
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ :
ΚΚΕ για διάσκεψη Βερολίνου:
Η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» περιέχει το σπέρμα της κλιμάκωσης του πολέμου
- Ένα ακόμα βήμα στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ κάνει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από την προηγούμενη βδομάδα.
- Την επικίνδυνη εξέλιξη ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΞ της Γαλλίας και επιβεβαιώνεται από αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές.
- Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι εξελίξεις με την «κατοχύρωση της ειρήνης και της ασφάλειας» και την «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, η χώρα γίνεται μαγνήτης κινδύνων, ενώ σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο παζάρι …για το καλό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.
- Εντείνεται η προετοιμασία για συλλαλητήρια ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.
Έτοιμη να συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστική αποστολή και στα Στενά του Ορμούζ, «μια ανάσα» από το Ιράν, δηλώνει η κυβέρνηση, δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Την επικίνδυνη εξέλιξη ανακοίνωσε, χτες, το ΥΠΕΞ της Γαλλίας που σε ανακοίνωσή του, στην οποία επιστρατεύει τα γνωστά προσχήματα που αξιοποιούνται σε όλες τις σχετικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές, σημειώνει: «Συμμεριζόμενοι την εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ασταθής σε μια περιοχή κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα και υποστηρίζοντας την προσέγγιση αποκλιμάκωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων ασφαλείας, οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας υποστηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz – EMASOH)».
Κάνοντας σαφές ότι έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις από τις προαναφερόμενες κυβερνήσεις για τις συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό, το γαλλικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Χαιρετίζουμε τις επιχειρησιακές συνεισφορές (“συνεισφορές σε είδος”), όπως έχουν ήδη ανακοινώσει η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία σε αυτήν την προσπάθεια και προσβλέπουμε σε περαιτέρω δεσμεύσεις τις προσεχείς ημέρες».
Ακόμη, οι Γάλλοι κάνουν σαφές ότι η δύναμη που θα αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ και ευρύτερα, με ευρωπαϊκό τάχα «καπέλο», θα επιχειρεί σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς, κάνοντας ρητή αναφορά στην επιχείρηση «International Maritime Security Construct» (IMSC), που υπό την «ηγεσία» των ΗΠΑ και με συμμετοχή δυνάμεων από Βρετανία, Αυστραλία, Αλβανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και ΗΑΕ περιπολεί στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με τις «κάννες» στραμμένες στο Ιράν.
Τη συγκρότηση αυτής της δύναμης επιβεβαίωσε χτες στις Βρυξέλλες και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της εμπλοκής
Σημειωτέον, αρμόδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι όντως η κυβέρνηση έχει αναλάβει τέτοια δέσμευση.
Άλλωστε, ήδη, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρουσιάζουν ως δείγμα διεύρυνσης των «στενών συμμαχικών δεσμών» με τη Γαλλία τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα «Σπέτσαι» βρίσκεται ήδη στο ναύσταθμο της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, από όπου μαζί με το αεροπλανοφόρο και τα υπόλοιπα πλοία της Ομάδας Κρούσης θα αποπλεύσουν προς τα ανατολικά, εντός των ημερών.
Αναμένεται, εξάλλου, στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ το αεροπλανοφόρο να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης (υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Γενάρη), ενώ κατά την επιστροφή του «Σαρλ ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση της «αποστολής» του, θα ακολουθήσει και νέα συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.
Αρμόδια στελέχη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φωτογραφίζουν αυτές τις δραστηριότητες ως την ελληνική συνεισφορά στην προαναφερόμενη EMASOH, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς δεν είναι αμελητέα υπόθεση η συνεισφορά φρεγάτας στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου σε συγκεκριμένες φάσεις της πολύμηνης ανάπτυξής του σε μια σειρά θαλάσσιων ζωνών, όπως και η διεξαγωγή ασκήσεων με σύνθετα αντικείμενα.
Επίσης, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στις 29 Γενάρη στο Παρίσι, ως άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης με το Παρίσι και σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο.
Παραπέρα, το αργότερο την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να πιάσει Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιας επίθεσης «Dixmude» που φορτωμένο κομάντος αναμένεται να πάρει μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», την οποία οργανώνουν (27/1 – 8/2) οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με χώρο διεξαγωγής την Κεντρική Ελλάδα και το Κεντρικό Αιγαίο. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και Αμερικανοί, καταρχάς τα ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο.
Η κατρακύλα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν σταματά εδώ αφού στο ενδιάμεσο οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έχουν καταλήξει ήδη σε μια καταρχήν συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν και τους λαούς της περιοχής.
Πιέσεις με φόντο διεθνείς συμφωνίες
Να σημειωθεί πως χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, προειδοποίησε ότι «εάν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν την ακατάλληλη συμπεριφορά τους ή στείλουν το φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τότε θα αποχωρήσουμε από τη συμφωνία ΝΤΡ» (τη διεθνή Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων). Αφορμή έδωσε η πρόσφατη απόφαση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας να ενεργοποιήσουν τον «Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών» που προβλέπεται από τη συμφωνία του 2015 και ο οποίος θα μπορούσε να επαναφέρει τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αν κριθεί πως παραβιάζει τη συμφωνία, την οποία καταστρατηγούν από το 2018 οι ΗΠΑ με τη μονομερή αποχώρησή τους. Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ιράν από τη ΝΤP προκάλεσε πάντως την αντίδραση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, που απευθυνόμενος χτες στην ιρανική ηγεσία ζήτησε αφενός να μην κάνει «παράτολμα βήματα» μέσω εγκατάλειψης της Συνθήκης ΝΤΡ και αφετέρου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).
Και σε «αποστολή επιτήρησης» στη Λιβύη
Την ίδια ώρα, έτοιμη να μετάσχει «σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» δήλωσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση, χτες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, που επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στη Λιβύη καθώς και στη λεγόμενη «Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Όπως δήλωσε κατόπιν ανώτατη διπλωματική πηγή σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την ΕΕ».
Συμπλήρωσε ότι χτες στις Βρυξέλλες οι μετέχοντες στο ΣΕΥ υπουργοί Εξωτερικών «εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών – μελών».
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ήδη από την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Λίβυο στρατηγό Χ. Χάφταρ, είπε πως τον διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σ.σ. “διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας”) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».
Ο ίδιος ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, με το πέρας του ΣΕΥ, σε δηλώσεις του, έκανε σαφές ότι συζήτησαν την «επανεστίαση» της «εντολής» («refocus of mandate») της ευρωενωσιακής επιχείρησης θαλάσσιας επιτήρησης στην Κεντρική Μεσόγειο «Sofia», καθώς, όπως είπε, το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν παραβιάζεται μόνο από εισαγωγές από τη θάλασσα, αλλά κυρίως από την ξηρά διαμέσου των γειτονικών κρατών. Έκανε επίσης σαφές ότι σε αυτήν τη φάση συζητούν τη χρήση δορυφορικών και εναέριων μέσων επιτήρησης. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα συνεισέφερε παλαιότερα στη «Sofia» με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, «Erieye EMB-145 AEW&C».
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ:
Τουρκικό γεωτρύπανο ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ
Αέρα στα πανιά της Τουρκίας και στα παζάρια με θύμα τους λαούς δίνουν τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ.
Τετελεσμένα, όχι απλά στο ενεργειακό αλλά και στο γεωπολιτικό «πόκερ» που δυναμώνει με φόντο και τις εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία, Ιράν και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή δημιουργεί η Τουρκία, που έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για έρευνες ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ, συγκεκριμένα στο «οικόπεδο» 8, για το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση έχει αδειοδοτήσει κοινοπραξία της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «Eni».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι το «Γιαβούζ» είναι στη συγκεκριμένη περιοχή από την περασμένη Παρασκευή και ισχυρίστηκε ότι «στην περίπτωση που εδώ βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, οι δύο πλευρές θα διαμοιραστούν και τα έσοδά του», σπεύδοντας να υπενθυμίσει και την πρόταση που από τον Ιούλη έχει υποβάλει το ψευδοκράτος, για σύσταση κοινής (Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων) επιτροπής με στόχο την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πριν από τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να σημειώσει για την Τουρκία ότι «εξελίσσεται σε κράτος – πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το ΥΠΕΞ της Ελλάδας ισχυρίστηκε ότι «οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα». Αντίδραση υπήρξε και από το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, που προειδοποίησε «για τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».
«Ψευδαισθήσεις» οι κυρώσεις ΕΕ κατά της Τουρκίας…
Για το πόση αξία φυσικά έχουν οι μύθοι της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων περί «προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων» μέσα από τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της ΕΕ, που έδειξε προς τη συνέχιση των παζαριών με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι χρειάζεται «δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο» με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι «η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση». Να σημειωθεί ακόμα ότι ο Στάνο διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Ευρωκοινοβούλιο ετοίμασε νέες περικοπές της προενταξιακής οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις μετά τον περσινό Οκτώβρη.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι και το πώς …ξεπέταξε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) την ανακοίνωση της Άγκυρας για τη νέα παράνομη κίνηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως είπε χτες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, στο ΣΕΥ, έγινε «ενημέρωση» για το θέμα από τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη. Κατόπιν συμφώνησαν να …αιτηθούν από το RELEX (όργανο της ΕΕ που ασχολείται με το θέμα των κυρώσεων) «να ολοκληρώσει το έργο της καταλογοποίησης (“listing”) προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες» για να προχωρήσουν υποτίθεται οι κυρώσεις εναντίον τους. Θυμίζουμε ότι η… καταλογοποίηση σέρνεται στα διαβούλια της ΕΕ τουλάχιστον από πέρυσι τον Ιούνη.
Ενδεικτική είναι και η χτεσινή απάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, σε ερώτημα για το αν πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας, αφού αναγνώρισε ότι «δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον».
Ιταλικές «επιφυλάξεις»…
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από Γαλλία και Ιταλία.
Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι πως το παζάρι των Τούρκων με τους Ευρωπαίους οξύνεται, όπως έδειξε και συνέντευξη του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, στο «Αναντολού», όπου επανέλαβε επιφυλάξεις της Ρώμης για τον «East Med» λέγοντας: «Είναι φανερό ότι ο αγωγός “East Med” που πρότεινε η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιλογή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αν συγκριθεί με άλλα σχέδια, όταν ληφθούν υπόψη το κόστος και η διαδικασία κατασκευής», δήλωσε.
Ο Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος, σημειωτέον, είχε νέο τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της διάσκεψης στο Βερολίνο πρόσθεσε ότι «αυτή η υποδομή, που μπορεί να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την κατασκευή της και ότι μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη».
…και αμερικανικά σχέδια συνδιαχείρισης
Την ίδια ώρα, ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντ. Τραμπ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επαναλάμβανε την αμερικανική υποστήριξη στη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού «East Med», τονίζοντας πως ένα από τα θέματα – κλειδιά στη συνάντηση Ντ. Τραμπ – Κυρ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο ήταν «ο ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας για την Ευρώπη». Πρόκειται για ευρωατλαντικά σχέδια που αποσκοπούν στη μείωση των ρωσικών εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Ο’ Μπράιεν είπε χαρακτηριστικά πως «ο Πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένος στη στήριξη αυτού του φόρουμ (σ.σ. 3+1 – Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ), ως ενός μηχανισμού για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα της Ενέργειας, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Την ίδια ώρα – δείχνοντας ακριβώς προς τη μεριά των σχεδίων συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης – έσπευδε να σημειώσει (βλέπε και σελ. 4) πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Αγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ».
Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, με παρεμβάσεις του στον Τύπο, με αφορμή τη μετεξέλιξη την προηγούμενη βδομάδα του «East Med Gas Forum» σε οργανισμό – υπό τη σκέπη των ΗΠΑ – ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, έσπευδε να μιλήσει για «αυτο-αποκλεισμούς», δείχνοντας προς τη μεριά της Τουρκίας, και αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα που βοά, ισχυριζόταν (στην εφημερίδα «Τα Νέα») πως ενώ ο έλεγχος των ενεργειακών υποδομών και η πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους κατά το παρελθόν αποτέλεσαν «άμεσο ή έμμεσο αντικείμενο συγκρούσεων», μετά την υπογραφή του καταστατικού του «East Med Gas Forum» στο Κάιρο, «η συγκρουσιακή δυναμική της πολιτικής της Ενέργειας»… αντιστράφηκε. Και δείχνοντας και εκείνος προς την κατεύθυνση των σχεδίων συνδιαχείρισης σημείωνε με νόημα πως «το πιο σημαντικό είναι ότι στον νέο αυτό οργανισμό συμμετέχουν από ισότιμη θέση ακόμη και χώρες που εξακολουθούν να έχουν όχι μόνο διαφιλονικούμενους ενεργειακούς πόρους και ακαθόριστες θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί…».
Κυπριακές ανακοινώσεις για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» χαρακτήρισε σημαντική την «πολιτική βούληση» που υπάρχει «από τις ΗΠΑ για ενίσχυση των σχέσεών μας και σταδιακά βλέπουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Εξελίξεις που αγγίζουν διάφορες ενότητες και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες ανακοινώσεις».
Πρόσθεσε δε ότι «μια σημαντική διάσταση της ενίσχυσης των σχέσεών μας είναι ότι οι ΗΠΑ πλέον δεν προσεγγίζουν τις διμερείς μας σχέσεις μέσα από τη σχέση τους με την Τουρκία ή/και τις εξελίξεις στο Κυπριακό (…) Πλέον έχουν προστεθεί πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν, θεωρώ θετικά, το πώς οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία».
- Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 21/1/2020