ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ : Πανελλαδική απεργία την Κυριακή 15 Ιούλη

Μαζική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιούλη, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την κυριακάτικη αργία και την απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη.

Στην κοινή σύσκεψη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήναςκλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων Αττικής, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και των Ενώσεων Αυτοαπασχολούμενων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) και των Συλλόγων και Ομάδων της, η οποία πραγματοποιήθηκε με θέμα «Συνέχιση της κοινής δράσης ΣΕΑ – ΟΒΣΑ – ΟΓΕ για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας ενόψει και της απεργίας στις 15 Ιουλίου» αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα απεργιακών συγκεντρώσεων για την Κυριακή 15 Ιούλη:

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αττική έχουν προγραμματιστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή:

  • Κέντρο, 10.30 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Ομόνοιας.
  • Καλλιθέα, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη.
  • Περιστέρι, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Νέα Ιωνία, 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη.
  • Εκπτωτικό χωριό Σπάτων, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.
  • Πειραιάς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.
  • Ελευσίνα, 10.15 π.μ., στο δημαρχείο.

Στην υπόλοιπη χώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Αγρίνιο, 10 π.μ., πεζόδρομος Παπαστράτου. Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., Εμπορικό Επιμελητήριο. Αρτα,10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος Μιχαήλ Αγγελου. Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηράκλειο, 10.30 π.μ., Δικαστήρια. Κέρκυρα, 11 π.μ., πλατεία Γεωργάκη. Κόρινθος, 10 π.μ., πεζόδρομος Εθν. Αντίστασης. Λαμία, 10.30 π.μ., Δικαστήρια. Λάρισα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Μυτιλήνη, 11.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς. Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Πάτρα, 10 π.μ., Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου. Ρέθυμνο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ρόδος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Αβάντων (πίσω από τον Αγ. Νικόλαο). Χανιά, 11 π.μ., στον Κάτωλα.

Οι παρεμβάσεις στην κοινή σύσκεψη

Εισηγητικά στη μαζική σύσκεψη μίλησαν η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ και ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Αμέσως μετά το λόγο πήραν δεκάδες εκπρόσωποι από Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών, από τις Ενώσεις των Αυτοαπασχολουμένων και από εργαζόμενους στο Εμπόριο και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και των παραρτημάτων, οι οποίοι μετέφεραν την πείρα της κοινής δράσης που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και την ανάγκη να ενδυναμώσει όχι μόνο στο ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, αλλά συνολικά απέναντι στην αντεργατική πολιτική που τσακίζει ενιαία εμποροϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και γυναίκες.

Όπως τονίστηκε, η κοινή δράση ανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές για άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, στα καταστήματα και σε περιοχές. Τέλος, επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι αυτή η κοινή δράση πρέπει να αποκρυσταλλώνεται σε οργάνωση και συμμετοχή νέων δυνάμεων στα σωματεία, τις ενώσεις και τους συλλόγους με ταξικό προσανατολισμό.