Στις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ είναι και ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2020

«Στις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι και προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2010, ο οποίος συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 28 Νοέμβρη, και επιβεβαιώνει τη συνέχιση των δεσμεύσεων στη πολιτική της ΕΕ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝΣΤΕΦΕΝΣΩΝΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, επισημαίνοντας ότι, «οι εξελίξεις που διαμορφώνονται με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 και τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο, που φέρνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά».

Στην ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν τα εξής:

«Ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ κατήγγειλε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του ΝΑΤ, μεταξύ των οποίων και οι εκπρόσωποι από τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν (Θεοδόσης Ν.), και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν (Μηνδρινός Δ), που ψήφισαν υπέρ.

Με στοιχεία ανέδειξε ότι τα τεράστια ελλείμματα του ΝΑΤ, που μεταφέρθηκαν με την ένταξη του στον ΕΦΚΑ, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής φιλοεφοπλιστικής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, με πάνω από 120.000 ναυτεργάτες να εργάζονται χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, θύματα σε ένα διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα, που απομυζά πάνω από 240 εκατ. δολάρια «μαύρο» χρήμα.

Για τις σύγχρονες «γαλέρες» που διαρκώς διευρύνονται, έχει τεράστιες ευθύνες και ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ, συνεχίζει το βρώμικο ρόλο υπογράφοντας συμφωνίες με τους εφοπλιστές ανά καράβι έναντι αμοιβήςγια να μην εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, αποκομίζοντας από τις βρώμικες συναλλαγές 4.694.285,52 ευρώ!!! για το 2018.

Με την εφαρμογή του νόμου 4387 του Κατρούγκαλου από τον Μάη του 2016, η πλειοψηφία των ναυτεργατών δεν έχει πάρει οριστική σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία είναι με προσωρινή από 360 – 721ευρώ, αντίστοιχα κανένας δεν έχει πάρει επικουρικό και εφάπαξ, ενώ σε ναυτεργάτες που τους έχουν παρακρατηθεί χρήματα για αναβάθμιση, δεν τους έχει γίνει.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που θέλουν να οικοδομήσουν αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, με πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο ύψους 616 εκατ. ευρώ, τους μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 123 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τους διασφαλίζουν επιπλέον 6 δισ. ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεων.

Στον αντίποδα, τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται τη νέα χρονιά με 760 εκατ. ευρώ περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ μειωμένο κατά 192 εκατ. ευρώ είναι και το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το τσάκισμα των μισθών, των ΣΣΕ, την χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στην ίδια κατεύθυνση και το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσθετα προνόμια για το κεφάλαιο, χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρει: «απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, το εισόδημα που αποκτάται από εταίρους ή μετόχους Εταιρειών Χαρτοφυλακίου, οι οποίες έχουν άμεσα ή έμμεσα μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία»Αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες που δεινοπαθούν από την φορολογία και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, να δίνονται πρόσθετες φοροαπαλλαγές για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Με πολύτιμη παρακαταθήκη τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην νέα αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο το Σάββατο στις 30 Νοέμβρη στις 10:30 στα Προπύλαια, διεκδικούμε:

Καθολική – Δημόσια και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους».