«Συνταγματική» έκρινε την κατάργηση της σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες το ΣτΕ…!

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την κατάργηση (από 1/11/2012) της ισόβιας σύνταξης των 102 ευρώ που λάμβαναν οι πολύτεκνες μητέρες.

Ειδικότερα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας στάλθηκε προδικαστικό ερώτημα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, για τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του νόμου 4093/2012, που προβλέπει τη διακοπή της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 63 του νόμου 1892/1990. Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχε προσφύγει αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 719/2018 απόφασή του, έκρινε ότι η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας δεν χορηγούνταν με σκοπό τον βιοπορισμό της τελευταίας, όπως συμβαίνει στις συντάξεις που αποτελούν κοινωνικοασφαλιστικές παροχές και η χορήγησή τους συνδέεται με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, τη συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κ.λπ., αλλά είχε τιμητικό χαρακτήρα. Πρόκειται προφανώς για έωλους ισχυρισμούς, αφού «κανονικότατα» έγιναν και οι μεγάλες μειώσεις στους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι ως ασφαλισμένοι είχαν καταβάλει εισφορές, ενώ η τιμητική σύνταξη στις πολύτεκνες μητέρες, που έτσι και αλλιώς ήταν μικρή, ήταν μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου τους.

«Ριζοσπάστης», Παρασκευή 30 Μάρτη 2018