«ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ» ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Τροπολογία διαιώνισης των καθυστερήσεων στις συντάξεις

«Στάχτη στα μάτια» των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν εδώ και χρόνια να πάρουν ακόμα και αυτές τις κουτσουρεμένες προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, ουσιαστικά της «εθνικής σύνταξης» με μερικά ψίχουλα που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ, και αυτά με προϋποθέσεις, αντί έστω της προσωρινής σύνταξης. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, προκλητικά χαρακτήρισε τα όσα προβλέπει η τροπολογία «πραγματική ανακούφιση» για τους συνταξιούχους, γιατί θα δίνεται η προκαταβολή δύο μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. δεν έδωσε καμία όμως απάντηση αν η κυβέρνηση έχει καθορίσει χρονικό πλαίσιο για την απονομή των οριστικών συντάξεων. Αναφέρθηκε απλά στον …μάνατζερ που έχει προσλάβει ο ΕΦΚΑ, για να «βοηθήσει» στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εξέλιξη που αποτελεί «δούρειο ίππο» για την «είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην Ασφάλιση».

Κουβέντα δεν ειπώθηκε για την ντροπή των εκκρεμών συντάξεων η κυβέρνηση έρχεται να την αντικαταστήσει με άλλη ντροπή, την προκαταβολή της λεγόμενης εθνικής σύνταξης, και αναδεικνύεται ότι έτσι διαιωνίζεται επαόριστων η αθλιότητα των εκκρεμών συντάξεων.

Αποκαλύπτεται η κοροϊδία της κυβέρνησης, που καταργεί την προηγούμενη ρύθμιση που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει και προέβλεπε «προσωρινή σύνταξη» σε ποσοστό 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης (για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες στο 70%).

Επομένως η κυβέρνηση νομοθετεί κάτι χειρότερο από αυτό που ήδη ισχύει αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων, κι έτσι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν ένα επίδομα χωρίς να γνωρίζουν πότε θα λάβουν την οριστική σύνταξη.

Οι 350.000 εκκρεμείς συντάξεις είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και συνεχίζει επιδεινώνοντας η σημερινή, που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, σε απολύσεις συμβασιούχων με μεγάλη προϋπηρεσία και εμπειρία, έλλειψη εκπαίδευσης, απαράδεκτους όρους δουλειάς.

Οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες πρέπει να απαντήσουν, σε αυτή την πολιτική που τους στερεί τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, με οργανωμένο αγώνα μαζί με όλους τους συνταξιούχους με οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα απαιτώντας όλα όσα δικαιούνται και έχουν ανάγκη.