Χιλιάδες διαδηλωτές, με τη συμμετοχή τους στις χτεσινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και άλλες πόλεις, έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα ενίσχυσης της μάχης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που δίνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Μαζικό – μαχητικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ στον Πειραιά
Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου, οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν με δυναμική πορεία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, απομακρύνοντας τους σιδερένιους φράκτες που έχουν τοποθετηθεί από την Cosco ανάμεσα από τις πύλες Ε2 και Ε4, με σκοπό ουσιαστικά να γίνει απροσπέλαστο το λιμάνι, γεγονός που κατήγγειλαν οι διαδηλωτές.
Μπροστά στην διαδήλωση ξεχώριζαν τα πανό των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, ενώ ακολουθούσαν τα υπόλοιπα συνδικάτα, σωματεία, καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές από τις γειτονιές του Πειραιά.
Η πορεία ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έγινε συγκέντρωση με την συμμετοχή Ομοσπονδιών, Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών με αίτημα, αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις και ΣΣΕ. Κανείς κάτω από 751 ευρώ.
Αρχικά χαιρέτισε ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των ΣΣΕ και της μάχης του κλάδου για την υπογραφή της.
Στη συνέχεια, μίλησε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας που τόνισε:
«Με τα σημερινά συλλαλητήρια, σε δεκάδες πόλεις της χώρας Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, δίνουμε συνέχεια στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις με αιτήματα: Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Καταγγέλλουμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία συνάντησε κρυφά τις εργοδοτικές οργανώσεις, για να επικυρώσουν για ακόμα μια φορά το αίσχος των 586 και 511 ευρώ που έχει νομοθετηθεί από κυβέρνηση και εργοδότες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τάχα για να διαφυλάξει το θεσμό της ΕΓΣΣΕ, προσυπογράφει για άλλη μια φορά την πιο βάρβαρη αντεργατική νομοθεσία που τσακίζει τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι ταγμένοι στην υπόθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους καταδικάσουν και να τους πετάξουν από το σβέρκο τους σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο.
Η κυβέρνηση με τα επιτελεία του κεφαλαίου με το χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών που ανακοινώθηκε στην αρχή της βδομάδας “τρέχουν” την αντιλαϊκή επέλαση που θα κλείσει τις εκκρεμότητες του τρίτου μνημονίου.
Καμιά προσδοκία δεν μπορεί να περιμένει ο λαός από τη συζήτηση για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους εκεί που τσακώνονται ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα φορτωθεί τη χασούρα. Το σίγουρο είναι ότι τα βάρη θα τα φορτωθεί πάλι ο λαός.
Η μάχη για τις ΣΣΕ είναι πολύ σημαντική. Θυμίζω το κείμενο που έχουμε υπογράψει 536 Σωματεία, Σ – Κ, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και που κατατέθηκε στη Βουλή, σε όλα τα κόμματα πλην της ΧΑ, η οποία όμως ποτέ δεν συζήτησε με ευθύνη των αστικών κομμάτων γιατί συμφωνούν με τη γραμμή της κυβέρνησης, της ΕΕ, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών για την κατάργηση των ΣΣΕ, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων.
Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με ατομικές συμβάσεις. Μέσα στον ίδιο κλάδο, ακόμη και στον ίδιο εργασιακό χώρο, δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς στους όρους δουλειάς. Δεκαέξι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις διαφοροποιούν όχι μονάχα τους μισθούς, αλλά και ζητήματα που αφορούν το χρόνο εργασίας, ή άλλους θεσμικούς όρους σχετικούς με την προστασία της μητρότητας, τις συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες, τον καθορισμό των καθηκόντων και άλλα δικαιώματα που μπορεί να εξασφαλίζει μια συλλογική ρύθμιση.
Οι ΣΣΕ θεσπίζουν κατώτερους υποχρεωτικούς μισθούς και ημερομίσθια. Ρυθμίζουν τους όρους λειτουργίας και τη λήξη των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας, ζητήματα που αφορούν την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός από τα συνταξιοδοτικά.
Σήμερα, σύγχρονη ανάγκη είναι:
– Η μόνιμη και σταθερή δουλειά όλο το χρόνο, χωρίς την ανεργία και τη μισοαπασχόληση να μπαίνουν εμπόδιο στην επιβίωση των εργαζομένων.
– Κοινωνική Ασφάλιση που να εξασφαλίζει ένα διευρυμένο πλέγμα προστασίας, ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες.
– Μισθοί που να ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο διαβίωσης με βάση τον παραγόμενο πλούτο και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.
– Η μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να απολαμβάνει τον κόπο από τη δουλειά του, να αναπτύσσει τις δραστηριότητες που επιθυμεί, να αφιερώνει περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του.
– Η δωρεάν αποκλειστικά δημόσια και καθολική πρόσβαση στη μόρφωση και στην αποκατάσταση της υγείας του.
– Η φθηνή λαϊκή στέγη με όλες τις ανέσεις που προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς την απειλή των πλειστηριασμών.
– Οι διακοπές και η αναψυχή, ο τουρισμός και η δυνατότητα να γνωρίσει ο εργαζόμενος τον τόπο του, άλλα μέρη και πολιτισμούς.
Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συστρατευτούμε».
Στο τέλος του συλλαλητηρίου, στους εργαζόμενους απευθύνθηκε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για τις ΣΣΕ συνεχίζεται.
Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία μέχρι τη Βουλή, με τη συμμετοχή σωματείων, Ομοσπονδιών, εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς.
«Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών, είναι η απαίτηση των εργατών» και «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν στους συναδέλφους τους, ενόψει της συνέχειας και κλιμάκωσης της μάχης για τις Συμβάσεις.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα δικά τους μπλοκ φοιτητικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Οι ομιλίες στη συγκέντρωση στην Ομόνοια έγιναν από εκπροσώπους κλάδων που πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν αυτές τις μέρες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Συγκεκριμένα, μίλησαν ο Γιάννης Αναγνώστου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Δημήτρης Αντωνιάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, και ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών.
Από το βήμα της συγκέντρωσης τα σωματεία αναφέρθηκαν και στο νέο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, που ανέβασε τον αριθμό των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο, καλώντας τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή τους σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για τους πολέμους και τον ξεριζωμό.
Στην πορεία που ακολούθησε, όταν η κεφαλή έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας, η πορεία σταμάτησε για να καταγγείλει την κοροϊδία που σερβίρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για τον «μεταμνημονιακό παράδεισο» και το «τέλος των μνημονίων». Αν υπουργείο και κυβέρνηση ήθελαν να επαναφέρουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν θα είχαν παρά να ξεθάψουν από τα συρτάρια τους και να φέρουν για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση που έχουν καταθέσει εδώ και τόσο καιρό 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις, ξεκαθάρισαν τα σωματεία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ
Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:
«Ο ελληνικός λαός να γυρίσει την πλάτη στη νέα κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν ήθελε η κυβέρνηση, θα μπορούσε να φέρει στη Βουλή την πρόταση νόμου, που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, με επαναφορά όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα».