το κτίριο περίπου 8.970,26 τετραγωνικών μέτρων θα στεγάσει τις βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφορών για να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας. Το νέο κτίριο αποτελείται από ένα συγκρότημα Αεροπορικών Επιχειρήσεων με νέο τέρμιναλ “επιβατών” (σ.σ. στρατιωτικού προσωπικού), χώρους συντονισμού αεροπορικών επιχειρήσεων και τερματικό σταθμό αερομεταφορών (…).

Ο τερματικός σταθμός “επιβατών” πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 “επιβάτες” ετησίως και να υποστηρίζει ένα επιβατικό αεροσκάφος ευρείας ατράκτου (περίπου 300 επιβάτες με αποσκευές/εξοπλισμό) και τέσσερα αεροσκάφη μεγάλου βάθους φορτίου τη φορά (βλ. μεταγωγικά)». Να μπορεί να αντεπεξέλθει δηλαδή ακόμα και σε συνθήκες …μποτιλιαρίσματος.

Το διώροφο (όπως προκύπτει από τα σχέδιά τους) κτίριο θα πιάσει τόση έκταση που απαιτεί να …ανοίξουν χώρο ακόμα και γκρεμίζοντας άλλα κτίρια της βάσης: «Το JMPC P-903 θα βρίσκεται ανάμεσα στα υπάρχοντα κτίρια 4 και 34 και η θέση αυτή θα απαιτήσει την κατεδάφιση κτιρίων 5, 6, του θόλου 34 και του κατακόρυφου σταθμού, προσκείμενου στο θόλο 34 κατά την έναρξη της κατασκευής. Το κτίριο 22 θα κατεδαφιστεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και την ευεργετική λειτουργία του νέου JMPC».

Ορίζουν, τέλος, ότι η όλη κατασκευή θα διαρκέσει «περίπου 912 μέρες μετά την απονομή του συμβολαίου». Σαν να λέμε, θα τους πάρει κοντά τρία χρόνια μόνο η κατασκευή, εξ ου και η πρεμούρα τους για πολυετή επέκταση της διμερούς «Αμυντικής Συμφωνίας».

Σε κάθε περίπτωση προϋπολογίζουν συνολικά για αυτά τα δύο κατασκευαστικά έργα στη Σούδα 47,85 εκατ. δολάρια, χώρια τον εξοπλισμό και τα τακτικά ή έκτακτα ετήσια λειτουργικά έξοδα της βάσης.

Χάρτης του ΝΑΤΟικού ΚΕΝΑΠ για τις υποδομές που φιλοξενούνται στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας
ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ: Ορμητήριο πολέμου με γεμάτο οπλοστάσιο

Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας λειτουργεί ένα σύμπλεγμα υποδομών, που παράσχει «φουλ» υποστήριξη στις επιχειρήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι οι πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή μέχρι το Ιράκ θα ήταν αδύνατες χωρίς το βασικό αυτό στήριγμα.

Ειδικότερα: Στρατηγικής σημασίας υποδομή των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα «Κ-14», που κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και αεροπλανοφόρο. Το μήκος του υπολογίζεται σε περίπου 300 μέτρα και αποτελεί τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο.

Στην ευρύτερη χερσόνησο στο Ακρωτήρι Χανίων συγκεντρώνονται και άλλες κομβικής σημασίας για ΗΠΑ – ΝΑΤΟ υποδομές, όπως:

Η «Forward Logistics Site Souda Bay» («FLS Souda Bay»), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού. Το ΝΑΤΟικό κέντρο «Foracs» (ένα από τα τρία που λειτουργούν διεθνώς), όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται. Το Πεδίο Βολής Κρήτης («NATO Missile Firing Installation», NAMFI), πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εκπαιδεύει σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία» στελέχη σε αντικείμενα θαλάσσιας επιτήρησης, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών» και το οποίο χαρακτηρίζεται από ανώτατους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς διοικητές «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Λειτουργούν, ακόμα, και εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, που διατίθενται ωστόσο προς χρήση και αξιοποίηση από τους ΝΑΤΟικούς όποτε τις χρειάζονται (π.χ. η 115 Πτέρυγα Μάχης, ο Ναύσταθμος Κρήτης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων, το πολιτικό λιμάνι κ.ά.).

Πρόκειται, δηλαδή, για μια «αλυσίδα υποστήριξης», απ’ όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας μπορούν να… ψωνίσουν όποια υπηρεσία χρειαστούν για τις αποστολές και επιχειρήσεις τους, όπως διακηρύσσουν αρμόδιοι παράγοντες.

Υποδομή πρώτης προτεραιότητας για τον 6ο Στόλο

Από το ίδιο το ΠΝ αναφέρεται επισήμως ότι το 1953, με την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο Ναύσταθμος της Σούδας «τοποθετείται από την ανωτέρα διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης στα έργα ναυτικής υποδομής πρώτης προτεραιότητας, λόγω κυρίως της ανάγκης της παρουσίας του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Μεσόγειο».

Οτι «από συμμαχικής απόψεως, η αξιολόγηση τόσο της ποιότητος των έργων υποδομής του Ναυστάθμου της Σούδας, όσο και των παρεχομένων υπηρεσιών, υπήρξε πάντα ιδιαίτερα υψηλή και χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένως ως σημείο αναφοράς για άλλες συμμαχικές μονάδες». Σαν να λέμε, τους έδινε το …παράδειγμα.

