ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ : ΟΛΟΙ στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αττική την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη – Στον Πειραιά 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, συνταξιούχοι, σπουδαστές,

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, καλλιεργεί αυταπάτες για την εργατική – λαϊκή οικογένεια για «τέλος μνημονίων», «δίκαιη ανάπτυξη», «επιστροφή στη κανονικότητα».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που προετοιμάζει και υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, φέρνει ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, φτώχια, ανεργία, πολέμους, μετανάστευση, προσφυγιά, υπονόμευση των μέτρων προστασίας από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες.

Στους ναυτεργάτες το «τέλος μνημονίων» καταγράφεται με την ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών, που αρνούνται την ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, ενώ για άλλη μια φορά ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ, παρά την αγωνιστική συμμετοχή των ναυτεργατών  στην πρόσφατη απεργία  αποφάσισε  να την σταματήσει άμεσα, εκτελώντας τις εντολές των εφοπλιστών, της κυβέρνησης.

Εφοπλιστές – κυβέρνηση επιδιώκουν την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ και της ασφάλισης στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ – ΕΦΚΑ, την διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καθορίζουν τις οργανικές συνθέσεις  με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα.

Επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, κάθε λαϊκή οικογένεια να αγωνιστούν δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, δίπλα στα σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή για:

Απαιτούμε και Δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα για:

√  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις

√  Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751€.

√  Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών  νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τη κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στον ν.4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.

√  Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

√ Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

11 Σεπτέμβρη  2018 – Οι Διοικήσεις των Σωματείων

Συλλαλητήρια στην Αττική την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη
 • Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.
 • Στον Πειραιά, η κινητοποίηση έχει οριστεί στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.
 • Στο Κορωπί, συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Μετά το επιτυχημένο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην ΔΕΘ, η σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων περνάει στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αττικής την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δοθεί συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ κάλεσμα στα συλλαλητήρια έχει απευθύνει και η ΠΑΣΕΒΕ.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, τα σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις και περιοδείες, συνελεύσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς.

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Βόλο

 • Εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Μαγνησίας οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο.
 • Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης οργανώνουν εργατικά σωματεία του νομού στις 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ:
Όλοι στο συλλαλητήριο στις 13 Σεπτέμβρη στην πλατεία Καραϊσκάκη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη απευθύνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Στο κάλεσμά της η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βαφτίσει για ακόμα μια φορά “το κρέας ψάρι”, εφευρίσκει καινούργιους τίτλους για τα παραμύθια που πλασάρει στο λαό όπως “επιστροφή στην κανονικότητα” ή “τέλος των μνημονίων”. Προσπαθεί να κρύψει ότι συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει συμφωνήσει σε ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Ότι η “ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται πατάει στα αποκαΐδια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στο πετσόκομμα των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, στα χαράτσια και τη φοροληστεία.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει την εργατική τάξη και το λαό στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζουν πλήρως τα έργα υποδομών με αποτέλεσμα όταν βρέχει να πνιγόμαστε και όταν κάνει ζέστη να καιγόμαστε.

Ιδιαίτερα στον Πειραιά κλάδοι όπως οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού της “Cosco”, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό κ.ά. βιώνουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη και σε καιρό κρίσης αλλά και τώρα. Ατυχήματα σε σειρά εργασιακών χώρων. Σε πλοία, επισιτιστικές αλυσίδες. Ατελείωτες ώρες δουλειάς χωρίς ρεπό. Εντατικοποίηση. Εργοδοτική τρομοκρατία. Αποπνικτική ατμόσφαιρα και φόβος ατυχήματος εξαιτίας της λειτουργίας των καζανιών του θανάτου σε Πέραμα – Κερατσίνι – Δραπετσώνα.

Και την ίδια στιγμή αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δεκάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς, υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καμία πρόληψη για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα.

Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα οδηγεί το λαό μας σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Από τη μια διαμορφώνει χαμοζωή για την εργατική τάξη και το λαό και από την άλλη βάζει τη χώρα μας πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Φέρνει πιο κοντά το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, διαλέγει στρατόπεδο κάνοντας τη χώρα μας στόχο. Μας εμπλέκει πιο βαθιά στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων οι οποίοι δεν διστάζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο, καταστροφές, σκοτωμούς και ξεριζωμούς.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, σε κάθε γειτονιά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Η πείρα από τη μάχη που δίνεται από τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος για την εφαρμογή κλαδικής ΣΣΕ εδώ και μήνες, των ναυτεργατών που εναντιώνονται στο πιο σκληρό κομμάτι του κεφαλαίου, τους εφοπλιστές, για καλύτερους όρους δουλειάς, αλλά και των εργαζομένων στην “Cosco” που συνεχίζουν να παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους, χαράζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη στο σύνολό της.

Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους

Έχουμε πλέον την πείρα και είναι πολυετής, δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν. Τέρμα πια στα ψέματα κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Απαιτούμε και δυναμώνουμε το διεκδικητικό αγώνα για:
 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, στους ΟΤΑ, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
 • Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι. Απαιτούμε συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!
 • Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες».

ΣΧΕΤΙΚΑ

 • ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Συλλαλητήρια στις 13 Σεπτέμβρη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατ. Αττική: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» (VIDEO – ΦΩΤΟ)