ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ : Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!» διαδηλώνουν εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς στην Αθήνα

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που ήρθαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Στο πλευρό τους διαδήλωσαν εργαζόμενοι από σωματεία και φορείς της Στερεάς και της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, που έστειλαν μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης. Με το δικό τους πανό συμμετείχαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζόμενων, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία (VIDEO)

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειες τους κατέφτασαν συντεταγμένα στην Αθήνα, μέσω λεωφορείων που τους μετέφεραν από τον τόπο διαμονής τους.

Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί. Στη διαδρομή προς το Σύνταγμα, η πορεία πύκνωνε όλο και περισσότερο, καθώς έμπαιναν οι προσυγκεντρώσεις από τα σωματεία και τους φορείς της Αττικής.

Σωτήρης Πουλικόγιανης
Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα από τις ομιλίες της συγκέντρωσης

Μήνυμα ότι δεν κάνουν πίσω έστειλαν οι εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων της ΛΑΡΚΟ και των άλλων συνδικάτων του κλάδου, που μίλησαν στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Υπογράμμισαν ότι το σημερινό συλλαλητήριο είναι η αρχή, ο αγώνας ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ θα κλιμακωθεί.

Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ο Άγγελος Φώντας εκ μέρους του σωματείου της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ο Δημήτρης Καραγιάννης από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος, ο Δημήτρης Τσόκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ο Μάρκος Κοντιζάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Βουλή

Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στην προεδρεία της βουλής και ξεκίνησε τις συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αρχίζοντας πρώτα από το ΚΚΕ καθώς όπως αναφέρθηκε από τους συνδικαλιστές της αντιπροσωπείας είναι το πρώτο Κόμμα «που συμπαραστάθηκε στον αγώνα που κάνουμε και είναι χρέος να συνεχίσουμε μαζί». Ακόμα από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ότι σε μια τελευταία εξέλιξη τους στάλθηκε τελεσίγραφο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη ότι την 1η Φλεβάρη η ΔΕΗ θα κλείσει τους διακόπτες του ρεύματος στο εργοστάσιο.

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τους εργαζόμενους υποδέχτηκαν οι βουλευτές Γ. Μαρίνος ο οποίος είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης επίσης μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Μιλώντας προς τους εργαζόμενους της αντιπροσωπείας ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι:

«Εσείς θα ξέρετε ότι όπως και πριν έτσι και τώρα και στη συνέχεια, σταθερά, οργανωμένα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει την αμέριστη στήριξη στον αγώνα, να συμμετέχει στον αγώνα παίρνοντας υπόψη και το μήνυμα που στέλνει σήμερα αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση, η μεγαλειώδης κινητοποίηση των εργαζομένων. Και να στείλουμε ένα μήνυμα και στη κυβέρνηση της ΝΔ και στον κ. Χατζηδάκη και στον κ. Σταϊκούρα και σε όλους αυτούς τους εραστές της ιδιωτικοποίησης και του κλεισίματος του εργοστασίου, να ξέρουν ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της περιοχής, με την αμέριστη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ θα τους βάλουν όλα τα εμπόδια που χρειάζονται και θα συγκρουστούν με αυτά τα αντεργατικά, αντιλαϊκά τους σχέδια, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στο σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία, κλείσιμο -γιατί το σχέδιό τους περιλαμβάνει πολλά άθλια μέτρα- για άμεση χρηματοδότηση, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, με τήρηση, με εφαρμογή της ΣΣΕ, διατήρηση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αυστηρά μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση, με τη δύναμη που μας δίνει και η σημερινή κινητοποίηση θα συνεχίσουμε. Αν κάνουν το έγκλημα και επιχειρήσουν να κλείσουν το ρεύμα, να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν ακόμα πιο αποφασιστικά και θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους».

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στη συνέχεια με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο βουλευτής Β. Αποστόλου ανέφερε ότι ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τη ΛΑΡΚΟ λόγων μνημονίων»... ενώ χαρακτήρισε τον Κ. Χατζηδάκη …«εμμονικό» προσφέροντας ουσιαστικά κάλυψη στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, τα οποία άλλωστε φέρουν τη σφραγίδα και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντηση έγινε και με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όπου ο γραμματέας της ΚΟ αυτού του κόμματος, Β. Γκεγκέρογλου, είπε ότι θα αναλάβουν «πρωτοβουλίες για ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση»…

Παρά την ανοιχτή επιστολή που είχε σταλεί από την οργανωτική Επιτροπή καλώντας τον πρωθυπουργό τους αρμόδιους υπουργούς και τις κοινοβουλευτικές να είναι παρόντες στη Βουλή, οι πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως και αυτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ήταν κλειδαμπαρωμένες. Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν έξω από τη βουλή «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», δεν υπήρξε ούτε ένας κυβερνητικός βουλευτής να παραλάβει έστω το ψήφισμα των εργαζομένων, για να καταδειχθούν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Κλειστές ήταν ακόμα η πόρτες των κομμάτων του Κ. Βελόπουλου και του Γ. Βαρουφάκη.

ΛΑΡΚΟ: Ένας ακόμη νέος εργάτης σκοτώθηκε σε εργατικό «δυστύχημα»

Ένας ακόμη νέος εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ προστέθηκε στη μαύρη λίστα των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν συμβεί στην επιχείρηση.

Ο 35χρονος εργάτης ήταν χειριστής εξορυκτικού μηχανήματος και σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο μεταλλείο της Εύβοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εργασιών υποχώρησε το έδαφος, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το εξορυκτικό μηχάνημα και να βρει τραγικό θάνατο. Ο εργαζόμενος ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Η είδηση του θανάτου του, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που κατευθύνονται στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.