Ακόμα ότι «εκτός από τους προβλήτες και τα κρηπιδώματα, που και σήμερα η ανάπτυξή τους είναι σε εξέλιξη, ο Ναύσταθμος Σούδας (…) δημιούργησε έργα υποδομής όπως π.χ. η Μόνιμη Δεξαμενή κατασκευής το 1970-’75, οι υπόγειες πετρελαιοδεξαμενές της Διεύθυνσης Καυσίμων/ΝΑΤΟ στο Μαράθι το 1952-’57» κ.λπ. Σχετικές υπηρεσίες (ανεφοδιασμού, τροφοδοσίας, επισκευών, γενικά υποστήριξης) αξιοποιούν τα αμερικανικά πλοία του θανάτου που κατά καιρούς ελλιμενίζονται στη Σούδα ή ανεφοδιάζονται στα ανοιχτά.

ΞΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ Ν/Α ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την τεράστια γεωστρατηγική σημασία και τον ορυκτό της πλούτο, είναι «σπαρμένη» με στρατιωτικές βάσεις (αεροπορικές, ναυτικές, τηλεπικοινωνιακού πολέμου κ.λπ.) των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, επιμέρους ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και άλλων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Την πρωτοκαθεδρία, όσον αφορά στον αριθμό των χωρών που έχουν βάσεις, στο πλήθος των ίδιων των βάσεων και του συνόλου των στρατιωτών και μέσων, έχουν αδιαμφισβήτητα οι ΗΠΑ (δικές τους βάσεις, όπως και μέσω του ΝΑΤΟ).

Διαθέτουν βάσεις σε 11 χώρες της περιοχής [Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ομάν, Μπαχρέιν, Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Τζιμπουτί] και ανεπίσημα αλλά επιβεβαιωμένα πολλές βάσεις ειδικά στη Βόρεια Συρία. Στην ανάπτυξη αυτής της τεράστιας πολεμικής μηχανής, κομβικό ρόλο παίζουν, εκτός από τις βάσεις στην Ελλάδα με πρώτη αυτή της Σούδας, και οι βάσεις στο Ιντσιρλίκ και τη Σμύρνη στην Τουρκία, το στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, το τεράστιο δίκτυο βάσεων στην Αραβική Χερσόνησο.

Οι βάσεις αυτές είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να ελέγχουν βασικά περάσματα, όπως τα Στενά του Ορμούζ, ο Κόλπος του Αντεν, η Διώρυγα του Σουέζ, τα κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης, νότια της Κύπρου.

Ειδικά με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Λιβύη, Συρία, και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (γνωστή ως JCPOA), έχει αυξηθεί η στρατιωτική κινητικότητα αλλά και οι απειλές ενάντια στο Ιράν, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο το …μπόλικο μπαρούτι που υπάρχει στην περιοχή να αναφλεχτεί.

Οι βάσεις των ανταγωνιστικών στρατοπέδων δηλώνεται σε όλους τους τόνους (πρόσφατες είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων) ότι αποτελούν στόχους σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης που θα προκαλέσουν οι αστικές τάξεις. Έτσι, αυτές οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις γίνονται «μαγνήτης» κινδύνων για όλους τους λαούς και για τον δικό μας.

Η Ρωσία διατηρεί τις δικές της στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, με πρώτη τη ναυτική βάση στην Ταρτούς, που της δίνει πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και τις αεροπορικές βάσεις Χμεϊμίμ και Σαϊράτ. Η Κίνα διαθέτει βάση στο Τζιμπουτί, κομβικό σημείο στον Κόλπο του Άντεν για τα φιλόδοξα σχέδιά της για τους σύγχρονους εμπορικούς δρόμους του μεταξιού, την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος». Η μικρή αυτή χώρα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια βάση, όπου εκεί έχουν στρατεύματα και οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία.

Η Γαλλία, επίσης, διατηρεί βάσεις στον Λίβανο, στη Συρία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Κύπρο. Η Βρετανία κατέχει σημαντικό τμήμα της Κύπρου με τις αεροπορικές βάσεις και τα εδάφη στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, ενώ διαθέτει και στρατεύματα στο Ομάν και το Μπαχρέιν. Προφανώς και στην κατεχόμενη Κύπρο, η Τουρκία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις. Το γράφημα με τον χάρτη είναι μόνο ενδεικτικό του τεράστιου αριθμού βάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, και τα στοιχεία του αντλήθηκαν από όσα επίσημα δίνουν τα επιτελεία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και άλλων δυνάμεων, με την επιφύλαξη ότι υπάρχουν και πολλές εγκαταστάσεις που δεν δηλώνονται.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ

Σε εξέλιξη είναι η πολύμορφη δραστηριότητα από Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος σε όλη τη χώρα ενάντια στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις και τον δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου».

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών

Στο μεταξύ, οι Επιτροπές Αγώνα και οι φορείς που τις απαρτίζουν οργανώνουν ταυτόχρονα την ενημέρωση και την απάντηση του λαού, βάζοντας στόχο να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σχολή, παντού, το κείμενο συλλογής υπογραφών, που μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, απαιτώντας:

 • Να μην ανανεωθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» ΗΠΑ – Ελλάδας
 • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις
 • Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
 • Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες φαντάροι από αποστολές εκτός συνόρων

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να υπογράψει και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση:

https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement, πληκτρολογώντας όνομα, επώνυμο, ιδιότητα/επάγγελμα και email.

 • Από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 28-29/9/2019