Στα χέρια των μονοπωλίων και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ΟΛΘ ΑΕ

Με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» ψηφίστηκε 23/2 στη Βουλή η σύμβαση για την πώληση του  67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ στην κοινοπραξία «South   Europe Gateway Thessaloniki» (SEGT).

Η σύμβαση υπερψηφίστηκε και από τη ΝΔ, αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υλοποιεί τη δική μας πολιτική των παραχωρήσεων», την Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ψήφισε «παρών» θεωρώντας το τίμημα χαμηλό ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε ζητώντας … «αξιοποίηση μέσω υποπαραχωρήσεων», όπως    ακριβώς ζητάνε  οι  εφοπλιστές!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατα-ψηφίζοντας το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού «υπακούει στις γενικότερες στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, πέρα από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εντάσσεται και στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδι-ασμούς στην περιοχή για τον γεωστρατηγικό έλεγχο περιοχών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, σχεδιασμοί βεβαίως που πυροδοτούν και εντάσεις στην περιοχή, όπως βλέπουμε».

«Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία σε ΟΜΥΛΕ και     σωματεία (ΑΔΗΣΚ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, “Ανεξάρτητοι”)  καλλιεργούν αυταπάτες και αναμονή για …λύσεις μέσα από Επιτροπές και Ευρωπαϊκά όργανα… Οδηγούν σε εκφυλισμό τους αγώνες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική  Ενότητα Λιμανιών, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, και καλεί τους εργατοϋπάλληλους «με αποφάσεις των ίδιων μέσα από ΓΣ  των σωματείων, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, σε αγώνες που έχουν γραμμή σύγκρουσης  και ρήξης με την αντιλαϊκή  πολιτική, τους φορείς της και το σύστημά τους. Να από-τινάξουν από πάνω τους τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες των σωματείων. Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες.»