ΣΝΕ: Απειλούσαν τον εκπρόσωπο των σπουδαστών να …συμμορφωθεί με τις προτάσεις και τα συμφέροντα των εφοπλιστών!

«Την Τρίτη 26 Ιούνη 2018, για ακόμα μια φορά οι εφοπλιστές, το υπουργείο και οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, επιδίωξαν να υφαρπάξουν τη συγκατάθεση των σπουδαστών, στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης», τονίζει σε ανακοίνωση – καταγγελία το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου και προσθέτει:

«Έφεραν άρον-άρον προς συζήτηση προσυμφωνημένα μεταξύ τους θέματα, τα οποία αφορούν σοβαρά ζητήματα της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, όπως η ίδρυση του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας και των ειδικών σχολείων, που ταλανίζουν χρόνια τους ναυτεργάτες, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους πόρους για καθηγητές, εργαστήρια, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ, ενώ ο σύλλογος σπουδαστών της ΑΕΝ/Α επανειλημμένα έχει θέσει υπόψη τους τις τεράστιες ελλείψεις στις ΑΕΝ. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι για την ίδρυση  της  AEN  πλοιάρχων στην Κάλυμνο, χρειάζεται να εξασφαλιστούν καθηγητές, σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, υποδομές,  όλοι οι απαραίτητοι  πόροι για τη λειτουργία της σχολής.

Το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης στην ουσία έχει μετατραπεί σε κατάρτιση για την παραγωγή πλοιάρχων και μηχανικών, οι οποίοι μετά από τετραετή φοίτηση δεν έχουν αναγνωρισμένο πτυχίο και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των εφοπλιστών για όλο και φθηνότερο εργατικό δυναμικό, και την αύξηση των κερδών τους. Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, γύρω από τις ΑΕΝ και το ΚΕΣΕΝ λειτουργεί με «τη βούλα του κράτους»  σύστημα φροντιστηρίων που  απομυζά μεγάλα ποσά από τους σπουδαστές και τους ναυτεργάτες.

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστή η μέθοδος του «καρότου και του μαστίγιου». Όλοι όσοι έχουμε φοιτήσει στη ναυτική εκπαίδευση κι έχουμε μπαρκάρει γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνθήκες εργασίας στα καράβια – μειωμένοι μισθοί  κατά 20 – 25%  για τους νέους Ανθυποπλοιάρχους και Γ’ Μηχανικούς και  οργανικές συνθέσεις με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, εντατικοποίηση 72 ώρες δουλειά την εβδομάδα!

Η διαρροή σπουδαστών  από τις ΑΕΝ και το ναυτικό επάγγελμα, συνεχίζεται ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας των εφοπλιστών ενάντια στο κλάδο των ναυτεργατών, με την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού με νέο φτηνότερο χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2010, με ευθύνη των εφοπλιστών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  – ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τους εκπροσώπους τους, τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό στη ΠΝΟ.

Ιδιαίτερα θέλουμε να καταγγείλουμε ότι στην ίδια συνεδρίαση του ΣΝΕ στις 26 Ιούνη 2018 εκπρόσωποι των εφοπλιστών με τη στήριξη κυβερνητικών παραγόντων και του εκπροσώπου της ΠΕΠΕΝ, «σηκώνοντας το δάχτυλο» εκτόξευσαν απειλές προς τον εκπρόσωπο του συλλόγου μας, απαιτώντας να συμμορφωθεί στις προτάσεις και τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Ο σύλλογος σπουδαστών της ΑΕΝ  Ασπροπύργου αντλώντας δύναμη από τους σπουδαστές και την έμπρακτη αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος, με σύνθημα «ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ» οργανώνει  τη πάλη στις σχολές και στα καράβια.

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε και διεκδικούμε για όλους τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες:

  • Αποκλειστικά Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
  • Σύγχρονα βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή και εργαστήρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα αντίστοιχες του συνόλου των αναγκών των σχολών.
  • Εκπαιδευτικό ταξίδι, εύρεση καραβιού με ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Διοίκησης της ΑΕΝ Ασπροπύργου για όλους τους σπουδαστές. Ναυτολόγηση με ΣΣΕ, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

3 Ιούλη 2018

Διοικητικό Συμβούλιο

Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου»