ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ του ΠΑΜΕ στην 83η ΔΕΘ : Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων

Με σύνθημα «Η ανάπτυξη τους σημαίνει ΝΑΤΟ – Φτώχεια – Πόλεμοι. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες», εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, γυναίκες και νέοι συμμετείχαν στο μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ  στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτέμβρη.

Με συνθήματα, δρώμενα, πικέτες, στην μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και στην συνέχεια στην πορεία, πίσω από τα πανό τους, οι διαδηλωτές απάντησαν αγωνιστικά στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κυβερνητική κοροϊδία περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «ανάκτησης δικαιωμάτων», τη στιγμή που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση και παράλληλα βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Με τη μαζική τους συμμετοχή, χιλιάδες διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς διαδήλωσαν κόντρα στην αστυνομοκρατία, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και προβοκάτσιας που καλλιεργήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες από διάφορες πλευρές.

Ανάμεσα στα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας που συμμετείχαν συγκροτημένα στην κινητοποίηση, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία εργαζομένων από κλάδους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις όπως οι συμβασιούχοι ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ.

Ξεκαθάρισαν ότι λύση δεν είναι η απογοήτευση, η μοιρολατρία και η αναμονή «φιλολαϊκής» διακυβέρνησης εντός των ίδιων τειχών, αλλά ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας, μέσα από τα Σωματεία, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς, κόντρα σε κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με αποδυνάμωση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με αγώνα που βάζει μαχητικά στο επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες.

Πλέον, μετά το επιτυχημένο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην ΔΕΘ, η σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων περνάει στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αττικής την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική.

https://youtu.be/EgBMLdwu8ng

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη 83η ΔΕΘ

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έ3κανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, σε μια αστυνομοκρατούμενη, αμερικανοκρατούμενη πόλη, διαδηλώνουμε κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οχτώ χρόνια τώρα εναλλάξ οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, μας έφεραν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Η επόμενη μέρα του κ. Τσίπρα δεν έχει να διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη γιατί συνεχώς θα υπάρχουν απ’ ότι φαίνεται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα υπάρχει ο λαός μας να υποφέρει κάτω από τη φτώχεια και την ανεργία, θα υπάρχουν οι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί, εδώ στην περιοχή, κάτω από τους οποίους η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ, όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως ο ελληνικός λαός, κοιτάει μπροστά.

Πρέπει όλοι να κοιτάξουμε μπροστά, με ισχυρό ΚΚΕ, με εργατικό κίνημα δυνατό, με κοινωνική συμμαχία, μπορούμε να φέρουμε τις αναγκαίες ανατροπές, τις ριζικές αλλαγές, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, για μια νέα κοινωνία, νέα οικονομία».

 

Οι ομιλίες στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους

Στην πλ. Αριστοτέλους ήταν εργατικά Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων και ανέργων, αγροτικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αυτοαπασχολούμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, Σύλλογοι Γυναικών με την ΟΓΕ και φοιτητικοί – σπουδαστικοί Σύλλογοι με το ΜΑΣ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα χαιρέτισαν ο Γιώργος Ευθυμιάδης γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola» Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ, ο Δημήτρης Κιουμουσίδης από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola» Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ, σημείωσε: «Στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που οδηγεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε συνθήκες μεσαίωνα». Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η «Coca Cola» είναι το επίσημο ποτό, τόνισε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να αναγκάσουμε την αμερικανική πολυεθνική να ανοίξει το εργοστάσιο και να γυρίσουν οι συνάδελφοι στις δουλειές τους».

Εκ μέρους του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης χαιρέτισε ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «για μας τους μικρούς εμπόρους, οι καλύτερες μέρες συνδυάζονται με την επαναφορά του αφορολόγητου, με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και με μια σειρά μέτρων που σκοπό θα έχουν την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων από όλα τα βάρη που τους φόρτωσαν οι εξοντωτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις τόσα χρόνια. Και γι’ αυτά η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα. Αυτά για την κυβέρνηση θεωρούνται στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρθηκε στα τεράστια πλήγματα που δέχτηκαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου και στο πλαίσιο της πολιτικής της ΚΑΠ της ΕΕ, που στόχο έχουν την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων. «Μαζί με τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουμε, θα νικήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

https://youtu.be/VSwKPKUNGxw

«Η Ιθάκη σου απ’ τη δική τους διαφορετική. Γι’ αυτή στο δρόμο βγαίνεις – αγωνίζεσαι – διεκδικείς»

Ένα δρώμενο με τις περιπέτειες του Οδυσσέα που αναζητεί την Ιθάκη του, μακριά από την Ιθάκη των εκμεταλλευτών του, λαμβάνει χώρα στην κεφαλή της πορείας.

«Σα δεις το διάγγελμα για την Ιθάκη να θυμάσαι ο δρόμος σου μακρύς… Γεμάτος νόμους εφαρμοστικούς, γεμάτος χαράτσια και φόρους ληστρικούς», διαμήνυσε ο Οδυσσέας, προτρέποντας κάθε εργαζόμενο να αναλογιστεί:

«Η Ιθάκη σου απ’ τη δική τους διαφορετική. Γι’ αυτή στο δρόμο βγαίνεις – αγωνίζεσαι – διεκδικείς».